EUROLYGA 2023

Norvegijos rankininkės grįžo į Europos viršūnę

Pagerbiant Europos moterų rankinio pirmenybių prizininkes aukščiausiai kilo Norvegijos vėliava. Sekmadienį Danijos mieste Herninge Norvegijos rinktinė lemiamoje dvikovoje įveikė Prancūzijos komandą 22:20 ir aštuntą kartą tapo Europos čempione. Bronzos medalius pirmą kartą iškovojo Kroatijos rankininkės.

 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Norvegijos rankininkės tapo Europos čempionėmis<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2020, 10:05 PM

Permainingas finalas

Norvegijos moterų rankinis švenčia dar vieną pergalę. Norvegijos rinktinė sekmadienį svarbiausiame Europos pirmenybių mūšyje po permainingos kovos palaužė čempionės vardą gynusią Prancūzijos ekipą 22:20 (14:10) ir grįžo į žemyno viršūnę.

Prancūzės apsunkino varžovių užduotį, kaip galėjo. Užpraėjusių metų čempionės geriau pradėjo rungtynes ir pirmavo 2:0, 4:2. Tačiau pirmajam kėliniui vos įsibėgėjus norvegės įmetė penkis įvarčius paeiliui ir persvėrė rezultatą 7:4, po to pelnė dar keturis įvarčius be atsako ir padidino persvarą 11:6.

Prancūzijos rankininkės atkuto tik antrajame kėlinyje. Joms įmetus keturis įvarčius paeiliui, skirtumas sumažėjo 15:16, 49-ąją min. prancūzės išlygino rezultatą 17:17, o 54-ąją min. vėl išsiveržė į priekį 19:18. Judri ir kibi Prancūzijos ekipos gynyba tuo metu buvo sunkiai įveikiama net galingu puolimu pasižyminčiai Norvegijos komandai.

Prancūzėms perėmus iniciatyvą, ko gero, lemiamu epizodu tapo Grace Zaadi klaida. Viena geriausių Prancūzijos rinktinės žaidėjų 56-ąją min. suklydo keisdamasi ir buvo trečią kartą pašalinta 2 min. bei nubausta raudona kortele. Vienos žaidėjos pranašumą gavusios norvegės kaip tik tada pradėjo nedidelį, bet pergalę užtikrinusį spurtą.

Į rinktinę – po asmeninės tragedijos

Aštuntąjį sykį triumfavusi Norvegijos rinktinė Europos čempione tapo daugiau kartų nei visos kitos komandos kartu sudėjus. Šios pirmenybės buvo 14-osios, o anksčiau, be norvegių, aukso medalius iškovojo Danija (tris kartus), Vengrija, Juodkalnija ir Prancūzija (po kartą).

Norvegija jau buvo stipriausia per 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014 ir 2016 metų Europos pirmenybes. Norvegės taip pat laimėjo tris sidabro ir vieną bronzos medalių komplektą. Be apdovanojimų ši komanda iš žemyno pirmenybių grįžo tik 2000 ir 2018 metais.

Kelios Norvegijos rankininkės sukaupė didžiulę aukso medalių kolekciją. Katrine Lunde, Camilla Herrem ir Marit Frafjord šiais metais žemyno čempionėmis tapo penktą kartą, Heidi Loke, Nora Mork ir Stine Oftedal – ketvirtą.

40-metei vartininkei K.Lundei šis turnyras buvo ypatingas. Lapkričio pradžioje, jau paskelbus rinktinės sudėtį, ji sužinojo, kad laukiasi antrojo kūdikio, todėl atsisakė žaisti Europos pirmenybėse. Tačiau po kelių savaičių moteris dėl persileidimo neteko negimusio kūdikio ir, kitai vartininkei Siljei Solberg užsikrėtus COVID-19, pranešė treneriams, jog yra pasiruošusi padėti nacionalinei komandai.

„Rinktinė man yra kaip antra šeima. Todėl čia jaučiuosi gerai“, – sakė K.Lunde.

Čempionės turės izoliuotis

Europos čempionės tėvynėje nebus pagerbtos. Bent artimiausiomis dienomis. Pagal Norvegijoje galiojančias sveikatos saugumo taisykles grįžusieji iš užsienio privalo izoliuotis dešimt dienų. Rankininkės iki Naujųjų metų negalės kelti kojos iš namų.

Griežtų sveikatos saugumo taisyklių buvo laikomasi ir per Europos pirmenybes. Turnyro rengėjai įsipareigojo Danijos vyriausybei, kad visos žaidėjos, teisėjos, treneriai ir personalo nariai bus reguliariai tikrinami dėl koronaviruso. Kiekvieno turnyro dalyvio mėginiai buvo imami bent kas 72 valandas.

Komandoms vos atvykus į Daniją, kelių Rumunijos ir Serbijos rankininkių testai buvo teigiami. Dėl to buvo nukeltos Serbijos ir Nyderlandų rinktinių rungtynės (jos vyko ne gruodžio 4 d., kaip buvo numatyta tvarkaraštyje, bet gruodžio 5 d.). Tačiau po to daugiau nei dvi savaites Europos pirmenybėse nebuvo nustatytas nė vienas COVID-19 užsikrėtęs asmuo.

Rankininkės, treneriai ir teisėjos sudarė vadinamą „raudonąjį burbulą“. Į jį patekusiems asmenims buvo uždrausta bendrauti su nesančiais „raudonajame burbule“.

Turnyras vyko dviejuose miestuose Herninge ir Koldinge, kuriuose dėl skirtingos epideminės padėties galiojo skirtingi apribojimai (visoje Danijoje apribojimai buvo padidinti šios savaitės viduryje). Viename iš miestų rankininkėms net nebuvo leidžiama nueiti kelis šimtus metrų nuo arenos iki viešbučio.

Kroatės pagavo svajonę

Svajonių turnyrą dar viena pergale pabaigė Kroatijos rankininkės. Pirmenybių autsaidere laikyta Kroatijos rinktinė mažajame finale nugalėjo šeimininkę Danijos komandą 25:19 (11:11) ir iškovojo bronzos medalius.

Kroatijos moterų rinktinė pirmą kartą tapo didžiųjų rankinio turnyrų prizininke. Tuo tarpu Danijos rankininkės medalių nelaimi nuo 2013 metų, kai užėmė trečiąją vietą pasaulio pirmenybėse.

Sekmadienį kroatės jau rungtynių pradžioje pasiuntė varžoves į nokdauną, kai pelnė tris pirmuosius įvarčius. Tačiau netrukus nokdaune atsidūrė Kroatijos komanda – 17-ąją min. danės išsiveržė į priekį 7:4. Atrodė, kad medaliai nuo Danijos rinktinės niekur nepabėgs, bet pietietės nesutriko ir po kelių minučių sugrąžino lygsvarą.

Po to komandos ilgai žengė koja kojon ir 41-ąją min. rezultatas vis dar buvo lygus 18:18. Tačiau antrojo kėlinio viduryje Kroatijos rankininkės smogė antrą kartą ir įmetė net septynis įvarčius paeiliui. Danijos rinktinė 17 minučių trukusį taiklių metimų badą nutraukė tik tada, kai varžovės jau aptarinėjo, kaip atšvęs didžiausią istorijoje pergalę.

Idealus septynetas

Prieš lemiamas rungtynes buvo paskelbta geriausių pirmenybių rankininkių komanda. Į ją pateko vartininkė Sandra Toft (Danija), kairioji kraštinė Camilla Herrem (Norvegija), kairioji pusiau kraštinė Vladlena Bobrovnikova (Rusija), įžaidėja Stine Oftedal (Norvegija), linijos žaidėja Ana Debelič (Kroatija), dešinioji pusiau kraštinė Nora Mork (Norvegija), dešinioji kraštinė Jovanka Radičevič (Juodkalnija) ir gynėja Line Haugsted (Danija).

Geriausia turnyro rankininke išrinkta Prancūzijos rinktinės kairioji pusiau kraštinė Estelle Nze Minko (pagal rankinio varžybų tradicijas, geriausia turnyro žaidėja nėra įtraukiama į geriausiųjų septynetą).

Rezultatyviausiai žaidė norvegė N.Mork, įmetusi 52 įvarčius. 39 įvarčius pelnė juodkalnietė J.Radičevič, po 35 – olandė Lois Abbingh ir kroatė Čamila Mičijevič, po 33 – danė Mia Bidstrup ir norvegė C.Herrem.

Finalas

Norvegija – Prancūzija 22:20 (14:10). Mork 4, Skogrand 4, Kristiansen 4, Herrem 3, Oftedal 3, Reistad 2, Solberg 1, Dale 1/ Foppa 5, Zaadi 3, Niakate 3, Flippes 3, Lacrabere 2, Coatanea 1, Dembele 1, Sercien 1, Nze Minko 1.

Dėl 3 vietos

Kroatija – Danija 25:19 (11:11). Ježič 5, Posavec 5, Debelič 4/ A.Hansen 4, Trandborg 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.