EUROLYGA 2023

Norvegijos rankininkės privertė pasaulio čempiones namo važiuoti dar prieš ketvirtfinalį

Pasaulio čempionės vardą gynusi Nyderlandų moterų rankinio rinktinė astronominiais rezultatais triuškino silpnutes kitų žemynų komandas. Tačiau susidūrusios su stipriomis Skandinavijos šalių ekipomis olandės buvo priverstos sudėti ginklus. Nyderlandų rankininkės pirmadienį pralaimėjo lemiamas rungtynes norvegėms ir nepateko į 2021 metų pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas.

Rusijos žaidėja Polina Gorškova ir Prancūzijos ekipos atstovė Lucie Granier<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Rusijos žaidėja Polina Gorškova ir Prancūzijos ekipos atstovė Lucie Granier<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 11:33 PM

Kelialapiai

Ispanijoje vykstančiose 25-osiose pasaulio moterų rankinio pirmenybėse pirmadienį baigėsi antrasis grupių etapas ir paaiškėjo visos aštuonios komandos, kurios atkrintamosiose varžybose toliau kovos dėl medalių.

Dvejos ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos jau antradienį. Jose susitiks Ispanija – Vokietija ir Danija – Brazilija. Trečiadienį Norvegijos – Rusijos ir Prancūzijos – Švedijos dvikovose paaiškės kitos dvi pusfinalio dalyvės.

Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos penktadienį, finalo – sekmadienį. Visos atkrintamosios varžybos vyks Katalonijos miesto Granolerso sporto rūmuose, kurie gali priimti 5,6 tūkst. žiūrovų.

Drama

Į atkrintamąsias varžybas nepateko čempionės vardą gynusi Nyderlandų rinktinė. Olandės pirmadienį lemiamose antrojo etapo II grupės rungtynėse pralaimėjo Europos čempionei Norvegijos komandai 34:37 (17:17).

Grupės nugalėtoja tapo 9 taškus iškovojusi Norvegija, antrąją vietą užėmė 8 taškus surinkusi Švedija, o Nyderlandai su 7 taškais liko treti.

Paskutinėse rungtynėse olandėms būtų užtekę lygiųjų, o norvegėms reikėjo tik pergalės. Pirmojo kėlinio viduryje daug arčiau tikslo buvo Nyderlandų rankininkės, kurios pirmavo 12:6.

Vis dėlto norvegės dar prieš pertrauką išlygino rezultatą 17:17, o antrojo kėlinio pradžioje išsiveržė į priekį 24:20. Tuo metu visiškai nepasiteisino Nyderlandų rinktinės trenerės sprendimas vartininkę keisti septinta aikštės žaidėja. Norvegijos komanda tuo pasinaudojo dukart, o didžiausią persvarą kaip tik ir įgijo po dviejų iš eilės Camillos Herrem įvarčių į tuščius vartus.

Nors po to olandės kelis kartus mažino skirtumą iki vieno įvarčio, varžovės nepalūžo. Simboliška, kad paskutinį tašką padėjo norvegių vartininkė Silje Solberg, paskutinėmis sekundėmis taip pat įmetusi į tuščius varžovių vartus.

Olandėms labai brangiai kainavo anksčiau prarastas taškas. Jei per lemiamą dvikovą Nyderlandų rinktinė, nepaisant pasaulio čempionės titulo, nebuvo laikoma favorite, tai pirmajame etape olandės buvo gana aiškios favoritės per rungtynes su Švedijos rankininkėmis, bet su šia Skandinavijos komanda sužaidė lygiosiomis.

Be intrigos

Kitose trijose grupėse didelės įtampos kovojant dėl kelialapių į atkrintamąsias varžybas nebuvo. Prancūzijos, Rusijos (I grupė), Danijos, Vokietijos (III grupė), Ispanijos ir Brazilijos (IV grupė) rinktinės teisę žaisti ketvirtfinalyje užsitikrino dar priešpaskutiniame ture.

Paskutiniame antrojo etapo ture šių grupių lyderės susitiko tarpusavyje ir išsiaiškino, kas užims pirmąją vietą. Tiesa, pirmoji vieta buvo tik formalumas ir jokio pranašumo per atkrintamąsias varžybas nesuteikė, juo labiau kad kelių stipriausių komandų pajėgumas – labai panašus.

Todėl varžantis dėl pirmosios vietos didelių aistrų nebuvo. Ypač III grupėje, kurios paskutiniame ture danės sutriuškino vokietes dvigubu skirtumu 32:16.

Kitų grupių lyderių rungtynėse ispanės įveikė braziles 27:24, prancūzės – ruses 33:28.

Triuškinimas

Nors po pirmojo etapo iš kovos dėl medalių pasitraukė silpniausios komandos, antrajame etape taip pat žaidė kelios rinktinės, labai daug atsiliekančios nuo pasaulio moterų rankinio lyderių.

II grupėje net trejos rungtynės baigėsi didesniu nei 30 įvarčių skirtumu, o labiausiai vėl pasižymėjo Nyderlandų rinktinė, kuri sutriuškino Kazachstano komandą 46 įvarčių skirtumu 61:15.

Nyderlandų rinktinė tapo antrąja komanda, per pasaulio pirmenybių rungtynes sugebėjusia įmesti 60 ar daugiau įvarčių. Tiesa, olandės absoliutaus rekordo nepasiekė. Rekordą išsaugojo Švedijos rinktinė, kuri 2009 metų pirmenybėse sutriuškino Australijos komandą 66:21.

Olandės nepasiekė ir didžiausios pergalės rekordo, tačiau per visą pasaulio pirmenybių istoriją didesniu skirtumu baigėsi tik vienerios rungtynės. 2005 metais Vengrijos rinktinė nugalėjo Australijos komandą 48 įvarčiais 57:9.

Šių metų pasaulio pirmenybėse Nyderlandų rankininkės net trejas rungtynes laimėjo 40 įvarčių ar didesniu skirtumu. Pirmajame etape nuo olandžių nukentėjo Uzbekistano (58:17) ir Puerto Riko (55:15) komandos.

Komandos

Dauguma į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį patekusių komandų keletą pastarųjų metų savo gerbėjus nuolat lepina skambiomis pergalėmis.

Šiuo metu šviežiausios prancūzių pergalingos emocijos. Šios šalies rinktinė prieš keturis mėnesius tapo Tokijo olimpinių žaidynių čempione. Be to, Prancūzijos komanda buvo 2017 metų pasaulio ir 2018 metų Europos čempionė, pernai Europos pirmenybėse iškovojo sidabro medalius.

Norvegijos rinktinė į pasaulio pirmenybes atvyko būdama Europos čempionė. Norveges apskritai galima vadinti šių laikų pasaulio rankinio lyderėmis. Jos laimėjo medalius net ketveriose iš eilės praėjusiose olimpinėse žaidynėse (Tokijuje buvo apdovanotos bronza), vien praėjusį dešimtmetį dukart tapo pasaulio čempionėmis (2011 ir 2015 m.) ir triskart – Europos čempionėmis (2014, 2016 ir 2020 m.).

Šįmečio turnyro šeimininkė Ispanijos rinktinė užpernai tapo pasaulio vicečempione.

Rusijos rinktinė buvo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinė čempionė, o šiais metais Tokijo žaidynėse laimėjo sidabro medalius. Užpernai per pasaulio pirmenybes rusės stovėjo ant trečiojo garbės pakylos laiptelio.

Danijos rankininkės pastaruosius didžiųjų turnyrų medalius iškovojo 2013 metais, kai užėmė trečiąją vietą pasaulio pirmenybėse.

Švedijos rinktinė dar niekada nelaimėjo pasaulio pirmenybių medalių, bet iškovojo Europos pirmenybių apdovanojimus. Pastarąjį kartą – 2014 metais, kai džiaugėsi bronzos medaliais.

Labiausiai didelių pergalių pasiilgo Vokietijos rankinio aistruoliai. Nors ši šalis yra svarbiausia pasaulio rankinio tvirtovė, Vokietijos moterų rinktinė medalių nelaimėjo nuo 2007 metų, kai iškovojo planetos pirmenybių bronzą.

Vienintelė į ketvirtfinalį patekusi ne Europos komanda Brazilijos rinktinė buvo 2013 metų pasaulio čempionė ir yra Pietų ir Centrinės Amerikos čempionė. Tiesa, po auksinio 2013-ųjų turnyro brazilės pasaulinėje arenoje nepasižymėjo ir trejose praėjusiose pasaulio pirmenybėse nepateko tarp aštuonių stipriausiųjų.

Antrojo etapo grupių galutinės lentelės

I grupė: Prancūzija – 10, Rusija – 7, Serbija – 6, Lenkija – 4, Slovėnija – 3, Juodkalnija – 0.

II grupė: Norvegija – 9, Švedija – 8, Nyderlandai – 7, Rumunija – 4, Puerto Rikas – 2, Kazachstanas – 0.

III grupė: Danija – 10, Vokietija – 8, Vengrija – 6, Korėja – 4, Čekija – 2, Kongas – 0.

IV grupė: Ispanija – 10, Brazilija – 8, Japonija – 6, Austrija – 2, Kroatija – 2, Argentina – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.