EUROLYGA 2023

Japonijos imperatorius paskelbė Tokijo paralimpines žaidynes atidarytomis

 Japonijos imperatorius Naruhito antradienį oficialiai atidarė Tokijo paralimpines žaidynes, tvyrant susirūpinimui dėl koronaviruso pandemijos.

Startavo Tokijo paralimpinės žaidynės.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Startavo Tokijo paralimpinės žaidynės.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Startavo Tokijo paralimpinės žaidynės.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Startavo Tokijo paralimpinės žaidynės.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 7:37 PM

„Skelbiu 2020-ųjų Tokijo paralimpines žaidynes atidarytomis“, – Naruhito pareiškė baigiantis atidarymo ceremonijai pustuščiame stadione, nes dėl kovos su virusu taisyklių žiūrovai beveik niekur neįleidžiami.

Supaprastinta ceremonija įvyko „gyvai“ stebint maždaug 800 svarbių asmenų ir pareigūnų, bet nuotaika buvo šventiška ir 162 komandos mėgavosi ilgai laukta pasaulio dėmesio akimirka.

Tokijo olimpiada ir paralimpiada, turėjusios vykti 2020 metais, buvo metams atidėtos dėl COVID-19 pandemijos.

Ceremonijos koncepcija buvo „Mes turime sparnus“. Stadione buvo sukurtas miniatiūrinis „oro uostas“ ir papasakota į dangų pakylančio viensparnio lėktuvo istorija.

Tuomet stadione įvyko sumažintas maždaug 3,4 tūkst. paralimpiečių ir jų komandų pareigūnų paradas. Dalyviai dėvėjo kaukes, bet mojo ir šoko, džiaugdamiesi po nusivylimo atidėjus žaidynes ir nerimo dėl galimo visiško jų atšaukimo.

Pademonstruojant solidarumo su afganistaniečių sportininkais ženklą, vienas savanoris į stadioną įnešė Afganistano vėliavą. Afganistanas yra tarp 21 valstybės, negalinčios varžytis šiose žaidynėse.

Tarptautinio paralimpinio komiteto prezidentas Andrew Parsonsas  sakė, kad šis renginys galėtų tapti „platforma permainoms“.

„Daug kas abejojo, kad ši diena ateis, daug kas galvojo, kad tai neįmanoma, bet dėl daugelio žmonių pastangų labiausiai transformuojantis sporto renginys Žemėje tuoj prasidės“, – sakė jis, stadione dulkiant lietui.

Rekordinė COVID-19 banga

Paralimpinės žaidynės prasideda Japonijai grumiantis su rekordine COVID-19 banga ir pandemijos šešėlis lydės kiekvieną didžiausio tarptautinio paralimpinio sporto renginio aspektą.

Vis dėlto rekordiškai dideliam sportininkų būriui – 4 403 paralimpiečiams iš 162 komandų – šios žaidynės yra ilgai laukta akimirka.

„Tai bus labai didelės varžybos, svarbiausios pasaulyje“, – prieš atidarymo ceremoniją sakė prancūzų dziudo sportininkė Sandrine Martinet, per ceremoniją nešusi savo šalies vėliavą.

„Tai bus tikra šventė, džiaugsiuosi ja ir stengsiuosi pasirodyti kuo geriau“, – pridūrė ji.

Antradienį po pietų, prieš atidarymo ceremoniją, įvairiose Tokijo dalyse minios susirinko stebėti Japonijos savigynos oro pajėgų aukštojo pilotažo komandos „Burū Inparusu“ („Mėlynasis impulsas“) rikiuotės su mėlynomis, raudonomis ir žaliomis – paralimpinių žaidynių simbolio spalvų – dūmų juostomis.

Pasirengimas žaidynėms buvo sudėtingas, apklausos ilgus mėnesius rodė, kad Japonijos visuomenė nepritaria jų surengimui šią vasarą.

Prasidėjus olimpiadai, nuotaika, regis, pasikeitė ir dauguma japonų dabar sako, jog yra patenkinti tuo, kad jos vyksta, bet padėtis dėl COVID-19 Japonijoje pastarosiomis savaitėmis smarkiai pablogėjo.

Praėjusią savaitę šalyje užregistruotas rekordinis per parą išaiškinamų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius – ketvirtadienį COVID-19 buvo patvirtintas daugiau kaip 25 tūkst. žmonių. Mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius išlieka palyginti mažas – maždaug 15,5 tūkstančio, bet visiškai paskiepyti yra tik 40 proc. gyventojų.

„Neprarasti budrumo“

Tokijuje ir 12 kitų šalies regionų dėl viruso įvesta ekstremalioji padėtis, kai ribojamas barų ir restoranų darbo laikas ir draudžiama juose pardavinėti alkoholį.

Ekspertai įspėja, kad šios priemonės neatrodo pakankamai veiksmingos ir kad reikia griežtesnių suvaržymų. Kai kas sako, kad žaidynių organizavimas pakenkė vyriausybės žiniai dėl viruso.

Paralimpiečiams galios tos pačios taisyklės kaip ir olimpiečiams. Sportininkai bus kasdien testuojami, jie privalės nešioti kaukes, bus apribotas jų judėjimas.

Nebus įleidžiami beveik jokie žiūrovai, tačiau bus vykdoma mokyklų programa ir pagal ją vaikai dalyvaus kai kuriuose renginiuose.

A. Parsonsas pirmadienį sakė, kad draudimas dalyvauti žiūrovams buvo „teisingas sprendimas“.

„Mano žinia tokia: įsijunkite televizorių ir kuo labiau mėgaukitės paralimpinėmis žaidynėmis“, – sakė jis.

A. Parsonsas tvirtino, kad žaidynės bus surengtos saugiai, bet pridūrė, kad dalyviai „turi neprarasti budrumo“. „Negalime nusiraminti“, – sakė jis.

Olimpiados organizatoriai pranešė apie 547 su žaidynėmis susijusius COVID-19 atvejus, daugiausia tarp Japonijoje gyvenančių darbuotojų ir kontraktininkų. Prieš paralimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją tarp dalyvių buvo išaiškintas 161 užsikrėtusysis.

Šiemetinėse paralimpinėse žaidynėse bus 22 sporto šakų atstovų. Badmintono ir tekvondo varžybos vyks pirmą kartą.

Žaidynės taip pat atkreips dėmesį į žmonių su negalia vietą Japonijos visuomenėje. Aktyvistai sako, kad šioje srityje dar yra ką nuveikti, nors tam tikra pažanga dėl prieinamumo padaryta, ypač Tokijuje.

„Tokijas paralimpines žaidynes rengia antrą kartą, tad šįkart mums reikia permainų visuomenėje“, – pirmadienį sakė olimpiados vadovė Seiko Hashimoto.

„Jei galėsime tai pasiekti, galėsime laikyti paralimpines žaidynes pavykusiomis“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.