EUROLYGA 2023

Lietuvos olimpiečiui COVID-19 smogė itin skaudžiai: „Toks jausmas, kad plaučiai jautresni“

Kas vakarą Simonas Bilis atlieka kvėpavimo pratimus. Koronavirusu persirgęs pasaulio čempionas viliasi, kad jie padės greičiau ištrinti ligos pėdsakus, kuriuos iki šiol jaučia baseine, nes kitą savaitę laukia startai pasaulio plaukimo čempionate.

2016 m. pasaulio čempionu tapęs S.Bilis nesitiki tokių pergalių Abu Dabyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2016 m. pasaulio čempionu tapęs S.Bilis nesitiki tokių pergalių Abu Dabyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Varžybų vieta Abu Dabyje<br>FINA nuotr.
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
 Simonas Bilis
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 10:01 AM

Sprinteris S.Bilis įprastai treniruotėse nesunkiai po vandeniu nuplaukdavo aštuonis kartus po 25 metrus įkvėpdamas tiktai posūkyje.

Dabar prie sienelės kiekvieną kartą jam reikia giliai pakvėpuoti, kad galėtų plaukti toliau.

„Toks jausmas, kad plaučiai po koronaviruso jautresni. Varžybose plaukiau estafetėje ir po to atrodė, kad visą diafragmą ir plaučių apačią sutraukė“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo 28 metų S.Bilis prieš skrydį į pasaulio plaukimo čempionatą trumpajame 25 m baseine Abu Dabyje.

Čempionatas metais vėluoja

Planetos pirmenybėse Lietuvai atstovaus penki plaukikai: S.Bilis, Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius ir Kotryna Teterevkova.

Sportininkai šių varžybų turėjo laukti visus metus, nes pernai dėl pandemijos pirmenybės buvo atšauktos.

Auksu tviskanti 18 tūkst. žiūrovų „Etihad“ arena pagaliau galės priimti pasaulio plaukimo žvaigždes, kurios dėl paskutinių metų titulų varžysis gruodžio 16–21 dienomis.

2016 metų pasaulio čempionate S.Bilis sensacingai tapo pasaulio čempionu 100 m laisvuoju stiliumi distancijoje, o 50 m varžybose Lietuvai dovanojo bronzą.

Praėjus penkeriems metams jo tikslai turėjo būti ne mažesni – jei ne koronavirusas.

„Jei dabar užimčiau aukščiausias vietas, ir man pačiam netikėtumas būtų“, – neslėpė S.Bilis kalbėdamas savo tėvų namuose Panevėžyje, kur 20 dienų praleido karantine.

Brolis taip pat užsikrėtė

Spalio pabaigoje S.Bilis dėjosi daiktus skrydžiui į Rusiją, kur Kazanėje tuoj turėjo prasidėti Europos plaukimo čempionatas trumpajame baseine. Plaukikas šiek tiek slogavo, bet nenujautė, kad tai – ne peršalimas.

„Prieš skrydį į Rusiją reikėjo atlikti koronaviruso testą. Tą rytą žiūriu, kad brolis namie, o ne mokykloje. Sako, mano testas teigiamas. Supratau, kad ir man gali visko būti.

Taip ir buvo“, – pasakojo pagal visą vakcinavimo schemą paskiepytas S.Bilis.

Tuo metu jis jautėsi pasiekęs puikią formą ir taikėsi į Europos čempionato prizininkų pakylą.

Po Tokijo olimpinių žaidynių sprinteris pailsėjo, apmąstė savo pasirodymą ir kibo į darbą su savo plaukimo klubu „Energy Standard“, kuriame plaukia tarp pasaulio plaukimo žvaigždžių.

Kartu su šia komanda lietuvis dalyvavo Tarptautinėje plaukimo lygoje (ISL) ir rugsėjį Neapolyje iškovojo komandinę pergalę ketvirtajame etape. Jų laukė atkrintamosios varžybos, o S.Bilio – dar ir Europos čempionatas.

„Mes daug varžėmės, aš eksperimentavau su savimi, ruošiausi ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Buvau pasirengęs“, – sakė sprinteris.

Bet sezono įkarštyje jam teko paspausti pauzės mygtuką.

Labai skaudėjo galvą

Gavęs teigiamą koronaviruso rezultatą S.Bilis žinojo, kad turės atsisveikinti ne tik su varžybomis, bet ir su treniruotėmis mažiausiai dešimčiai dienų.

„Man blogiausia buvo ne kvėpavimo takuose, o galvos skausmas ir aukštas kraujospūdis. Lengvo kosulio nesureikšminau, bet galvą skaudėjo penkias dienas.

Atrodydavo, tik atsibudau, dar nieko nedariau, o jau spaudžia. Negalėjau žiūrėti į telefoną ar knygą“, – pasakojo S.Bilis.

Vieną dieną jis įsidėjo valgyti aštraus troškinio ir suprato, kad gerklė dega, o skonio nėra. Kvapas irgi trumpam buvo dingęs.

„Manau, kad dvi vakcinos dozės padėjo kūnui kovoti su virusu, todėl simptomai nebuvo labai rimti ir praėjo po maždaug penkių dienų“, – sakė plaukikas.

Po dešimties dienų karantine jis jautėsi pasveikęs ir jau ruošėsi skristi į lemiamas ISL varžybas Nyderlanduose, kur jo klubas kovojo dėl čempionų titulo. Nors ir nusilpęs, jis ketino bent jau treniruotis su komanda.

Pagal lygos reikalavimus prieš skrydį S.Bilis turėjo vėl atlikti koronaviruso testą. Bet ir vėl rezultatas buvo teigiamas.

Jam teko grįžti į izoliaciją tėvų namuose Panevėžyje, o ne į baseiną.

Nesunku įsivaizduoti, ką toks smūgis reiškė sportininkui, kuris nuo vaikystės plaukioja dukart per dieną.

Ordinas už olimpinę staigmeną

Pradėjęs sportuoti Panevėžyje po mokyklos plaukikas pateko į Amerikos studentų lygą NCAA.

Už Atlanto ketverius metus S.Bilis atstovavo Šiaurės Karolinos valstijos universiteto komandai, todėl Lietuvoje apie jo talentą mažai kas žinojo.

Apie save pasauliui jis garsiai pranešė, kai 2016-aisiais iškovojo vietą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Ant jo liemens švietė ištatuiruotas vilkas – universiteto komandos simbolis, o ant nugaros – Lietuvos kontūrai, pilni ąžuolų lapų.

Prestižinėje 50 m laisvuoju stiliumi rungtyje S.Bilis niekam nesitikint įnėrė į finalą, pakeliui du kartus pagerindamas 22 metus išsilaikiusį Raimundo Mažuolio rekordą.

„Turėčiau ordiną – tikrai įteikčiau“, – apie S.Bilio pasirodymą olimpiadoje tuomet sakė Lietuvos rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas, nes Rio de Žaneire kiti plaukikai savo planų neįvykdė: nei Rūta Meilutytė, nei D.Rapšys.

2016-uosius vainikavo aukso medalis 100 m sprinte pasaulio čempionate trumpajame baseine Kanadoje.

Po dvejų metų šiose pirmenybėse Kinijoje S.Bilis titulo neapgynė, bet pagerino Lietuvos rekordą. Jis laikosi iki šiol – 46,11 sek.

„Du pastarieji sezonai buvo beprotiški ir keisti. Kam nors vis ruošiesi, bet nežinai kam, nes neaišku, ar vyks varžybos.

Ilgai nežinojome, ar vyks ir olimpiada. Paskatų surasti nelengva“, – apie praėjusius dvejus metus kalbėjo S.Bilis.

Triumfavo prestižinėje lygoje

Sudėtingą laikotarpį, kurį vainikavo koronaviruso diagnozė, kiek atpirko jo komandos triumfas ISL varžybose.

„Mums jausmas buvo kaip futbolininkams laimėjus Čempionų lygą. Plaukikams kitų tokio lygio komandinių varžybų nėra. Man komandinis ryšys reiškia labai daug“, – sakė „Energy Standard“ narys S.Bilis.

Į finalo varžybas Eindhovene jis atvyko labai pavėlavęs ir po ligos net nesitikėjo startuoti.

Tačiau treneris Jamesas Gibsonas davė S.Biliui progos patikrinti savo jėgas ir pirmą finalo dieną įtraukė jį į dvi komandines estafetes.

„Pasirodžiau nelabai kaip, – rankomis skėstelėjo S.Bilis, po finišo pajutęs koronaviruso pasekmes. – Tikrai nesu tokios formos kaip anksčiau.

Bet toks gyvenimas, ir nieko nepadarysi.“

Prieš pasaulio čempionatą jį lydi dvejopi jausmai: paskutinio metų starto laukimas, bet kartu – didžiulis jaudulys.

„Jaudinuosi, kad dėl visų savo bėdų nepateisinsiu federacijos lūkesčių. Bet reikės stengtis, o kaip bus – taip. Visada bandau žiūrėti į viską pažingsniui“, – sakė S.Bilis.

Abu Dabyje jis plauks 50 ir 100 m laisvuoju stiliumi rungtyse.

Treneris plaukiko nespaus

Lietuvos rinktinės treneris Ž.Ovsiukas sakė, kad po koronaviruso kautis dėl medalių S.Biliui nebus lengva.

„Mums svarbiausia, kad jis atsigautų ir startuotų kartu su rinktine dabar, paskui – pasaulio čempionate Fukuokoje gegužę, o iki kitos olimpiados Paryžiuje išliktų motyvuotas“, – sakė Ž.Ovsiukas, kalbėdamas treniruočių stovykloje Ispanijos kalnuose.

Aukštikalnėse jis daugiau kaip pusę mėnesio pasaulio pirmenybėms ruošė kitus Lietuvos rinktinės plaukikus D.Rapšį ir A.Šidlauską.

Gruodžio 13 dieną jie į Abu Dabį skris tiesiai iš Ispanijos.

D.Rapšys šiame čempionate gins 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi trumpajame baseine pasaulio čempiono sostą.

Lietuvių startai

Gruodžio 16 d. 50 m krūtine (Kotryna Teterevkova), 400 m laisvuoju stiliumi (Danas Rapšys), 100 m krūtine (Andrius Šidlauskas).

Gruodžio 17 d. 50 m krūtine (finalas, jei pateks K.Teterevkova), 200 m laisvuoju stiliumi (D.Rapšys), 100 m peteliške (Deividas Margevičius), 100 m krūtine (finalas, jei pateks A.Šidlauskas).

Gruodžio 18 d. 50 m laisvuoju stiliumi (Simonas Bilis), 200 m krūtine (A.Šidlauskas), 100 m peteliške (finalas, jei pateks D.Margevičius).

Gruodžio 19 d. 100 m krūtine (K.Teterevkova), 50 m laisvuoju stiliumi (finalas, jei pateks S.Bilis).

Gruodžio 20 d. 100 m krūtine (finalas, jei pateks K.Teterevkova), 100 m laisvuoju stiliumi (S.Bilis), 50 m krūtine (A.Šidlauskas).

Gruodžio 21 d. 200 m krūtine (K.Teterevkova), 100 m laisvuoju stiliumi (finalas, jei pateks S.Bilis), 50 m krūtine (finalas, jei pateks A.Šidlauskas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.