EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio pirmenybių kulminacija bus skandinaviška

Nors Danijos ir Švedijos rankinio rinktinės iškovojo daugybę olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos pirmenybių medalių, jos dar niekada nebuvo susitikusios didžiųjų turnyrų finale. Šią savaitę skandinavų dvikovų metraštyje atsiras ir šis įrašas – sekmadienį Danijos ir Švedijos rankininkai susirems svarbiausiose pasaulio vyrų rankinio pirmenybių rungtynėse.

 Švedai pateko į finalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Švedai pateko į finalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 11:58 PM

Egipte vykstančių pasaulio pirmenybių pusfinalio rungtynės nebuvo tokios kraują stingdančios, kaip du ketvirtfinalio mačai. Penktadienį Danijos ir Švedijos rankininkai pusfinalio varžovus pranoko be pratęsimų ar baudinių serijų.

Pasaulio čempionės vardą ginanti Danijos rinktinė visą laiką pirmavo ir nugalėjo Europos čempionę Ispanijos komandą 35:33 (18:16), o Švedijos rinktinė nelauktai įtikininamai nugalėjo Prancūzijos ekipą 32:26 (16:13).

Sekmadienį Danijos ir Švedijos rankininkai Kairo arenoje kovos dėl 27-ųjų pasaulio pirmenybių aukso medalių. Prieš tai Prancūzijos ir Ispanijos rinktinės išsiaiškins, kuriai iš jų atiteks bronzos apdovanojimų komplektas.

Nesustabdė danų žvaigždės

Danijos ir Ispanijos rinktinės yra priešingybės. Jei Danijos komandos pergales pirmiausiai nulemia kelių ryškiausių žvaigždžių meistriškumas, tai Ispanijos ekipoje nėra tokių išskirtinių asmenybių, kaip Mikkelis Hansenas arba vartininkas Niklasas Landinas. Tačiau ispanų sudėtis lygesnė, o taktika įvairesnė ir sunkiau nuspėjama.

Vis dėlto penktadienį ispanų taktikos pinklės nebuvo veiksmingos, o plėšyti varžovų vartų tinklą ėmėsi kaip tik tas, kurio rezultatyvaus žaidimo buvo laukiama labiausiai – M.Hansenas. Jo taikliems metimams ir po jo perdavimų kitų danų pelnytiems įvarčiams ispanai nerado jokių priešnuodžių.

Danijos rinktinė įmetė du pirmuosius įvarčius ir nė sykio neleido varžovams išlyginti rezultato. Kita vertus, net ir visą laiką pirmavę danai lengviau atsikvėpė tik nuaidėjus paskutinei sirenai.

Danai didžiausią penkių įvarčių persvarą buvo įgiję pirmajame kėlinyje (13:8), tačiau antrojo kėlinio viduryje ispanai pradėjo daug aktyviau gintis ir keliskart mažino atsilikimą iki vieno įvarčio. Paskutinę minutę Ispanijos komanda rengė ataką atsilikdama vienu įvarčiu (33:34), bet rezultato neišlygino.

Geriausiu rungtynių žaidėju buvo išrinktas 12 įvarčių įmetęs M.Hansenas.

Rami švedų pergalė

Prancūzijos rinktinė prieš pusfinalio rungtynes prarado susižeidusius Timothey N‘Guessaną ir pagrindinį gynybos ramstį Luką Karabatičių.

Nors L.Karabatičiaus praradimas žymiai susilpnino gynybą, „mėlyniesiems“ daugiausia problemų kilo puolant. Rungtynių pradžioje prancūzai nustebino klaidų gausa ir kelis kartus atidavė kamuolį varžovams tiesiai į rankas, o jei ir atlikdavo parengtą metimą, jų pastangas neretai sugriaudavo švedų vartus puikiai gynęs Andreasas Palicka, kuris buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.

Prancūzijos rinktinė tik vieną kartą persvėrė rezultatą 7:6 (14-ąją min.), tačiau Švedijos komanda iškart atsakė keturiais įvarčiais paeiliui ir dar pirmojo kėlinio antrojoje pusėje įgijo nedidelę, bet svarbią persvarą. Po pertraukos didelių svyravimų nebuvo. Ramiai ir atidžiai žaidę švedai beveik visą antrąjį kėlinį pirmavo 2-4 įvarčiais, o rungtynių pabaigoje padidino skirtumą.

„Neįtikėtina. Nors susitikome su pasaulinio lygio komanda, visas rungtynes žaidėme nepaprastai tiksliai. Kiekvienas šio turnyro rungtynes žaidžiame vis geriau ir augame kaip komanda. Viską lemia kolektyvas“, – džiūgavo Švedijos rinktinės žaidėjas Danielis Petterssonas.

Tokio finalo dar nebuvo

Nors Danijos ir Švedijos rinktinės daug kartų žaidė didžiųjų turnyrų finaluose, tarpusavyje per lemiamą dvikovą dar nesusitiko nė karto. Tai neturėtų stebinti, nes Švedijos rankinio aukso amžius buvo gerokai anksčiau, o Danijos rankinis pražydo gana neseniai.

Švedai buvo 1954, 1958, 1990 ir 1991 metų pasaulio čempionai bei 1994, 1998, 2000 ir 2002 metų Europos čempionai. Olimpinio aukso ši komanda neiškovojo nė karto (nors keturiskart žaidė finale).

Tuo tarpu danai tik 2019 metais pirmą kartą tapo pasaulio čempionais. Anksčiau Danijos rinktinė 2008 ir 2012 metais dukart tapo Europos čempione, o 2016 metais pirmą kartą laimėjo olimpinius aukso medalius.

Švedijos kolekcijoje yra aštuoni didžiųjų turnyrų aukso medalių komplektai, Danijos – keturi. Tačiau švedai aštuntąjį auksą laimėjo dar tada, kai danai nebuvo iškovoję pirmojo.

Moterų turnyruose Danijos – Švedijos finalo irgi niekada nebuvo. Tiesa, švedžių rezultatai apskritai yra kuklūs. Jos vos vieną kartą žaidė didžiųjų turnyrų finale.

Gaus pinigines premijas

Po ilgos pertraukos į pasaulio pirmenybių finalą patekusios Švedijos rinktinės žaidėjai užsitikrino didžiausias šalies rankino istorijoje pinigines premijas. Švedijos rankinio federacija pažadėjo, kad komandai iškovojus aukso medalius, kiekvienas žaidėjas ir treneris gaus po 125 tūkst. kronų (12,3 tūkst. eurų). Už sidabrą pažadėta 75 tūkst. kronų (7,4 tūkst. eurų), už bronzą – 33 tūkst. kronų (3,25 tūkst. eurų) premija.

Be to, atskirai mokamos 5 tūkst. kronų (490 eurų) premijos už kiekvienas laimėtas grupės varžybų rungtynes. Švedai dviejuose grupių etapuose iškovojo penkias pergales, tad iki atkrintamųjų varžybų kiekvienas žaidėjas užsidirbo po 25 tūkst. kronų (2,46 tūkst. eurų).

„Nesvarbu, kokio dydžio premijos. Į aikštę einame galvodami apie pergales, bet ne apie pinigus. Tačiau, be abejo, pinigai pravers, nes per pandemiją klubai, bent Vokietijos lygoje, negauna numatytų pajamų ir visiems žaidėjams žymiai sumažino atlyginimą“, – „Sportbladet“ dienraščiui sakė vienas pagrindinių Švedijos rinktinės žaidėjų Jimas Gottfridssonas.

Kai Švedijos rinktinė tapo 2002 metų Europos čempione, kiekvienas auksinės komandos rankininkas gavo maždaug po 35 tūkst. kronų.

Pusfinalis

Švedija – Prancūzija 32:26 (16:13). Wanne 11, D.Petterssonas 6, Carlsbogardas 4, Lagergrenas 3, Gottfridssonas 3, Claaras 3, Sandellas 2/ Descat 5, Remili 4, Fabregas 3, Memas 3, Tournat 2, Mahe 2, Abalo 2, Claire‘as 2, Acquevillo 1, Guigou 1, Porte‘as 1.

Rungtynių eiga: 3:1, 6:7, 10:7, 12:8, 16:13; 17:16, 20:16, 23:18, 24:21, 29:24, 32:26. Rungtynių žaidėjas – Andreasas Palicka (Švedija).

Danija – Ispanija 35:33 (18:16). M.Hansenas 12, Saugstrupas 7, Olsenas 4, Gidselis 4, Svanas 3, M.Jacobsenas 2, Anderssonas 1, Haldas 1, E.Jacobsenas 1/ D.Duišebajevas 7, Figuerasas 6, Maqueda 5, A.Duišebajevas 4, Gomezas 3, Sole 3, Marchanas 3, Arino 2.

2:0, 8:7, 11:7, 13:8, 16:14, 18:16; 25:21, 26:25, 30:29, 33:29, 34:33, 35:33. Rungtynių žaidėjas – Mikkelis Hansenas (Danija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.