EUROLYGA 2023

Kaunietei I. Šidlauskaitei jėgos trikovės čempionate koją kišo jaudulys, bet sportininkė neliko be medalių

Jėgos trikovės meistrai iš Lietuvos pasiekimus rodė neseniai Ispanijos mieste Barselonoje vykusiame Europos čempionate. Nors kaunietei Ingai Šidlauskaitei sekėsi ne visose rungtyse, aukso medalį iš varžybų ji vis tiek parvežė.

 Jėgos trikovės atstovai veža į Lietuvą medalius. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Jėgos trikovės atstovai veža į Lietuvą medalius. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Jėgos trikovės atstovai veža į Lietuvą medalius. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Jėgos trikovės atstovai veža į Lietuvą medalius. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 3:56 PM

Iš Barselonos grįžę mūsų šalies sportininkai, treniruojami Tarptautinės trikovės federacijos vadovo Deivido Kasulio, džiaugėsi tais pasirodymais, kurie buvo sėkmingi, aptarė klaidas ir iš karto ėmė ruoštis naujiems startams.

„Jėgos trikovė – Lietuvoje populiari sunkumų kilnojimo sporto šaka, kurią sudaro trys veiksmai su štanga: atsitūpimas (su štanga ant pečių), spaudimas (štangos spaudimas nuo krūtinės gulint ant nugaros) ir traukimas (štangos pakėlimas nuo žemės dar vadinamas „mirties trauka“)“, – pasakojo D.Kasulis.

Sportininkai varžybose skirstomi į kategorijas pagal amžių, lytį ir svorį.

Kiekvienam veiksmui atlikti dalyviai turi po tris bandymus. Geriausias kiekvienos rungties rezultatas sudedamas su kitų rungčių geriausiais rezultatais. Laimi daugiausia taškų surinkęs sportininkas.

Koją veteranei kišo jaudulys

Europos čempionate dalyvavo 160 sportininkų – vyrų ir moterų iš įvairių valstybių. Daugelis jų – ne vienų metų patirtį turintys galiūnai.

Tarp Lietuvos atstovų geriausiai pasirodė 37 metų ignalinietis Evaldas Černiauskas, kovojęs svorio kategorijoje iki 90 kilogramų ir pelnęs 3 medalius.

Spausdamas štangą jis užėmė pirmąją vietą, o dvikovėje – štangos spaudimo ir štangos kėlimo nuo žemės rungtyse liko antras. Tarp visų čempionato sportininkų absoliučioje įskaitoje lietuvis atsidūrė trečiojoje vietoje.

Varžybų medaliu pasipuošė ir dar viena šio renginio dalyvė – 44 metų I.Šidlauskaitė. Tai pirmasis tarptautinio lygio turnyre iškovotas jos medalis.

Kauno atstovė Ispanijoje dalyvavo veteranų rungtyje svorio kategorijoje iki 75 kilogramų.

„Inga – daugkartinė Lietuvos čempionė, pajėgi sportininkė. Tačiau Europos čempionate dalyvavo pirmąkart ir varžybų pradžioje nesusitvarkė su jauduliu. Trikovėje ji liko be medalio.

Tačiau dvikovėje – štangos spaudimo ir štangos kėlimo nuo žemės rungtyse jai lygių nebuvo. Kaunietė iškovojo pirmąją vietą“, – pasakojo D.Kasulis.

Dalyvavo kovose be taisyklių

Dėl neseniai plyšusio krūtinės raumens 34 metų treneris pats dalyvauti šiose varžybose negalėjo.

Pergalės skonį daugybę kartų įvairiose varžybose jutęs daugkartinis Lietuvos čempionas, tarptautinių turnyrų prizininkas ruošiasi šių metų gruodį vyksiančiam Pasaulio čempionatui, vyksiančiam Rusijoje arba Didžiojoje Britanijoje.

„Traumos kiek pristabdo, tačiau kartu ir moko taisyklingiau sportuoti“, – įsitikinęs D.Kasulis, kuris nuo mažens užsiėmė imtynėmis, vėliau kovos menais.

Vyras ne vienus metus kaip profesionalas įvairiose pasaulio šalyse dalyvavo kovos be taisyklių MMA turnyruose.

Svarbiausia – nuolat tobulėti

Kiekvieną dieną sportuojantis ir kitus aukšto meistriškumo sportininkus bei naujokus treniruojantis D.Kasulis jėgos trikove susižavėjo prieš šešerius metus, kai iš užsienio grįžo gyventi į gimtinę.

Šia sporto šaka jis užsikrėtė pradėjęs lankyti vieną iš Kauno sporto klubų.

2018 metais sunkumų kilnotojas įkūrė Tarptautinę trikovės federaciją, kurioje šiuo metu yra per 200 narių.

„Tokios federacijos nėra nei Latvijoje, nei Estijoje, todėl jų sportininkai važiuoja į mūsų rengiamus turnyrus“, – kalbėjo D.Kasulis.

Kauniečio teigimu, nebūtinai kiekvienas jėgos trikovę pasirinkęs žmogus turi pasiekti rekordų. Svarbiausia – nuolat tobulėti, stiprėti, kasdien judėti į priekį.

Treneris įsitikinęs, kad jėgos trikovė yra universali sporto šaka, kuri sutvarko, sustiprina ir subalansuoja sportininko kūną ir mintis. Tai naudinga ir fizinei, ir psichikos sveikatai.

Kuria akademiją jaunimui

„Žinoma, norint užsiimti šia sporto šaka, labai svarbi ir mityba. Aš per dieną su maistu gaunu 5–6 tūkst. kilokalorijų.

Valgau daug angliavandenių, nepamirštu baltymų, tačiau man svarbu, kad maistas būtų kuo sveikesnis ir maistingesnis. Galiūnai greitojo maisto įprastai vengia“, – sakė D.Kasulis.

Iki 110 kilogramų svorio kategorijoje varžybose dalyvaujantis sportininkas siekia ne tik greičiau pasveikti po traumos, sustiprėti, pats dalyvauti pasaulio čempionate ir jam parengti kitus galiūnus.

D.Kasulis ruošiasi įkurti Jėgos trikovės akademiją, kur vyktų mokymai, seminarai, edukacinės programos, kad į šį sportą būtų pritraukta kuo daugiau jaunimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.