EUROLYGA 2023

N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl dalina į dvi puses – kenčia ir vaikai, ir pareigūnai Savo nuomonę reiškia politikai ir tenisininkai

Australijoje pirmadienį prasidėjo tik kvalifikacija į „Australian Open“ teniso turnyrą, tačiau šalyje tvyro įtampa, kokią seniai buvo galima regėti, o sumaištį ir vėl kelia koronavirusas.

 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> lrytas.lt montažas
 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> lrytas.lt montažas
 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N. Džokovičiaus situacija pasaulį vėl skirsto į dvi puses.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 3:21 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 4:25 PM

Pirmoji pasaulio teniso raketė Novakas Džokovičius, sausio 5-ąją dieną atvykęs į Australiją ginti čempiono titulo, sulaukė netikėtos ir prastos žinios – sportininkas buvo sulaikytas. Nepasiskiepijęs serbas neatitiko koronaviruso šveikatos protokolo reikalavimų ir dėl to jo viza buvo paskelbta negaliojanti.

Netrukus po sulaikymo pasirodė kalbos, jog tenisininkui gali būti uždrausta trejus metus patekti į Australiją. Serbas tokiu sprendimu buvo nepatenkintas ir situaciją nusprendė aiškintis teismuose.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Lapkričio 18-ąją dieną serbui buvo suteikta Australijos laikinoji viza, kad tenisininkas galėtų dalyvauti „Australian Open“ turnyre“.

N.Džokovičius teigia, kad gruodžio 16-ąją dieną jo COVID-19 testas buvo teigiamas. Tačiau serbas tą pačią dieną buvo nufotografuotas trijuose renginiuose, kur nė vienas iš kitų dalyvių nedevėjo apsauginės kaukės. Sekančią dieną jis taip pat buvo nufotografuotas jaunimo apdovanojimų renginyje, o nuotraukoje buvo galima matyti mažiausiai 26 jaunuolius.

Gruodžio 22-ąją sportininkas gavo neigiamą koronaviruso testą.

Gruodžio 30-ąją N.Džokovičius sulaukė medicininio atleidimo nuo COVID-19 skiepo, kad galėtų atvykti į teniso turnyrą Australijoje, nes jis buvo neseniai pasveikęs nuo koronaviruso.

Sausio 1-ąją N.Džokovičiaus komanda pateikia jo kelionės deklaraciją Australijos Vidaus reikalų ministerijai, kuri praneša, kad ji buvo įvertinta ir jam suteiktas leidimas atvykti be karantino.

Sausio 2-ąją tenisininkas gavo Viktorijos valstijos Vyriausybės leidimą keliauti per sieną į Melburną, kur vyks turnyras.

Sausio 4-ąją N.Džokovičius išvyko iš Ispanijos.

Sausio 5-ąją Serbas maždaug vidurnaktį atvyksta į Melburną. Iš jo paimamas pasas, o tenisininkas palydimas į nedidelę patalpą, kur jį apklausia pasienio kontrolės pareigūnai.

Sausio 6-ąją Australijos vyriausybė atšaukė N.Džokovičiaus vizą ir jis buvo nuvežtas į laikino sulaikymo viešbutį  „Park Hotel“ Melburne.

Sausio 10-ąją  teniso legenda triumfavo. Teisėjas Anthony Kelly panaikino Vyriausybės sprendimą atšaukti serbo vizą ir nusprendė, jog Australijos Vidaus reikalų ministerija privalės apmokėti N.Džokovičiaus patirtas bylinėjimosi išlaidas, visi jo daiktai, įskaitant pasą, turi būti grąžinti jam „kaip įmanoma greičiau“.

Įvykiai po teismo sprendimo

Pergalingas serbo teismas situacijos nei kiek neapramino. Pasirodė pranešimai, kad Australijos Imigracijos ministras Alexas Hawke’as neliko patenkintas teismo sprendimų ir sieks kitais būdais atšaukti serbo gautą vizą.

„Po šiandienos Federalinio apygardos ir šeimos teismo sprendimo, Imigracijos ministras Hawke'as gali savo nuožiūra apsvarstyti galimybę panaikinti Džokovičiaus vizą savo asmeninėmis galiomis ir ją panaikinti pagal Migracijos įstatymo 133C skirsnio 3 dalį. Ministras šiuo metu svarsto šį klausimą ir procesas tebevyksta“, – sakė atstovas spaudai.

Į Australijos gatves išėjo minia protestuotojų su Serbijos vėliavomis ir, palaikydami N.Džokovičių, reikalavo „laisvę Novakui“.

O tuo tarpu serbų žiniasklaidoje pasipylė pranešimų, kad pirmoji teniso raketė ir toliau laikoma sulaikyta, o protestai dar labiau įsiaudrino aistras.

Nepaisant to, kad naujienų portalų gigantai ir A.Hawke’as paskelbė, kad N.Džokovičius nėra sulaikytas, žmonės pradėjo ieškoti kaltų ir pirmieji jų kelyje pasitaikė policijos pareigūnai.

Į policininkus pradėjo skrieti spjūviai ir vandens buteliukai, o į protestuotojus – ašarinės dujos. Kliuvo visiems – dujų gavo ir vaikai, ir dalis pačių pareigūnų. Tačiau kur dabar yra pats N.Džokovičius – nėra aišku.

Tenisininkų ir politikų požiūris į situaciją

Apie situaciją ispanų radijui prabilo ir vienas didžiausių N.Džokovičiaus varžovų teniso kortuose – Rafaelis Nadalis, kuris visą istorija jau vadina cirku.

„Nepaisant to, sutinku su N.Džokovičiumi ar ne, teisingumas tarė savo žodį ir pasakė, kad jis turi teisę dalyvauti „Australian Open“ turnyre.  Ir manau, kad tai yra teisinga. Linkiu jam didelės sėkmės, – kalbėjo ispanas. – Aišku, jeigu žiūrėčiau kas man asmeniškai būtų geriau, man labiau tiktų, jei jis nežaistų. Tačiau kur kas teisingiau, kai geriausi žaidėjai gali žaisti turnyre“.

Taip pat R.Nadalis išreiškė palaikymą skiepams nuo koronaviruso: „Svarbiausios pasaulio institucijos sako, kad vakcinomis galime sustabdyti šią tragediją, kurioje gyvename pastaruosius 20 mėnesių“.

Aktyviai į situaciją įsitraukęs ir buvęs Didžiosios Britanijos politikos, buvęs „Brexit“ partijos lyderis Nigelis Farage’as. Politikas teigia, kad šiuo metu yra kartu su Džokovičių šeima bei džiūgavo palankiu teismo sprendimu. Tačiau jau netrukus brito nuotaika pasikeitė.

„Šeima negali patikėti tuo, kas vyksta. Turiu galvoje, ar Australija yra šalis, kuri remiasi teisinės valstybės principu, ar tai šalis, kurioje Vyriausybė gali naudotis savavališka turima valdžia? Jei teismo priimtas sprendimas bus panaikintas, tai kuo Australija skirsis nuo bananų respublikos?“, – su rimtu nepasitenkinimu ir priekaištaudamas kalbėjo politikas.

Į tai sureagavo Didžiosios Britanijos sportininkas, buvusi pirmoji pasaulio teniso raketė  škotas Andy Murray'us.

Tenisininkas paprašė N.Farage’o įamžinti momentą, kai šis turės jiems pasakyti, jog jo politinėje karjeroje pagrindinis tikslas buvo deportuoti Rytų europiečius iš šalies.

Savo žodį tarė ir Didžiosios Britanijos Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, kuris išreiškė pasitikėjimą COVID-19 vakcinomis.

„Manau, kad Australijos valdžios institucijoms yra svarbu turėti savo aiškias nuostatas. Novakui Džokovičiui galėčiau pasakyti, prieš kurį, beje, esu žaidęs tenisą, kad jis puikus sportininkas, tačiau aš tikiu skiepais. Manau, kad šis vakcinavimo sprendimas yra puikus“, – savo trumpą žinutę perdavė B.Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024