EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio šventė bus ne tokia, kokios laukė jos šeimininkai egiptiečiai

Egiptas kelerius metus kruopščiai rengėsi didžiausiai pasaulio rankinio šventei. Tačiau šventė bus ne tokia, kokios laukė egiptiečiai. Pasaulio vyrų rankinio pirmenybės, kuriose pirmą kartą varžysis 32 komandos, vyks tuščiose arenose, o rankininkai jaus nuolatinį nerimą dėl COVID-19 epidemijos grėsmės.

 Vokietijos rinktinė laikoma viena iš pasaulio čempionato favoričių.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Vokietijos rinktinė laikoma viena iš pasaulio čempionato favoričių.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 6:29 PM

Kad sklandžiai surengti tokį didelį turnyrą nebus paprasta, šeimininkai patyrė jam dar neprasidėjus. Antradienį, likus vos vienai dienai iki atidarymo rungtynių, kuriose trečiadienį vakare susitiks Egipto ir Čilės rinktinės, dvi komandos pranešė, kad pasaulio pirmenybėse nežais.

Geografija

Šių metų pasaulio vyrų rankinio pirmenybės yra 27-osios, bet jos bus ypatingos ne vien dėl to, kad vyksta per COVID-19 pandemiją. Egipte dėl pasaulio pirmenybių medalių pirmą kartą kovos net 32 komandos. Tai – aštuoniomis daugiau negu praėjusiuose turnyruose.

Daugiau nei pusė komandų – net 17 – atstovaus Europai. Su europiečiais bandys kovoti septynios Afrikos, keturios Azijos ir keturios Pietų Amerikos šalių rinktinės.

Tarp pasaulio pirmenybių dalyvių nebus Okeanijos ir Šiaurės Amerikos komandų. Tarptautinė rankinio federacija (IHF) prieš kelerius metus Okeanijos konfederaciją prijungė prie Azijos konfederacijos, tačiau stipriausios Okeanijos komandos (Australija ir Naujoji Zelandija) Azijos pirmenybėse užima paskutines vietas, todėl į pasaulio pirmenybes nepatenka.

Šiaurės Amerikai buvo skirta viena vieta, tačiau JAV rinktinė paskutinę akimirką atsisakė žaisti pasaulio pirmenybėse dėl sveikatos krizės.

Pandemija

Antradienį, likus vos vienai dienai iki pirmųjų turnyro rungtynių, pasaulio pirmenybių dalyvių sąraše įvyko dvi permainos. Čekijos ir JAV rankinio federacijos pranešė, kad jų rinktinės negali atvykti į Egiptą, nes daug žaidėjų užsikrėtė koronavirusu.

Turnyro rengėjai vietoj čekų ir amerikiečių skubiai pakvietė Šiaurės Makedonijos ir Šveicarijos rinktines. Šios dvi komandos pernai per Europos pirmenybes užėmė aukščiausias vietas (15-ąją ir 16-ąją) tarp komandų, kurios iki vakar dar nebuvo gavusios teisės varžytis pasaulio pirmenybėse.

Pasak Čekijos rankinio vadovų, jie į rinktinę pakvietė 21 rankininką, tačiau net 17 iš jų negali žaisti dėl koronaviruso arba traumų. Čekai svarstė galimybę skubiai pakviesti kitus žaidėjus, bet galiausiai nusprendė nekeliauti į Egiptą. Juo labiau kad nebuvo jokios garantijos, jog kiti rankininkai taip pat nebus užsikrėtę koronavirusu.

JAV rinktinėje, kuri pasaulio pirmenybėms rengėsi Danijoje, koronavirusu užsikrėtė net 18 rankininkų.

Apie koronavirusu užsikrėtusius rankininkus pastarosiomis dienomis pranešė ir kitų šalių nacionalinės federacijos. Žaliojo Kyšulio rinktinėje, kuri turnyrui rengėsi Portugalijoje, buvo nustatyti septyni atvejai, Brazilijos rinktinėje – šeši.

Sistema

Pasaulio pirmenybių pirmajame etape 32 komandos suskirstytos į aštuonias grupes. Į antrąjį etapą pateks po tris geriausias grupių komandas.

Antrajame etape bus sudarytos keturios naujos grupės, kuriose varžysis po šešias komandas. Pirmojo etapo A ir B grupių komandos antrajame etape sudarys I grupę, C ir D grupių – II grupę, E ir F grupių – III grupę, G ir H grupių – IV grupę. Pirmojo etapo tarpusavio rungtynių rezultatai bus įskaitomi, o antrajame etape komandos žais dar po trejas rungtynes.

Antrasis etapas baigsis sausio 25 dieną. Į atkrintamąsias varžybas pateks po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas.

Ketvirtfinalio rungtynės numatomos sausio 27 dieną, pusfinalio – sausio 29 dieną, finalo – sausio 31 dieną.

Favoritai

Užpernai Danijoje ir Norvegijoje vykusiose pasaulio pirmenybėse aukso medalius iškovojo Danija, sidabro – Norvegija, bronzos – Prancūzija, ketvirtąją vietą užėmė Vokietija.

Praėjusių metų Europos pirmenybių finale Ispanija įveikė Kroatiją, o bronzos medalius laimėjo Norvegija.

Šios komandos laikomos ir šių metų pasaulio pirmenybių favoritėmis. Tiesa, Vokietijos ir Prancūzijos galimybės vertinamos kiek prasčiau dėl kelių svarbių žaidėjų traumų.

Pagrindiniams favoritams problemų gali kelti Slovėnijos, Portugalijos, Švedijos rinktinės. Būtų didelė klaida iš anksto nurašyti šeimininkę Egipto komandą bei Tuniso ekipą.

Žiūrovai

Pasaulio pirmenybių rengėjai planavo per rungtynes į tribūnas leisti po 3400 žiūrovų. Sprendimas žaisti su sirgaliais sukėlė didelį Europos rankinio bendruomenės nepasitenkinimą. Europos rankininkų sąjunga sausio pradžioje IHF vadovybei nusiuntė laišką, kuriame reikalavo, kad žiūrovai nebūtų įleidžiami, o kelios rankinio žvaigždės (danas Mikkelis Hansenas, norvegas Sanderis Sagosenas) pagrasino, kad nežais turnyre, jei sprendimas nebus pakeistas.

Pirmenybių rengėjai išgirdo žaidėjų reikalavimą. Sekmadienį buvo pranešta, kad žiūrovai į arenas nebus įleidžiami.

„Anksčiau IHF neklausydavo rankinio bendruomenės pasiūlymų. Turiu prisipažinti, kad ir šįkart nemaniau, kad žaidėjų reikalavimas bus išgirstas. Tačiau labai džiaugiuosi, kad požiūris keičiasi“, – nustebo Europos rankininkų sąjungos vadovas danas Michaelis Sahlis Hansenas.

Šeimininkai

Pasaulio pirmenybės Afrikoje rengiamos trečią kartą. 1999 metais rankininkai jau žaidė Egipte, o 2005 metais medalius išsidalino Tunise.

Beje, Afrikos komandos dar nė karto nelaimėjo pasaulio pirmenybių medalių, bet dukart buvo labai arti tikslo. 2001 metais ketvirtąją vietą užėmė egiptiečiai, o 2005 metais taip pat ketvirti liko tąkart namie žaidę tunisiečiai.

Vienintelė pasaulio pirmenybių medalius laimėjusi ne Europos komanda yra Kataro rinktinė. Iš natūralizuotų Europos, Lotynų Amerikos ir Šiaurės Afrikos žaidėjų sudaryta Kataro rinktinė užėmė antrąją vietą 2015 metų čempionate, kuris vyko Katare.

Šių metų pasaulio pirmenybės vyks keturiuose miestuose: Kaire, Aleksandrijoje, Gizoje ir Naujojoje sostinėje (pavadinimo dar negavusiame mieste, kurį egiptiečiai pradėjo statyti 2015 m.). Aleksandrijoje, Gizoje ir Naujojoje sostinėje pastatytos naujos arenos, kuriose yra nuo 4,5 iki 7 tūkstančių vietų. Visos trys naujos arenos atidarytos 2020 metais.

Kaire rankininkai rungtyniaus prieš 30 metų pastatytoje Tarptautinio stadiono uždaroje arenoje, kurioje yra 16,5 tūkstančio vietų. Šioje arenoje vyko 1999 metų pasaulio rankinio pirmenybės, kelerios Afrikos rankinio, krepšinio ir tinklinio pirmenybės, pasaulio dziudo pirmenybės, pasaulio tinklinio ir krepšinio jaunimo pirmenybės.

Atranka

Rankininkai dėl kelialapių į pasaulio pirmenybes kovoja žemynų pirmenybėse. Bet Europoje bei Pietų ir Centrinėje Amerikoje dar rengiami ir atskiri atrankos turnyrai.

Pernai pandemija sutrikdė atrankos varžybas. Numatytu laiku – 2020 metų sausį – įvyko tik Europos, Afrikos, Azijos bei Pietų ir Centrinės Amerikos pirmenybės. Tuo tarpu Europos atrankos turnyras, Pietų ir Centrinės Amerikos atrankos turnyras bei Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybės dėl sveikatos krizės arba nebuvo baigtos, arba net neprasidėjo.

Dėl to IHF ir žemynų konfederacijoms teko priimti neįprastus sprendimus. Dešimt kelialapių Europos komandoms bei paskutinis kelialapis Pietų ir Centrinės Amerikos komandai buvo atiduoti pagal žemynų pirmenybių rezultatus, o Šiaurės Amerikos ir Karibų šalims skirtą kelialapį gavo JAV.

Pastarasis sprendimas sukėlė didelį rankinio bendruomenės pasipiktinimą, nes JAV rinktinė net regiono pirmenybėse neužimdavo aukštų vietų ir nesudarė jokios konkurencijos daug stipresnėms Grenlandijos ir Kubos komandoms.

Dvi komandos gavo vardinius kvietimus. IHF juos suteikė Lenkijos ir Rusijos rinktinėms.

Lietuviai

Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvavo tik vieną kartą. Mūsų šalies rankininkai 1997 metais Japonijoje vykusiame turnyre tarp 24 komandų užėmė dešimtąją vietą. Lietuviai prieš du tuzinus metų grupės varžybose nugalėjo Saudo Arabijos ir Japonijos rinktines, sužaidė lygiosiomis su Alžyro rankininkais ir pralaimėjo visas trejas rungtynes Europos šalių komandoms Jugoslavijai, Islandijai (grupėje) bei Švedijai (aštuntfinalyje).

Šių metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyro pirmojo etapo grupėje Lietuvos rinktinė laimėjo visas trejas rungtynes su Farerų Salų, Liuksemburgo bei Slovakijos rinktinėmis ir pateko į atrankos atkrintamąjį etapą. Lietuvos rankininkai pirmajame atkrintamajame etape turėjo susitikti su Lenkijos komanda, o šios dvikovos nugalėtojai antrajame etape turėjo žaisti su Baltarusijos komanda. Tačiau rungtynės neįvyko dėl pandemijos.

Pirmojo etapo grupės

A grupė: Vokietija, Vengrija, Urugvajus, Žaliasis Kyšulys

B grupė: Ispanija, Tunisas, Brazilija, Lenkija.

C grupė: Kroatija, Kataras, Japonija, Angola.

D grupė: Danija, Argentina, Bachreinas, Kongo DR.

E grupė: Norvegija, Austrija, Prancūzija, Šveicarija.

F grupė: Portugalija, Alžyras, Islandija, Marokas.

G grupė: Švedija, Egiptas, Šiaurės Makedonija, Čilė.

H grupė: Slovėnija, Baltarusija, Korėja, Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.