EUROLYGA 2023

Po įspūdingo penkiakovininkių pasirodymo – gėda dėl sąlygų Lietuvoje: „Laimė, kad žaidynės buvo perkeltos“ Įvertino J. Kinderio galimybes

„Šaunuolės! Jei dabar turėčiau galimybę, nuoširdžiai pasveikinčiau ir išbučiuočiau jas. Dar prieš olimpiadą Laurai (Asadauskaitei-Zadneprovskienei – red.) buvome iškėlę tikslą laimėti medalį“, – lietuvaičių pasirodymu Tokijo olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės rungtyje džiaugėsi šios sporto šakos šalies federacijos generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas.

V.Kalininas negailėjo šiltų žodžių Lietuvos penkiakovininkėms.<br>Lrytas.lt ir LTOK nuotr. koliažas.
V.Kalininas negailėjo šiltų žodžių Lietuvos penkiakovininkėms.<br>Lrytas.lt ir LTOK nuotr. koliažas.
Laura Asadauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
Laura Asadauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
Laura Asadauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
Laura Asadauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio/LTOK nuotr.
V.Dranginio/LTOK nuotr.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė pelnė Tokijo sidabrą.<br>Reuters/Scanpux.com nuotr.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė pelnė Tokijo sidabrą.<br>Reuters/Scanpux.com nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tapo olimpine vicečempione.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tapo olimpine vicečempione.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
G.Venčkauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
G.Venčkauskaitė.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Kalininas (viduryje) su sūnumi Artūru (kairėje).<br>A.Pliadžio nuotr.
V.Kalininas (viduryje) su sūnumi Artūru (kairėje).<br>A.Pliadžio nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tapo olimpine vicečempione.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tapo olimpine vicečempione.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
J.Kinderis.<br>V.Dranginio nuotr.
J.Kinderis.<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 6, 2021, 7:05 PM, atnaujinta Aug 7, 2021, 7:52 AM

Penktadienį L.Asadauskaitei-Zadneprovskienė Tokijo olimpinėse žaidynėse pasidabino sidabro medaliu. Iš 13 pozicijos paskutinėje kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje startavusi 37-erių olimpietė aplenkė net 12 varžovių ir tapo olimpine vicečempione.

2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių čempionė paskutinėje Tokijo žaidynių šiuolaikinės penkiakovės rungtyje lėkė taip greitai, kad net pagerino olimpinį šios rungties rekordą.

Sėkmingai olimpiadoje pasirodė ir Gintarė Venčkauskaitė, kuri po ne itin sėkmingo varžybų starto sugebėjo reabilituotis ir taip pat suspindėjo paskutinėje rungtyje.

28-erių olimpietė startavo iš 24 pozicijos ir aplenkė net 17 sportininkių bei finišavo septintoje pozicijoje. Pagal bėgimo greitį ji nusileido tik olimpine vicečempione tapusiai tautietei L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei.

„Sveikinimai mūsų merginoms. Gintarė yra labai puiki ir darbšti mergaitė. Olimpinėse žaidynėse užimti septintąją vietą yra labai aukštas rezultatas“, – lietuvaitės pasirodymu džiaugėsi V.Kalininas.

Pasak Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinio sekretoriaus, didelį indelį į sėkmingą G.Venčkauskaitės ir L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės pasirodymą įdėjo šių merginų treneriai.

„Mes dažnai sveikiname sportininkus ir jie yra šaunuoliai, tačiau dažnai užmirštame ir trenerius. Šaunuoliai ne tik pagrindiniai treneriai, tačiau ir pagalbininkai. Andejus Zadneprovskis labai daug dirba ir visur važinėja su Laura (Asadauskaite – red.) Tai yra labai sportiška šeima.

Turime labai stiprų ir gerą trenerių kolektyvą“, – samprotavo V.Kalininas.

Vis dėlto sėkmingai pasibaigusios Tokijo olimpinės žaidynės Lietuvos penkiakovininkėms prasidėjo ne tokia džiugia nata. Lietuvaitės pirmoje fechtavimo rungtyje susidūrė su rimtomis problemomis.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė užėmė 25-ąją vietą, o G.Venčkauskaitė buvo 34-oje vietoje tarp 36 dalyvavusių sportininkių.

Kaip teigia ne vieną šalies penkiakovininką išugdęs Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinis sekretorius, merginas prieš pirmąją rungtį galėjo slėgti nemenka įtampa.

„Mūsų mergaitės nesusivaldė fechtavimo rungtyje. Įprastai jos fechtuojasi labai gerai, tačiau šį kartą jas slėgė labai didelė atsakomybė, nes jos puikiai suprato, kad po sėkmingo fechtavimo jos galėtų kovoti dėl aukščiausių vietų“, – teigė V.Kalininas.

Vis dėlto L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir G.Venčkauskaitė atsigriebė jojimo rungtyje, kurioje lietuvaitės vienintelės surinko galimą maksimalų taškų skaičių – 300.

Būtent jodinėjimo rungtis užkirto kelią medalių link L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei 2016-ųjų Rio olimpinėse žaidynėse.

„Sutinku su šia mintimi, - paklaustas, ar sėkmingas lietuvių pasirodymas jojimo rungtyje buvo likimo dovana dėl itin nesėkmingų burtų 2016 metais, atsakė V.Kalininas. – Viską jojimo rungtyje nulemia burtai. Šį kartą net ir po nesėkmingos fechtavimo rungties pavyko pavyko sulaukti sėkmės burtuose.“

Olimpine vicečempione tapusi L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė dar prieš Tokijo olimpiadą susigrūmė su netikėtais sunkumais. Vienos iš treniruočių metu penkiakovininkė krito kartu su žirgu ir jai skilo šonkaulis. Būtent dėl šios priežasties olimpietė praleido Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionatą.

Kaip teigia, V.Kalininas, ši sidabrinės L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės traumą galbūt net išėjo į naują – sportininkė daugiau laiko galėjo skirti poilsiui.

„Prisimenant tą kritimą su žirgu, ačiū Dievui, kad nebuvo sutrenkta galva, o pati šonkaulio trauma galbūt net ir išėjo į naudą. Šis susižeidimas leido Laurai pailsėti, „nuimti“ stresą. Mes gyvename tokiame pasaulyje, kad čia viskas susideda į krūvą. Vis dėlto, visa laimė, kad tas kritimas įvyko per treniruotę, o ne varžybas“, – teigė šiuolaikinės penkiakovės specialistas.

Pasak jo, kur kas rimtesnė problema yra sąlygos, kuriose treniruojasi Lietuvos penkiakovininkai.

„Mūsų penkiakovininkai jau daugelį metų veža medalius iš viso pasaulio, tačiau mes turime labai blogas sąlygas. Pažiūrėjus, kokioje fechtavimo salėje treniruojasi mūsų olimpiečiai, pasidaro gėda.

Visa laimė, kad per olimpines žaidynes plaukimo varžybos vyko 25 metrų baseine. Nes mes įprastai tokio ilgio baseinuose ir treniruojamės, tačiau pasaulio ir Europos čempionatuose dažniausiai būna 50 metrų ilgio baseinai ir tada mūsų sportininkai susiduria su problemomis, prarandame apie keturias sekundes.

Labai trūksta bazių. Visa laimė, kad olimpinės žaidynės buvo perkeltos į šiuos metus, nes pernai turėjome labai sunkų pasiruošimą“, – samprotavo V.Kalininas.

Sėkmingą L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės ir G.Venčkauskaitės žygį Tokijo olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės rungtyje šeštadienį galės pratęsti ir Justinas Kinderis.

34-erių sportininkas po pirmosios rungties dalinasi 3-4 vietas. V.Kalininas įvardino pagrindinę J.Kinderio sėkmės fechtavimosi rungtyje priežastį bei taip pat užsiminė apie stipriąsias olimpiečio puses

„Prie sėkmingo J.Kinderio pasirodymo fechtavimo rungtyje labai prisidėjo jo pirmasis treneris Jurijus Moskvičiovas, kuris labai daug dėmesio skiria fechtavimui.

Justino stiprioji pusė yra bėgimas. Jis taip pat pasižymi labai stipraus kovotojo savybe. Aš labai tikiuosi, kad jam pavyks prasibrauti į stipriausiųjų šešetuką. Nesinori per daug kalbėti apie aukštą vietą, nes bijau (juokiasi – red.).

Svarbiausia, kad sėkmingai susiklostytų jodinėjimo rungtis, tokiu atveju galima pakovoti ir dėl medalių“, – samprotavo V.Kalininas.

Belieka palinkėti sėkmės. Šeštadienį L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės įkvėpta Lietuva laikys kumščius už J.Kinderį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.