EUROLYGA 2023

Europos rankinio pirmenybės per skaičių prizmę

Europos vyrų rankinio pirmenybių pirmajame etape galingiausiai žaidė visus varžovus triuškinusi Danijos rinktinė, kitoms komandoms mažiausiai pasipriešino Ukrainos rankininkai, atkakliausiai kovojo B grupės komandos, kurių mačus stebėjo daugiau nei 20 tūkstančių sirgalių, o Lietuvos rinktinei beveik ketvirtadalį įvarčių įmetė Aidenas Malašinskas.

Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>LRF nuotr.
Europos rankinio čempionate buvo sužaistas grupių etapas.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 9:08 PM

Lyderiai

Europos pirmenybių pirmajame etape po tris pergales iškovojo visos šešios grupių nugalėtojos: Danija, Islandija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Rusija.

Nė vienai komandai nepavyko per trejas rungtynes įmesti šimto įvarčių. Rezultatyviausiai žaidė Vokietija (97 įvarčiai), Danija (95), Prancūzija, Norvegija (po 92) ir Nyderlandai (91).

Mažiausiai įvarčių praleido Danija (65), Prancūzija (70), Kroatija (72), Čekija (74) ir Serbija (75).

Lietuvos rinktinė pelnė 82 įvarčius.

Geriausias buvo Danijos (+30) ir Prancūzijos (+22) įmestų ir praleistų įvarčių skirtumas. Danai laimėjo 9, 11 ir 10 įvarčių skirtumu.

Autsaideriai

Visų šešių grupių autsaiderės turnyrą baigė neiškovojusios nė taško. Visas trejas rungtynes pralaimėjo Šiaurės Makedonija, Portugalija, Ukraina, Austrija, Bosnija ir Hercegovina bei Lietuva.

Mažiausiai įvarčių įmetė Bosnija ir Hercegovina (61), Šiaurės Makedonija (70), Ukraina (71), Serbija (76) ir Baltarusija (78).

Daugiausiai įvarčių praleido Ukraina (105), Austrija (99), Slovakija (97) ir Lietuva (95).

Blogiausias buvo Ukrainos (-34) bei Bosnijos ir Hercegovinos (-24) įvarčių skirtumas.

Rezultatai

Pirmajame etape buvo sužaistos 36 rungtynės. Tik vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis. Po tašką pasidalijo Švedija ir Čekija.

Dviženkliu skirtumu baigėsi šešerios rungtynės. Danijos rinktinė dukart laimėjo dviženkliu skirtumu, Ukrainos rinktinė dukart dviženkliu skirtumu pralaimėjo.

Prancūzijos ir Kroatijos rinktinės įveikė ukrainiečius 13 įvarčių skirtumu. Tai – šio turnyro rekordas.

Rezultatyvumo rekordą pasiekė Kroatija, kuri nugalėjo Ukrainą 38:25.

B grupėje net ketverios rungtynės baigėsi vieno įvarčio skirtumu (islandai dukart laimėjo vieno įvarčio skirtumu, portugalai – dukart pralaimėjo).

Kitose grupėse vieno įvarčio skirtumu baigėsi tik dvejos rungtynės.

Žiūrovai

Nauja Budapešto arena, kurioje yra 20022 vietos, per visas trejas Vengrijos rinktinės rungtynes buvo pilna.

Budapešte vykusias kitas trejas B grupės rungtynes, kuriose nežaidė Vengrijos rinktinė, stebėdavo vidutiniškai 10693 žiūrovai.

Lankomumo vidurkis Segede (C grupė) buvo 6655 žiūrovai, Debrecene (A grupė) – 2229, Bratislavoje (D ir E grupės) – 1503, Košicėje (F grupė) – 1489.

Dėl sveikatos saugumo taisyklių Slovakijoje buvo leidžiama užpildyti 25 proc. tribūnų, bet ši riba nė karto nebuvo pasiekta.

Permainos

Palyginti su užpernai vykusiomis Europos pirmenybėmis, tarp dvylikos stipriausiųjų įvyko daug permainų – pasikeitė net šešios komandos.

Šių metų turnyre iš kovos dėl medalių jau pasitraukė Slovėnijos (užpernai užėmė 4 vietą), Portugalijos (6), Austrijos (8), Vengrijos (9), Baltarusijos (10) ir Čekijos (12) rinktinės.

Jas pakeitė praėjusiose Europos pirmenybėse fiasko patyrusios ir tik 13-ąją ir 14-ąją vietas užėmusios Danijos ir Prancūzijos rinktinės, taip pat Nyderlandų, Juodkalnijos, Lenkijos ir Rusijos komandos.

Labiausiai pažymėtinas olandų skrydis. Nyderlandų rinktinė vos antrą kartą dalyvauja Europos pirmenybėse (debiutavo užpernai) ir jau užsitikrino geriausią rezultatą šalies vyrų rankinio istorijoje.

Didelį šuolį padarė ir juodkalniečiai. Jie tarp dvylikos stipriausiųjų pateko vos antrą kartą (pirmą – 2008 m.).

Bausmės

Raudonomis kortelėmis buvo nubausti 12 rankininkų. Vienintelė komanda, kurios žaidėjai gavo dvi raudonas korteles buvo Baltarusija (Mikalajus Aliochinas ir Viačeslavas Bochanas).

Daugiausiai kartų 2 minutėms buvo pašalinti vengras Adrianas Siposas (7), vokietis Patrickas Wiencekas (6) ir slovakas Martinas Slaninka (5).

Vartininkai

Varžovų metimus dažniausiai atremdavo prancūzas Vincent‘as Gerard‘as (42 proc.), rusas Viktoras Kirejevas (40 proc.) ir serbas Milanas Bomastaras (39 proc.).

Iš viso daugiausiai metimų atrėmė čekas Tomašas Mrkva (36 iš 106), kuris pagal atremtų metimų procentą buvo penktas. V.Gerard‘as ir V.Kirejevas atrėmė po 33 metimus.

Daugiausiai baudinių atrėmė danas Niklasas Landinas (5 iš 8) ir slovakas Teodoras Paulas (4 iš 7).

Įvarčiai

Rezultatyviausias pirmojo etapo žaidėjas buvo olandas Kay Smitsas. Jis įmetė 32 įvarčius.

22 įvarčius pelnė austras Sebastianas Frimmelis, 21 – lietuvis Aidenas Malašinskas, po 20 – danas Mikkelis Hansenas, lenkas Arkadiuszas Moryto, slovakas Tomašas Urbanas, baltarusis Mikita Vailupavas ir juodkalnietis Branko Vujovičius.

Didžiausiu greičiu skriejo austro Mykolos Bilyko mestas kamuolys (140 km/val.).

Lietuva

Lietuvos rinktinėje žaidė 19 rankininkų. Visose trejose rungtynėse buvo registruoti 13 žaidėjų. P.Babarskas ir V.Rašimas praleido rungtynes dėl traumų.

Įvarčius įmetė net 17 žaidėjų, tarp jų – du vartininkai. Pasižymėti nepavyko tik T.Stankevičiui ir vartininkui V.Rašimui.

Rezultatyviausiai žaidė A.Malašinskas (21 įvartis), G.Babarskas (13 įvarčių) ir M.Dumčius (9 įvarčiai).

Lietuviai įmetė tik 9 iš 16 baudinių (A.Malašinskas – 7 iš 11).

Lietuvos rankininkai buvo 12 kartų pašalinti 2 minutėms. Teisėjai tris kartus priverstinai pailsėti pasodino L.Simėną, po du kartus – G.Babarską ir G.Virbauską. Raudonomis kortelėmis Lietuvos rinktinės žaidėjai nebuvo nubausti.

Ilgiausiai žaidė M.Dumčius. Jis aikštėje praleido 137 minutes (Lietuvos rinktinė žaidė 180 minučių). 130 minučių žaidė A.Malašinskas, 126 minutes – G.Babarskas.

Trumpiausiai žaidė L.Juškėnas (4 min.) ir G.Šmantauskas (12 min.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.