EUROLYGA 2023

Nyderlandų rankininkės išgyveno išlikimo mūšyje

Pasaulio čempionė Nyderlandų rinktinė išvengė ankstyvos kelionės namo. Olandės antradienį iškovojo pirmąją pergalę Europos moterų rankinio pirmenybėse ir pateko į antrąjį etapą. Iš Danijoje vykstančio turnyro iškrito Serbijos ir Slovėnijos rankininkės.

 Nyderlandų rinktinė išvengė ankstyvos kelionės namo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nyderlandų rinktinė išvengė ankstyvos kelionės namo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2020, 10:42 AM

Per du pirmuosius turus Nyderlandų rankininkės pralaimėjo serbėms ir kroatėms, o antradienį žaistos rungtynės pasaulio čempionėms būtų buvusios paskutinės, jei jos nebūtų įveikusios Vengrijos rinktinės.

Nors Nyderlandų rinktinė didelę lemiamo mačo dalį nebuvo panaši į komandą, vertą žaisti antrajame etape, „oranžinės“ sugebėjo pasiekti persilaužimą ir iškovojo pergalę 28:24 (13:15).

Šis rezultatas nuliūdino Serbijos rankininkes, kurios prieš tai vykusiose rungtynėse po dramatiškos kovos pralaimėjo Kroatijos komandai 24:25 (14:14). Serbėms būtų užtekę bent taško, o paskutinėmis minutėmis jos rengė dvi atakas. Tačiau pirmoje atakoje nepataikė į vartus, antroje – prarado kamuolį.

C grupės nugalėtoja tapo visas trejas rungtynes laimėjusi ir 6 taškus surinkusi Kroatijos rinktinė. Vengrės, olandės ir serbės iškovojo po 2 taškus, bet dėl geresnio įvarčių skirtumo tarpusavio rungtynėse paskutinėje vietoje liko Serbijos komanda.

Beje, nors Vengrijos rinktinė prieš paskutines antradienio rungtynes jau buvo beveik užsitikrinusi kelialapį į antrąjį etapą (ji galėjo pralaimėti net 19 įvarčių skirtumu), jau rungtynės su olandėmis irgi buvo labai svarbios. Vengrės kovojo dėl taškų, kurie bus įskaityti antrajame etape, o tuos taškus būtų gavusios tik tuo atveju, jei į kitą etapą su savimi būtų pasiėmusios praėjusiame ture sutriuškintas serbes.

A grupėje išlikimo dvikovą laimėjo Juodkalnijos rankininkės, įveikusios Slovėnijos komandą 26:25 (15:9). Juodkalnietės jau pirmojo kėlinio viduryje įgijo šešių įvarčių persvarą 9:3 ir užtikrintai pirmavo iki 52-osios minutės (25:20). Tačiau tada slovėnės pakilo į lemiamą šturmą: įmetė keturis įvarčius paeiliui ir gerokai išgąsdino varžoves. Vis dėlto laiko, kad išlygintų rezultatą, Slovėnijos rinktinei neužteko ir pirmąją pergalę šiame turnyre šventė Juodkalnijos komanda.

Rungtynėse dėl pirmosios vietos A grupėje Europos čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė pranoko turnyro šeimininkę Danijos ekipą 23:20 (12:11).

Antrajame etape žais dvylika komandų. I grupę sudarys buvusios A ir B grupių komandos (Rusija, Prancūzija, Danija, Švedija, Ispanija ir Juodkalnija), II grupę – buvusios C ir D grupių komandos (Norvegija, Kroatija, Nyderlandai, Vokietija, Vengrija ir Rumunija). Pirmojo etapo tarpusavio rungtynėse iškovoti taškai bus įskaityti.

Antrasis etapas prasidės po poilsio dienos – ketvirtadienį (gruodžio 10 d.). Po dvi geriausias I ir II grupių komandas pateks į pusfinalį, o ekipos, kurios grupėse užims trečiąsias vietas, žais dėl galutinės penktosios vietos.

Penktoji vieta gali būti svarbi, nes Europos pirmenybėse rankininkės kovoja dėl keturių kelialapių į 2021 metų pasaulio pirmenybes. Šie kelialapiai nerūpi Ispanijai, kuri bus turnyro šeimininkė, ir Nyderlandams, kurie laimėjo aukso medalius per praėjusį pasaulio čempionatą.

Europos pirmenybių pirmajame etape rezultatyviausiai žaidė čekė Marketa Jerabkova ir norvegė Nora Mork. Jos įmetė po 22 įvarčius. Įdomu, kad jų komandoms sekėsi priešingai: čekės nė karto nelaimėjo, norvegės iškovojo tris pergales.

Po 18 įvarčių įmetė norvegė Camilla Herrem, ispanė Carmen Martin ir juodkalnietė Jovanka Radičevič.

Tarp vartininkių pasižymėjo daugiausiai metimų atrėmusi čekė Petra Kudlačkova (42). Tiesa, pagal atremtų metimų procentą pirmauja antroji Prancūzijos rinktinės vartininkė Cleopatre Darleux (47 proc.).

Turnyre skaičiuojama ir gana neįprasta statistika. Pavyzdžiui, mesdama aukščiausiai pašoko rumunė Elena Dinca (75 cm), didžiausiu greičiu skriejo rumunės Cristinos Neagu ir vengrės Noemi Hafros mestas kamuolys (129 km/val.), o greičiausiai bėgo čekė Veronika Mala (31 km/val.).

3 turas

A grupė

Juodkalnija – Slovėnija 26:25 (15:9). Radičevič 9, Despotovič 6, Jaukovič 5/ Gros 7, Stanko 5.

Prancūzija – Danija 23:20 (12:11). Kanor 5, Zaadi 5/ A.Hansen 4, Jorgensen 4, Bidstrup 4.

Lentelė: Prancūzija – 6, Danija – 4, Juodkalnija – 2, Slovėnija – 0.

C grupė

Serbija – Kroatija 24:25 (14:14). Krpež-Šlezak 5/ Kršnik 6, Mičijevič 5.

Nyderlandai – Vengrija 28:24 (13:15). Dulfer 8, Malestein 5/ Zacsik 4, Kovacsics 4, Hafra 4.

Lentelė: Kroatija – 6, Vengrija, Nyderlandai ir Serbija – po 2.

Antrojo etapo grupės

I grupė: Rusija ir Prancūzija – po 4, Danija – 2, Švedija ir Ispanija – po 1, Juodkalnija – 0.

II grupė: Norvegija ir Kroatija – po 4, Nyderlandai ir Vokietija – po 2, Vengrija ir Rumunija – po 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.