EUROLYGA 2023

K. Valijeva jau siekia antrojo aukso, bet dopingo istorija dar nebaigta: kas laukia 15-metės ir vėl įsivėlusios Rusijos?

Jei šią savaitę Rusijos dailiojo čiuožimo pažibai Kamilai Valijevai pavyks tapti olimpine čempione individualioje dailiojo čiuožimo programoje nebus jokių medalių ceremonijos, himnu virtusios Piotro Čaikovskio melodijos ir į viršų keliamos Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliavos.

K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė ir K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Tutberidzė ir K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K. Valijeva<br>Valery Sharifulin/TASS/Scanpix nuotr.
K. Valijeva<br>Valery Sharifulin/TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir legendinė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir legendinė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir legendinė rusų dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir legendinė rusų dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 16, 2022, 8:39 PM

Taip jau būna, kai po teigiamo dopingo testo sportininkei leidžiama dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kuriose jos atstovaujama šalis jau ne sykį yra bausta dėl dopingo skandalų ir dėl šios priežasties negali varžytis po savo vėliava.

15-metė K.Valijeva vis dar nesulaukia savo praėjusią savaitę komandinėje dailiojo čiuožimo rungtyje iškovoto aukso medalio. Jis nebus įteiktas tol, kol nebus priimtas galutinis sprendimas dėl atrastų draudžiamų medžiagų rusės organizme.

Šalia per visą pasaulį sukiršinusios ir pasipiktinimo bangą užliejusios istorijos, kurioje vis dar nėra aišku, kas atsakingas už tai, kad 15-metės organizme buvo rasta dopingo, vis dar bandoma išsiaiškinti, kas paskatino tokį scenarijų.

Bandykime sudėti visus taškus.

Kodėl K.Valijevai leidžiama tęsti dalyvavimą olimpiadoje po teigiamo dopingo testo?

Rusijos dailiojo čiuožimo deimantas pagal Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) buvo suspenduotas vasario 8 dieną, po to, kai apie sportininkės organizme rastą dopingą pranešė Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA).

K.Valijeva apskundė šį sprendimą ir RUSADA jau kitą dieną nusprendė panaikinti suspendavimą.

Tada įsiterpė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), WADA ir Tarptautinė daliojo čiuožimo sąjunga (ISU), kuri kreipėsi į Sporto arbitražo teismą (CAS), kad K.Valijevos suspendavimas būtų atnaujintas.

Rusijos sportininkės byloje buvo kalbama tik apie laikinąjį suspendamivą, jo metu nebuvo atsižvelgta į teigiama dopingo testą ir su juo susijusias aplinkybes.

Praėjusį sekmadienį vykusiame posėdyje buvo nuspręsta, kad dėl K.Valijevos amžiaus ir „netinkamu laiku pranešto teigiamo dopingo testo rezultatų“ (rezultatai buvo pranešti jau prasidėjus olimpinėms žaidynėms, nuo mėginio paėmimo buvo praėjusios beveik šešios savaitės), sportininkei bus padaryta „nepataisoma žala“, todėl buvo nuspręsta leisti jai tęsti varžybas šią savaitę prasidėjusioje individualioje dailiojo čiuožimo programoje.

Antradienį rusė jau dalyvavo moterų dailiojo čiuožimo trumpojoje programoje.

Vis dėlto neišspręstas dopingo klausimas neliks užmarštyje – tolimesnis tyrimas turėtų būti pradėtas jau po olimpinių žaidynių.

Pagal WADA taisykles, jei sportininko pirmasis (A) mėginys yra teigiamas, jis gali reikalauti, kad būtų ištirtas jo antrasis (B) mėginys. Kol kas nėra žinoma, ar K.Valijeva pasinaudojo šia galimybe.

Nusivylimu persmelkta reakcija

WADA teigė, kad yra nusivylusi šiuo sprendimu, kad CAS netaikė WADA antidopingo kodekso, kuris neleidžia taikyti išimčių nepilnamečiams dėl laikinojo suspendavimo.

Tuo metu IOC pareiškė, kad ji „privalo laikytis įstatymo viršenybės“ ir dėl to „turi K.Valijevai leisti“ tęsti pasirodymą olimpiadoje.

Toliau buvo teigiama, kad „ori medalių ceremonija“ bus surengta tik tada, kai bus išspręstas K.Valijevos antidopingo atvejis.

Neigiamos reakcijos neslėpė ir buvę dailiojo čiuožimo atstovai. Kritikos strėlę iššovė 1998 m. olimpinė čempionė Tara Lapinski.

„Nepriklausomai nuo amžiaus ar testo rezultato laiko, manau, kad ši istorija ir priimtas sprendimas paliks nuolatinį randą mūsų sportui“, – teigė čempionė.

JAV olimpinio ir paralimpinio komiteto (USOPC) vadovė Sarah Hirshland sakė, kad sportininkams buvo atimta teisė žinoti, kad jie visi varžosi vienodomis sąlygomis, o buvęs WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas teigė, kad „dabar tai yra gėdinga visiems“.

Vis dėlto ne visi smerkė paskelbtas išvadas dėl K.Valijevos.

Rusijos sporto ministras Olegas Matytsinas pareiškė, kad buvo „sveikintinas ir teisingas sprendimas“ leisti K.Valievai tęsti kovas olimpiadoje.

Koks šios istorijos poveikis K.Valijevai?

K.Valijeva į Pekiną atvyko kaip ryški favoritė, kuri kiek mažiau nei prieš šešis mėnesius su trenksmu įsiveržė į suaugusiųjų dailiojo čiuožimo sceną.

Praėjusią savaitę ji tapo pirmąja moterimi, kuriai olimpinėse žaidynėse buvo pavykę atlikti keturgubą apsisukimą ore.

Rusė vertinimo komisiją sužavėjo ne tik dėl šio šuolio, bet ir dėl įspūdingų techninių ir meninių sugebėjimų paketu.

Tai buvo mergaitė, kuriai po kojomis krito visas pasaulis, tačiau vos po dviejų dienų iš nuostabos ruse susižėvėjusius žmones šokiravo žinia apie teigiamą K.Valijevos dopingo testą.

Vis dėlto, nepaisant žinios, pasaulio žiniasklaidos akivaizdoje ji ir toliau treniravosi, kartais neslėpdama savo ašarų ir apsikabinusi trenerę Eteri Tutberidzę.

Per pastarųjų dienų įvykius K.Valijeva tapo pagrindine diskusijų tema. Rusijai ji tapo vaiku, kurį reikia apsaugoti.

„Nežinome, kiek ašarų ir kokią moralinę kainą Kamilai kainavo ši beprotiška situacija.

Kiekvieną dieną išeiti ir treniruotis, kai niekada nežinai, kas bus rytoj...Prisiversti viešumoje pasirodyti ramiai, o jausmams leisti pasireikšti tik tada, kai niekas nemato...Nežinau. Tai labai asmeniška“, – teigė ROC atstovai.

WADA teigė, kad tirs K.Valijevos aplinką, įskaitant jos trenerius, gydytojus ir kitus ją supančius suaugusius asmenis.

Tačiau prieš tai 15-metė turės kautis dėl apdovanojimo, net nežinodama, ar jis jai vėliau bus įteiktas.

Tam reikia nepaprastos psichologinės galios, nesvarbu, kokiame amžiuje tu bebūtum.

Ar dopingas kada nors apleis Rusiją?

Kad ir kaip bepasibaigs K.Valijevos byla, akivaizdu, kad Rusija vėl sugebėjo atsidurti su dopingo vartojimu susijusioje istorijoje.

Dar 2016 metais, paskelbus sankcijas po tyrimo, kuriame buvo nustatyta, kad valstybės remiama dopingo programa slepia teigiamus uždraustų medžiagų atvejus, bet kokios naujos istorijos apie kokį nors kitą dopingo skandalą vis labiau kenkia Rusijos reputacijai.

„Atrodo, kad tai dar vienas sistemingo Rusijos švaraus sporto nepaisymo atvejis“, – teigė USOPC vadovė S.Hirshland.

JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas pridūrė, kad „Rusija jau šeštose olimpinėse žaidynėse iš eilės sugebėjo pavogti apdovanojimus iš švarių sportininkų ir pasaulio visuomenės“.

„Be sportininkų ir visuomenės, įtraukus šią jauną merginą kartu su rusais nuvylė ir antidopingo sistema, kuri nesąžiningai įsitraukė į šį chaosą“, – teigė T.Tygartas.

Rusija neigia vykdanti dopingo rėmimo programą, tačiau pripažino, kad ka kuriuos antidopingo taisyklių įgyvendinimo trūkumus.

Draudimas Rusijai dalyvauti tarptautinėse varžybose po savo vėliava galioja iki gruodžio mėnesio, tačiau WADA prezidentas Witoldas Banka perspėjo rusus, kad šie nemanytų, jog ties šiuo laikotarpiu automatiškai sankcijos gali būti ir nenutrauktos.

„Metų pabaigoje turėsime pasakyti „taip, RUSADA laikėsi visų reikalavimų, bet tai nėra proceso pabaiga, dar anksti teigti, kad buvo laikomasi visų reikalavimų“, – samprotavo W.Banka.

Prieš moterų individualią dailiojo čiuožimo programą K.Valijeva kartu su kitomis dvejomis ROC sportininkėmis yra favoritė iškovoti medalius.

Jei taip atsitiks, ketvirtadienį merginos nesulauks adovanojimų, nes medalių ceremonija neįvyks. Tai pasauliui taps puikiu priminimu, kad ši istorija toli gražu dar nesibaigė.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.