EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: kam ruošėsi namuose įstrigusi Lietuvos rankinio rinktinė?

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė ruošėsi šią savaitę žaisti dvejas Europos čempionato atrankos turnyro rungtynes su Izraelio komanda. Lietuviai ir izraeliečiai turėjo antradienį susitikti Tel Avive, o sekmadienį – Vilniuje.

Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>LRF nuotr.
Lietuvos rankininkų rungtynės neįvyks dėl nutrauktų skrydžių.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 3:28 PM, atnaujinta Mar 8, 2021, 3:36 PM

Tačiau dėl susisiekimo problemų nei lietuviai, nei šią savaitę keliauti į Izraelį ruošęsi islandai negali patekti į varžybų vietą, todėl gali būti, kad per šį atrankos langą 4-ojoje grupėje neįvyks nė vienos rungtynės.

Sistema

Europos pirmenybių atrankos turnyrą pradėjo 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Teisę žaisti baigiamojoje dalyje gaus po dvi stipriausias grupių komandas bei keturios geriausios grupėse trečiąją vietą užimsiančios ekipos. Rikiuojant trečiąsias komandas, jų rezultatai per rungtynes su grupių autsaiderėmis bus išbraukti.

Dalyvauti atrankos turnyre nereikia keturioms komandoms: 2022 metų žemyno pirmenybių šeimininkėms Vengrijai ir Slovakijai bei 2020 metų čempionato finalininkėms Ispanijai ir Kroatijai.

Šiame atrankos turnyre kelialapius į Vengriją ir Slovakiją jau užsitikrino dvi rinktinės: Vokietija (2 grupė) ir Serbija (1 grupė).

Atrankos turnyre komandos žaidė nevienodai rungtynių. 2020 metų lapkritį nemažai mačų buvo nukelti dėl sveikatos krizės. Be to, pandemijai sujaukus visą rankinio varžybų tvarkaraštį, Europos pirmenybių atrankos tvarkaraštis sudarytas netolygiai. Septynios Europos šalių komandos šį mėnesį dalyvaus olimpiniame atrankos turnyre, todėl jos žemyno pirmenybių atrankos rungtynes žaidė sausį.

Europos rankinio feedracija (EHF) buvo numačiusi šią savaitę surengti 20 rungtynių septyniose iš aštuonių grupių.

Viena komanda iš atrankos turnyro jau pasitraukė. Belgai nei praėjusių metų lapkritį, nei šių metų sausį dėl pandemijos nesugebėjo sužaisti nė vienerių rungtynių, o vasario pradžioje Belgijos rankinio federacija pranešė, kad nesuburs rinktinės ir per likusius mačus.

Lietuviai

Lietuvos rinktinė rungtyniauja 4-ojoje grupėje. Mūsų šalies rankininkai praėjusių metų lapkritį žaidė dvejas rungtynes ir per jas patyrė du pralaimėjimus: svečiuose Islandijai 20:36 ir namie Portugalijai 26:34.

Kitose grupės rungtynėse portugalai nugalėjo izraeliečius ir pasidalijo po pergalę su islandais.

Grupės lyderė yra Portugalija, per 4 rungtynes iškovojusi 6 taškus. Islandija žaidė 3 rungtynes ir surinko 4 taškus, Izraelis žaidė vieną kartą ir taškų neturi.

Pagal pradinį tvarkaraštį šią savaitę turėjo žaisti tik Lietuvos ir Izraelio rinktinės (kovo 9 d. Tel Avive ir kovo 14 d. Vilniuje). Nukėlus vieną pirmojo lango mačą, EHF pakeitė tvarkaraštį ir ketino kovo 11 dieną taip pat surengti Izraelio ir Islandijos komandų rungtynes. Tačiau visos trejos rungtynės pakibo ant plauko dėl sudėtingo susisiekimo su Izraeliu.

Beje, Izraelyje nuo kovo pradžios jau leidžiama rengti sporto varžybas su sirgaliais. Izraelio rankinio federacija per rungtynes su lietuviais ir islandais į tribūnas ketino įleisti po 300 žiūrovų.

Paskutinės atrankos turnyro rungtynės turėtų vykti balandžio 28 – gegužės 2 dienomis. Lietuviai per du paskutinius turus turėtų žaisti namie su islandais ir svečiuose su portugalais.

Rinktinė

Lietuvos rinktinės treneriui Mindaugui Andriuškai šią savaitę nepavyko suburti visų geriausių šalies rankininkų. Kad neatvyks, pranešė vienintelis Čempionų lygoje žaidžiantis lietuvis Aidenas Malašinskas (Zaporižės „Motor“, Ukraina) ir vartininkas Vilius Rašimas („Selfoss“, Islandija).

„Kiekvienas praradimas svarbus, bet neatvykus A.Malašinskui šansą gaus kiti įžaidėjai Benas Petreikis ir Deividas Virbauskas, – sakė M.Andriuška. – Mūsų tikslas buvo stovykloje patikrinti juo daugiau žaidėjų. Pirmą kartą pakvietėme Eimantą Gimutą, po pertraukos – Džiugą Jusį ir Luką Juškėną. Norime pažiūrėti, kaip jie progresuoja“.

Visi kiti užsienio klubuose žaidžiantys Lietuvos rinktinės rankininkai ruošėsi rungtyniauti su izraeliečiais. Komandos sąraše per šį atrankos langą yra Jonas Truchanovičius („Montpellier“, Prancūzija), Gerdas Babarskas („Chambery“, Prancūzija), Lukas Simėnas („Nava“, Ispanija), Tadas Stankevičius (Helsinkio „Dicken“, Suomija), Mindaugas Dumčius (Drezdeno „Elbflorenz“, Vokietijos antroji lyga), Benas Petreikis („N-Lubbecke“, Vokietijos antroji lyga), vartininkas Giedrius Morkūnas (Ryhimiakio „Cocks“, Suomija).

Beje, keturi iš šių rankininkų (B.Petreikis, M.Dumčius, T.Stankevičius ir G.Morkūnas) praėjusį savaitgalį – šeštadienį arba sekmadienį – dar žaidė nacionalinių lygų rungtynes.

Varžovai

„Izraelio rinktinė – jau kitokia komanda negu ta, kurią prieš porą metų įveikėme Klaipėdoje. Dabar ji turi gerų atsitraukusių rankininkų, kurie gerai žaidžia vienas prieš vieną, drąsiai eina į priekį. Jokiu būdu negalima jų nuvertinti. Privalome iškovoti taškus ir būti kuo geresnėje padėtyje prieš paskutinį atrankos langą“, – apie lietuvių varžovus izraeliečius prieš kelias dienas kalbėjo mūsų šalies rinktinės treneris M.Andriuška.

Treneris paminėjo vieninteles iki šiol žaistas oficialias lietuvių ir izraeliečių rungtynes, kurios 2018 metų sausį vyko pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Lietuvos rankininkai tose rungtynėse sutriuškino varžovus 36:20.

Izraelio rinktinė savo gerbėjų labai ilgai nedžiugino bent vidutiniškais rezultatais. Tiesa, izraeliečiai kartą dalyvavo Europos pirmenybėse (2002 m. pralaimėjo visas trejas rungtynes), bet praėjusį dešimtmetį net ne visuomet patekdavo į pagrindinį atrankos etapą, o jei ir patekdavo, grupėje paprastai užimdavo paskutinę vietą.

Vis dėlto prieš kelerius metus Izraelio rankiniui pavyko prasiveržti. Praėjusių Europos pirmenybių atrankos turnyro grupėje izraeliečiai aplenkė Kosovo rinktinę ir vos tašku atsiliko nuo antrąją vietą užėmusios ir kelialapį į žemyno čempionatą iškovojusios Lenkijos komandos. Kelialapio likimą lėmė paskutiniajame ture vykusios Lenkijos ir Izraelio rinktinių rungtynės, kurias lenkai savo aikštėje laimėjo 26:23.

Dar vieną pergalę Izraelio rinktinė pasiekė 2021 metų pasaulio čempionato atrankos turnyre. Izraeliečiai atrankos pirmojo etapo grupėje užėmė pirmąją vietą (aplenkė Graikijos, Suomijos bei Kipro rinktines) ir pirmą kartą pateko į atrankos atkrintamąjį etapą (jis buvo atšauktas dėl COVID-19 pandemijos).

Šiuo metu dar didesnes Izraelio rankinio viltis kursto jaunosios kartos žaidėjai. Nors komandos lyderiai vis dar yra patyrę Gilis Pomerancas, Nivas Levy ir Danielis Škalimas, treneris Olegas Butenko vis labiau gali pasitikėti jaunesniais rankininkais, kurie jau sudomino ir užsienio klubus.

Prancūzijos lygoje darbą rado 20-metis Joavas Lumbroso („Limoges“), Vokietijos lygoje – 20-metis Danielis Mosindi („Erlangen“), Vokietijos antrojoje lygoje – 21-erių Sniras Nacija („Grosswallstadt“) ir 21-erių Jonatanas Dajanas (Rimparo „Wolfe“), Šveicarijos lygoje – 22-ejų Tomeris Bodenheimeris (Ciuricho „Amicitia“), 22-ejų Adiras Cohenas ir 21-erių vartininkas Jahavas Šamiras (Vinterturo „Pfadi“).

Visi šie rankininkai susibūrė praėjusią savaitę prasidėjusioje Izraelio rinktinės stovykloje.

Olimpinė atranka

Kovo 12-14 dienomis taip pat vyks olimpinis atrankos turnyras. Jis atkeltas iš 2020 metų pavasario.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinių žaidynių vyrų rankinio turnyre jau turi šešios komandos: šeimininkė Japonija, 2019 metų pasaulio čempionė Danija, 2020 metų Europos čempionė Ispanija, 2020 metų Afrikos čempionas Egiptas, 2019 metų Panamerikos žaidynių čempionė Argentina ir Azijos atrankos turnyro nugalėtojas Bahreinas.

Dėl likusių šešių kelialapių varžysis 12 komandų, kurios suskirstytos į tris grupes. Kelialapius į Tokiją iškovos po dvi geriausias grupių komandas.

Šios savaitės pabaigoje Podgoricoje rungtyniaus Norvegija, Brazilija, Čilė ir Korėja, Paryžiuje – Prancūzija, Kroatija, Tunisas ir Portugalija, Berlyne – Vokietija, Švedija, Slovėnija ir Alžyras.

Pirmosios grupės varžybos turėjo vykti Norvegijoje, tačiau dėl šioje šalyje galiojančių suvaržymų Norvegijos rankinio federacija prieš kelias savaites atsisakė šeimininkės teisių. Norvegai taip pat atsisakė rengti ir olimpinį moterų atrankos turnyrą, kuris irgi buvo numatytas šioje šalyje.

Priimti moterų komandas pasisiūlė Juodkalnija, kurios rankininkės varžysis toje pačioje grupėje (rankininkės žais po savaitės – kovo 19-21 d.). Kad gautų teisę rengti moterų turnyrą, juodkalniečiai sutiko surengti ir beglobį vyrų turnyrą.

EČ atranka. Grupių lentelės

1 grupė: Serbija – 5/3, Prancūzija – 1/2, Graikija – 0/1. Belgija pasitraukė iš varžybų.

2 grupė: Vokietija – 8/4, Bosnija ir Hercegovina – 2/3, Austrija – 2/3, Estija – 2/4.

3 grupė: Rusija – 3/2, Ukraina – 1/2, Čekija ir Farerų Salos dar nežaidė.

4 grupė: Portugalija – 6/4, Islandija – 4/3, Izraelis – 0/1, Lietuva – 0/2.

5 grupė: Lenkija – 4/2, Slovėnija – 3/2, Nyderlandai – 3/3, Turkija – 0/3.

6 grupė: Norvegija – 4/3, Baltarusija – 2/2, Latvija – 2/2, Italija – 2/3.

7 grupė: Danija – 4/2, Šiaurės Makedonija – 4/2, Šveicarija – 0/2, Suomija – 0/2.

8 grupė: Švedija – 4/2, Rumunija – 2/2, Juodkalnija – 2/2, Kosovas – 0/2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.