EUROLYGA 2023

Apie prievartą prakalbusios Kinijos sportininkės balsas per Pekino žaidynes kelia nerimą: buvo pradingusi, o dabar viską neigia

Tenisininkė Peng Shuai teigia, kad įvyko „didžiulis nesusipratimas“ dėl įrašo, kuriame ji teigė, kad buvo priversta užmegzti seksualinius santykius su buvusiu Kinijos partijos lyderiu.

  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> AP/Scanpix nuotr.
  Peng Shuai kaltinimų paneigimas Kinijos politikui prievartavimu pasėjo tik dar daugiau klausimų<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 8:32 PM

2021 m. lapkričio mėnesį Peng Shuai socialiniame tinkle paskelbtas sportininkės įrašas dingo, kaip ir pati tenisininkė, kurios pasaulis nematė net kelias savaites.

Kalbėdama su Prancūzijos laikraščiu „L'Equipe“, Peng Shuai sako niekada neteigusi, kad patyrė seksualinę prievartą.

Tačiau pokalbis buvo atliktas labai kontroliuojamomis aplinkybėmis.

BBC korespondentas Kinijoje Stephenas McDonellas prilygino tai propagandai, sakydamas, kad pokalbis paliko daugiau klausimų nei atsakymų.

„L'Equipe“ turėjo iš anksto pateikti klausimus, o pokalbis vyko žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvaujant Kinijos olimpinio komiteto atstovei, kuri taip pat išvertė jos komentarus iš kinų kalbos.

Tenisininkė teigė gyvenanti įprastą gyvenimą, kaip anksčiau sakė ir Kinijos valstybės pareigūnai. Peng Shuai taip pat dėkojo už jai skiriamą rūpestį.

„Norėčiau sužinoti, kodėl toks rūpestis?... Aš niekada nieko nesakiau, kad kas nors mane seksualiai prievartavo“, – interviu metu sakė sportininkė.

Lapkričio 2 d. Peng Shuai socialiniame tinkle Weibo paskelbė 1600 žodžių įrašą, kuriame apkaltino buvusį Kinijos vicepremjerą Zhang Gaoli privertus ją mylėtis su juo.

Įraše buvo išsamiai aprašyti jos santykiai su juo, tačiau taip pat buvo pateikti kaltinimai, kad bent kartą ji jautėsi priversta užsiimti seksu. Įrašas buvo plačiai pasidalytas Kinijos socialinėje žiniasklaidoje, tačiau nepraėjus nė valandai nuo jo paskelbimo, jis buvo pašalintas.

Interviu su „L'Equipe“ metu tenisininkė teigė, kad įrašas „sukėlė didžiulį nesusipratimą iš išorinio pasaulio“, o jį ištrynė, nes „norėjo“. Tačiau sportininkė nepaaiškino, kaip šis įrašas buvo neteisingai suprastas.

Savo nuomonę apie tai išsakė BBC žurnalistas Kinijoje Stephenas McDonellas.

„Atrodo, kad kiekvienas komunistų partijos, kartais susitarusios su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (TOK) bandymas sumenkinti Peng Shuai ginčą, jį tik pakursto ir palieka daugiau klausimų.

Šiuo atveju prancūzų žiniasklaidos priemonė „L'Equipe“, skelbdama šiuos naujausius itin kontroliuojamus komentarus, buvo įvelta į propaganda.

Laikraštis teigė, kad jie sutinka skelbti tik jos atsakymus ir į juos neįtraukti jokių komentarų.

Dabar skelbiama, kad Peng Shuai teigė, kad ji „niekada nesakė, kad kas nors būtų mane seksualiai prievartavęs“.

Šiuo atveju yra akivaizdus klausimas – ką turėjote omenyje, kai socialinėje žiniasklaidoje rašėte apie Zhang Gaoli, buvusį Kinijos vicepremjerą, ir jam tiesiai ir viešai paskėtė: „带我去你家,逼我和你发生 关系“?

Šią eilutę galima būtų išversti taip: „Tu nusivedei mane į savo namus ir išprievartavai“ arba „Tu nusivedei mane į savo namus ir privertei pasimylėti su tavimi“ arba „Tu nusinešei mane į savo namus ir spaudei užmegzti seksualinius santykius su tavimi“.

Keli galimi vertimai sukėlė painiavą.

Bet kuriuo atveju tai rimti kaltinimai labai aukštam valdžios veikėjui. Vis dar nežinome, ką teniso žvaigždė turėjo omenyje šiais žodžiais, nes „L'Equipe“ jos nepaklausė.“

„L’Equipe“ leidimas gauti interviu buvo suteiktas tik gavus Kinijos olimpinio komiteto sutikimą. Prancūzijos laikraštis teigė, jog nepaisant to, kad klausimus turėjo pateikti dieną prieš, tačiau juos galėjo užduoti ir interviu metu.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pirmadienį taip pat pranešė, kad Kinijos atletė šeštadienį Pekine vakarieniavo su prezidentu Thomasu Bachu.

T.Bachas buvo vienas pirmųjų žmonių, patvirtinusių, jog Peng Shai yra sveika, kai su ja surengė vaizdo pokalbį.

IOC buvo kritikuojama kai kurių teisių gynimo grupių už tai, kad prieš žiemos žaidynes ir per jas neatsižvelgė į Kinijos žmogaus teisių padėtį.

Moterų teniso asociacija (WTA) ragino ištirti pareiškime nurodytus kaltinimus ir protestuodama atšaukė visus Kinijoje organizuojamus turnyrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.