EUROLYGA 2023

Šveicarijos rankininkai pergalę pasaulio pirmenybėse iškovojo vos išlipę iš lėktuvo

Europos rankininkai ketvirtadienį per Egipte vykstančias pasaulio pirmenybes galėjo jaustis lyg savojo žemyno čempionate.

 Šveicarai laimėjo pasaulio čempionato starte.<br> APF/Scanpix nuotr.
 Šveicarai laimėjo pasaulio čempionato starte.<br> APF/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-14 23:20

Šią dieną net penkeriose rungtynėse susitiko Senojo žemyno komandos, o įdomių įvykių buvo gausu ne vien jų mačuose: tiesiai iš oro uosto į areną atvykę šveicarai įveikė Alpių kaimynus, slavų mūšyje buvo užfiksuotos pirmosios lygiosios, Korėjos studentų rinktinė prisidėjo prie pasaulio pirmenybių rekordo, alžyriečiai pakilo atsilikdami septyniais įvarčiais, o praėjusio čempionato prizininkų dvikovoje du taškus iškovojo prancūzai.

Iš lėktuvo – į aikštę

Ketvirtadienį pirmąsias rungtynes žaidė dvi komandos, kurios tik prieš dvi dienas sužinojo, kad dalyvaus pasaulio pirmenybėse. Čekijos ir JAV rankinio vadovai antradienį pranešė, jog jų rinktinės dėl masinių užsikrėtimų koronavirusu negalės atvykti į Egiptą, todėl Tarptautinė rankinio federacija (IHF) į turnyrą skubiai pakvietė atsarginių sąraše buvusias Šiaurės Makedonijos ir Šveicarijos rinktines.

Makedonai ant lagaminų sėdėjo dar prieš tai, kai sulaukė žinios, kad pakeis Čekijos komandą. Šiaurės Makedonijos rinktinė metų pradžioje surengė nedidelę treniruočių stovyklą, žaidė dvejas draugiškas rungtynes su Čilės komanda, bet ir po jų neišsiskirstė, nes tai iš vienos, tai iš kitos šalies atskriedavo pranešimai apie koronavirusu užsikrėtusius rankininkus.

Šiaurės Makedonijos rinktinė laikėsi visų sveikatos saugumo reikalavimų, todėl jai nebuvo sudėtinga šokti į lėktuvą ir jau trečiadienį pakelti sparnus į Egiptą.

Šveicarijos rinktinė sausio pradžioje irgi surengė treniruočių stovyklą, bet sekmadienį rankininkai buvo paleisti namo. Tačiau jau antradienį vakare federacijos vadovai vėl pakvietė žaidėjus grįžti.

„Tai neįtikėtina. Per gimtadienius nesu gavęs tiek sveikinimų, kiek gavau, kai paaiškėjo, kad keliausime į pasaulio pirmenybes, – džiaugėsi Šveicarijos rinktinės lyderis Andy Schmidas. – Žinau, kad buvo prieštaraujančių, jog rinktinė per sveikatos krizę vyktų į Egiptą. Tačiau man jau 37-eri, kitos galimybės žaisti pasaulio pirmenybėse galbūt nebeturėsiu, todėl man abejonių nekilo“.

Vis dėlto išvykti į Egiptą pavyko ne visiems. Dviejų rankininkų koronaviruso testai, atlikti trečiadienį, buvo teigiami. Jie negalėjo prisidėti prie komandos draugų, kurie ketvirtadienį ryte išskrido į Kairą, o jau ketvirtadienį vakare žengė į aikštę per rungtynes su Austrijos rinktine.

Makedonams buvo sunkiau

Suprantama, šveicarams nebuvo lengva tiesiai iš oro uosto eiti į aikštę, bet emocinis pakilimas pirmą kartą nuo 1995 metų patekus į stipriausių planetos komandų turnyrą nustelbė kelionės nuovargį.

Šveicarijos rankininkai tik pirmosiomis minutėmis atrodė susikaustę, bet greitai apšilo, o antrajame kėlinyje nepaliko jokių abejonių, kad yra stipresni nei Austrijos rinktinė. Alpių kaimynų dvikovą šveicarai laimėjo 28:25 (E grupė).

„Negaliu patikėti. Ryte dar bridome per Ciuricho sniegą, Kairo oro uoste vėl turėjome atlikti koronaviruso testus, o po to beveik valandą laukėme bagažo, į areną atvykome likus dviem valandoms iki rungtynių ir jau iškovojome pergalę“, – dienos nuotykius atpasakojo šveicarų žaidėjas Alenas Miloševičius.

Šiaurės Makedonijos rankininkai turėjo truputį daugiau laiko pasiruošti, bet ir jų varžovai buvo gerokai stipresni. Makedonai pirmosiose rungtynėse dideliu skirtumu pralaimėjo Švedijos rinktinei 20:32 (G grupė).

Švedas Hampusas Wanne įmetė 11 įvarčių ir buvo rezultatyviausias ketvirtadienio žaidėjas.

Europos sunkiasvorių mačai

Svarbiausias dienos įvykis buvo Prancūzijos ir Norvegijos rinktinių rungtynės. Praėjusiose pasaulio pirmenybėse šios dvi komandos iškovojo medalius (norvegai – sidabro, prancūzai – bronzos), o ir šiame turnyre yra minimos tarp favoričių. Tiesa, dėl prancūzų galimybių daug kam turbūt kilo abejonių po to, kai praėjusią savaitę jie iškovojo vos vieną tašką per dvejas Europos pirmenybių atrankos rungtynes su Serbijos komanda.

Vis dėlto ketvirtadienį pirmose E grupės rungtynėse prancūzai parodė, kad jų galimybių ribos yra daug aukščiau ir nugalėjo norvegus 28:24. Tiesa, galutinis rezultatas neatspindėjo įvykių. Antrojo kėlinio viduryje švieslentėje dar degė du vienodi skaičiai 18:18, po kelių minučių „mėlynieji“ pirmavo tik 22:20, tačiau tuomet keturiais įvarčiais be atsako nulėmė rungtynių baigtį.

Padidintą Lietuvos sirgalių susidomėjimą kėlė Islandijos ir Portugalijos rinktinių mačas. Šios dvi komandos yra Lietuvos rankininkų varžovės Europos pirmenybių atrankos turnyre.

Islandai ir portugalai praėjusią savaitę Europos pirmenybių atrankoje kaip tik žaidė dvejas tarpusavio rungtynes, per kurias pasidalijo po pergalę. Tuomet viską lėmė namų sienos, bet dabar tie patys varžovai susitiko niekieno aikštėje Egipto Naujojoje sostinėje, kur Portugalijos rankininkai iškovojo pergalę 25:23 (F grupė).

Aršios kaimynų dvikovos

Ketvirtadienį dramatiškai susiklostė dvi kaimynų dvikovos. Slavų mūšyje Baltarusijos ir Rusijos rankininkai baigė pirmosiomis turnyro lygiosiomis 32:32 (H grupė), o Šiaurės Afrikos susirėmime Alžyro rinktinė išplėšė pergalę prieš Maroko komandą 24:23 (F grupė).

Marokiečiai pirmajame kėlinyje triuškino varžovus 15:8, bet po pertraukos viskas apsivertė aukštyn kojomis. Alžyriečiai ne tik pavijo, bet ir persvėrė rezultatą, o paskui apsigynė nuo paskutinės varžovų atakos.

Beje, šios komandos dažnai susitinka Afrikos pirmenybėse, bet marokiečiai kaimynus pastarąjį kartą nugalėjo labai seniai – 2006 metais. Pernai žemyno pirmenybėse Alžyras iškovojo bronzos medalius, Marokas užėmė šeštąją vietą.

Slavų dvikova ketvirtadienį vyko visai kitaip – per baltarusių ir rusų rungtynes skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu du įvarčiai.

Baltarusių sporto apžvalgininkus tiek rezultatas, tiek jų komandos žaidimas smarkiai nuvylė. Nors prieš šį turnyrą treneris Juryjus Šavcovas atsisakė kelių patyrusių žaidėjų (pirmiausia – Baryso Puchovskio) paslaugų ir atjaunino komandą, baltarusiai buvo įsitikinę, kad jš rinktinė privalo įveikti Rusijos rankininkus. Lažybininkai irgi aiškia favorite vadino Baltarusijos komandą.

Tačiau favoritai vos išvengė pralaimėjimo – paskutinėmis sekundėmis tašką išgelbėjo pavojingą varžovų metimą atrėmęs Baltarusijos vartininkas Ivanas Marozas.

Sudraskė vartų tinklą

Slovėnijos ir Korėjos rinktinės pakartojo pasaulio pirmenybių rezultatyvumo rekordą – per rungtynes kartu įmetė 80 įvarčių. Prie rekordo labiau prisidėjo slovėnai, nugalėję 51:29 (H grupė).

Slovėnijos rankininkai kėsinosi ir kitą rekordą – vienos komandos įmestų įvarčių. Šis rekordas priklauso Islandijos rinktinei, kuri 2003 metų pasaulio pirmenybėse sutriuškino Australijos komandą 55:15.

Ketvirtadienį slovėnams nebuvo sudėtinga draskyti varžovų vartų tinklą, nes Korėjos rankinio federacija į šį turnyrą atsiuntė studentų rinktinę. Korėjiečiai visą dėmesį sutelkė kovo mėnesį vyksiančiam olimpiniam atrankos turnyrui, o dėl Korėjos Respublikoje galiojančių griežtų karantino sąlygų nenorėjo rizikuoti siųsdami pagrindinius rankininkus į Egiptą.

Beje, vartų tinklas Aleksandrijos arenoje buvo sudraskytas ir tiesiogine prasme. Nutrūkus tinklo siūlėms, rungtynės antrajame kėlinyje buvo trumpam sustabdytos.

Ketvirtadienio rezultatai

1 turas

E grupė (Giza)

Austrija – Šveicarija 25:28 (13:13). Weberis 7, Živkovičius 5/ Schmidas 7, Rubinas 6, Tynowski 6.

Norvegija – Prancūzija 24:28 (13:13). Sagosenas 10/ Mahe 9.

F grupė (Naujoji sostinė)

Alžyras – Marokas 24:23 (8:15). Ayoubas 7/ Reida 6.

Portugalija – Islandija 25:23 (11:10). Martinsas 6, Portela 5/ Elissonas 6,

G grupė (Kairas)

Švedija – Šiaurės Makedonija 32:20 (16:11). Wanne 11, Perssonas 6/ K.Lazarovas 5.

Egiptas – Čilė 35:29 (žaidė trečiadienį).

H grupė (Aleksandrija)

Baltarusija – Rusija 32:32 (15:15). Vailupavas 10, Kulešas 6/ Kiseliovas 6, Soroka 6, Kosorotovas 6.

Slovėnija – Korėja 51:29 (25:16). Gajičius 10/ Kimas J.y. 6, Kimas J.h. 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.