EUROLYGA 2023

M. Bilius apie gresiančius pokyčius: „Tai yra kova be taisyklių. Mes labai bijome“

Ketvirtadienį Seime bus svarstomi teisės aktų projektai, lemsiantys šalies sporto ateitį. Lietuvos paralimpinis komitetas kreipėsi į parlamentą, kviesdamas inicijuoti plačią diskusiją dėl siūlomų pakeitimų ir suderinti juos su visos šalies sporto bendruomene.

 Mindaugas Bilius.<br>V.Skaraičio nuotr
 Mindaugas Bilius.<br>V.Skaraičio nuotr
 Mindaugas Bilius.<br>V.Dranginio nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>V.Dranginio nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>A.Pliadžio nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>A.Pliadžio nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>paralympic.lt nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>paralympic.lt nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>T.Bauro nuotr.
 Mindaugas Bilius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 4:15 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 4:29 PM

Paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius teigia, kad su sporto bendruomene apie tai kol kas nebuvo diskutuota, tad kyla daug nerimo.

Buvusį sporto finansavimą reguliuojantį įstatymą užsimojo keisti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Iki šiol loterijų bendrovės nuo nominaliosios išplatintų loterijos bilietų vertės 5 proc. pervesdavo į biudžetą, o 8 proc. skirdavo paramai, kuri atitekdavo Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK).

Visgi M.Majauskas mano, kad tai nėra tikslinga, tad siūlo, kad loterijų verslas visus 13 proc. pervestų į biudžetą, o aukšto meistriškumo sportui finansavimas būtų padidintas 38 proc., kurį skirtų iš šalies biudžeto.

„Šis įstatymas yra labai smarkiai spaudžiamas, bet su sporto bendruomene nebuvo suderinta, – teigė M.Bilius. – Nėra žinoma, kaip pinigai pasieks Paralimpinį komitetą. Dabar iš valstybės gauname tik apie 80 tūkst. eurų, o apie 75 proc. biudžeto sudaro loterijos skiriamų lėšų. Mes manome, kad įstatymo projektas galbūt ir yra geras, bet reikia diskutuoti, kaip lėšos iš biudžeto pasieks mus. Nėra jokių kriterijų.

Tai yra kova be taisyklių – priimkime įstatymą, o po to žiūrėsime. Kodėl negalima susėsti ir išdiskutuot, kaip bus skirstomos lėtos?“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M.Bilius.

Paralimpinis čempionas teigė, kad pokyčiai gali sugriauti neįgaliųjų sporto pasiekimus, kurie buvo fiksuoti pastaraisiais metais.

„Mes labai bijome, kad galime nukentėti. Nors sako, kad bus daugiau lėšų, bet mes nesuprantame, kaip tai nutiks. Jei mes liksime su tiek, kiek gauname iš valstybės, tai grįšime 30 metų atgal, kai negalėjome sportininkų išvežti į užsienį. Mano tikslas buvo pakelti paralimpiečius į aukštumas, bet šiuo projektu norima viską nubraukti. Niekaip nesuprantu, kodėl taip stumiamas šitas įstatymo projektas.

Kreipiuosi viešai, čia yra kova be taisyklių, mes nieko negalime padaryti. Palaukime, sustokime, jau 2018 m. buvo priimtas naujas sportą reguliuojantis įstatymas, kuris nieko neatnešė. Mes labai bijome dėl ateities, kas bus su neįgaliųjų sportu“, – kartojo M.Bilius.

Vieną pergalę pasiekti pavyko

Tokijo paralimpinės žaidynės neįgalieji Lietuvai padovanojo net tris medalius. Bronzos medalius iškovojo plaukikas Edgaras Matakas, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis ir šalies aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė.

Vis dėlto Lietuvą garsinusių paralimpiečių sugrįžus į gimtinę laukė kur kas mažesnės premijos nei olimpinėse žaidynėse kovojančių sportininkų. Visiems bronzą Tokijuje iškovojusiems neįgaliesiems sportininkams yra numatyta skirti po 6120 eurų premiją. Tuo tarpu Tokijuje besivaržiusiems olimpiečiams už bronzos medalį buvo planuota skirti po 45 tūkst. 760 eurų premiją.

Visgi, kaip sako M.Bilius, prezidento Gitano Nausėdos dėka pavyko susitarti dėl pokyčių.

„Lyg ir turime susitarimą su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Paralimpiečiams ar neįgaliesiems ministerija paruoš įstatymo pataisas, kad bus mokama 50 proc. dydžio premijos lyginant su sveikaisiais sportininkais", – pasidžiaugė M.Bilius. 

„Vis dėlto ilgainiui, premijos turėtų būti suvienodintos, neatsižvelgiant į sportininką. Žingsnis po žingsnio mes judame ta kryptimi“, – kalbėjo M.Bilius, pridurdamas, kad premijos turi būti nediskriminuojančios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.