EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės gydytojas nepabūgo įspėti – prabilo, kam iš olimpiečių COVID-19 vakcina gali turėti pasekmių

Lietuvą pirmadienį pasiekė dar viena – beveik 21 tūkstančio – „BioNTech“ ir „Pfizer“ kompanijų pagamintos vakcinos nuo koronaviruso siunta. Nors jomis dabar skiepijami medikai, o po to bus vakcinuojami didžiausios rizikos pacientų grupės, ne už kalnų ir šalies sportui aktualus klausimas – sportininkų vakcinavimas.

Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>ltok.lt
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>ltok.lt
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinktinės daktaras Dalius Barkauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 10:19 AM

„Galime kalbėti apie mūsų visus sportininkus – jų norą arba ne būti paskiepytam, ir galima kalbėti apie elitinius mūsų atletus bei olimpiečius.

Šiuo atveju viskas paprasta – olimpiečiai turės rinktis: jei norės į Tokijo žaidynes, turės būti pasiskiepiję nuo koronaviruso, kitu atveju jiems nebus leista ne tik startuoti, bet jie ir neturėtų patekti į šalies olimpinės rinktinės sąrašus.

Tai bus ne Lietuvos tautinio olimpinio komiteto įnoriai, tai greičiausiai nustatys jau pats Tarptautinis olimpinis komitetas“, – tikino ne vieneriose olimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinės pagrindiniu mediku dirbęs 56-erių Dalius Barkauskas.

Vienas iš žymiausių šalies sporto medicinos specialistų tikina, kad šiai dienai jis ir pats negali pasakyti, kaip gali paveikti vakcina ne tik eilinius sportuojančius žmones, bet ir olimpiečius.

„Jokių studijų šiuo klausimu su sportininkais nevyko, niekas negali pasakyti, kaip COVID-19 vakcina paveiks sporto žmones. Jei laikomės tos pozicijos, kad vakcinavimas veikia imuninę sistemą, tai šiuo atveju tai yra imunoterapija.

Niekas nežino, kaip vakcina individualiai veikia sportininko organizmą ir kaip į viską reaguos sportuojančio žmogaus imuninė sistema“, – nenorėjo spėlioti net devyniose olimpiadose dirbęs medikas.

D.Barkauskas įsitikinęs, kad koronavirusas nėra gripas ar kita liga, kurios tėkmę būtų įmanoma numatyti. Mat COVID-19 galima sirgti ir nejaučiant jokių simptomų.

„Sakysime, gripas A: viskas su juo aišku – perštinti gerklė, bėganti nosis, staigiai palikusi temperatūra, trys dienos ir iš esmės gerėjantys rezultatai. Koronavirusas gali ir mėnesį laikyti savo gniaužtuose, o gali žmogus jo visiškai nejausti.

Kaip ir neaišku iki šiol, kaip skaudžiai jis veikia sportuojančio asmens organus. Vis ateina žinių, kad COVID-19 pažeidžia tai vieną organą, tai kitą, tačiau neakcentuojama, ar tai sporto krūvius patiriantis žmogus, ar prie kompiuterio sėdintis darbuotojas“, – kalbėjo daktaro laipsnį turintis medikas.

Į klausimą, kam iš olimpiečių vakcina turėtų didesnių pasekmių, D.Barkauskas aiškino, kad reikėtų labiau žiūrėti į individualių sporto šakų atstovus.

„Žinoma, kad komandinių sporto šakų atstovai gal ir mažiau rizikuoja šiuo atveju: jei kurį laiką vakcinuotas atletas jausis blogiau ar bus kažkokių šalutinių procesų organizme, visada galima palaukti geresnių dienų, jį pakeičiant kitais ekipos nariais.

Jei kalbėsime apie individualių sporto šakų atstovus, pagalbos iš kitų sunku tikėtis. Todėl apie skiepijimą labai atsakingai turėtų galvoti kad ir lengvaatlečiai ar plaukikai. Juk dažnas iš jų laimi vietą olimpiadoje ne sporto šakai, o sau.

Įsivaizduokime, kad greitai atranka į žaidynes, o po vakcinos bus kokių šalutinių veiksnių. Pragulėsi lovoje ir „prarasi“ olimpiadą.

Individualių sporto šakų olimpiečiams reikės itin rimtai galvoti, kaip ir kada atlikti vakcinaciją, kad organizmas atsistatytų. Žinoma, jei atletas galvoja apie Tokijo žaidynes“, – kalbėjo D.Barkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?