EUROLYGA 2023

B. Johnsonas nepritaria translyčių moterų dalyvavimui moterų sporto varžybose

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sako nemanantis, kad translytės moterys turėtų varžytis moterų sporto varžybose.

 B. Johnsonas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 B. Johnsonas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 4:48 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 5:07 PM

Translyčių sportininkių problema, pastaruoju metu vėl tapo vienu labiausiai aptarinėjamų bėdų sporte, o prie to prisidėjo translytės dviratininkės Emily Bridges atvejis.

Pasaulio dviračių sporto valdybą neseniai nusprendė, kad E.Bridges negalės dalyvauti elitinėse moterų lenktynėse.

Apie šią problemą pasisakė ir B.Johnsonas, kuris pateikė Didžiosios Britanijos požiūrį.

„Nemanau, kad biologiniai vyrai turėtų dalyvauti moterų sporto varžybose. Galbūt tai yra bus priimta prieštaringai, bet man tai tiesiog atrodo protinga.

Taip pat manau, kad moterys turėtų turėti erdves – ar tai būtų ligoninėse, kalėjimuose ar persirengimo kambariuose – skirtų moterims. Taip aš mąstau šiuo klausimu.

Jei dtai mane stato į konfliktinę situaciją su kitais, tada turime tai išspręsti. Tai nereiškia, kad nesu užjaučiantis žmonėms, norintiems pakeisti lytį ir labai svarbu, kad jiems duotume maksimalų kiekį meilės ir paramos priimant tuos sprendimus.

Tai sudėtingi klausimai ir jų negalima išspręsti vienu greitu ir paprastu teisės aktu. Reikia daug galvoti, kad tai būtų teisinga“, – savo nuomonę dėstė B.Johnsonas.

Į Ministro pirmininko komentarus sureagavo LGBTQ+ labdaros organizacija „Stonewall“.

„Translyčiai nusipelno tokių pat galimybių kaip ir visi kiti mėgautis sporto teikiamais privalumais, o visiškas translyčių žmonių pašalinimas yra iš esmės nesąžiningas. Tai sudėtinga ir greitai besivystanti problema, ir didelė dalis mokslo šioje srityje dar neegzistuoja.

Įtraukimo politika turi būti svarstoma kiekvienoje sporto šakoje, todėl labai svarbu vengti kurstančios retorikos, dėl kurios translyčiai žmonės nustoja sportuoti mėgstamą sporto šaką“, – rašė organizacija.

„Stonewall“ teigia, kad nors sporto elitas dažnai dominuoja šiose diskusijose, translyčiai žmonės taip pat yra nepakankamai atstovaujami bendruomenės sporte, kur jie dažnai jaučiasi atskirti.

„Sportas turi unikalią galią suvienyti mus ir svarbu, kad translyčiai žmonės turėtų galimybę mėgautis sporto teikiamais privalumais nepatiriant atskirties ar piktnaudžiavimo“, – pridūrė „Stonewall“.

B.Johnsono komentarai pasirodė po to, kai buvo išplatintas laiškas, kurį pasirašė grupė elitinių dviratininkių, įskaitant į pensiją išėjusių olimpiečių, mokslininkų ir tyrinėtojų, raginančių pasaulio dviračių sporto organizaciją UCI „atšaukti“ taisykles dėl translyčių asmenų dalyvavimo varžybose.

Laiške, kuriame kalbama apie M.Bridges padėtį, teigiama, kad „abai apgailestaujama dėl susidariusios krizinės situacijos. Rašoma, kad Didžiosios Britanijos sportininkės buvo pasirengusios boikotuoti varžybas, kad UCI ir Britų dviračių sportas išgirstų jų susirūpinimą dėl sąžiningumo savo sporte.

Laišką pasirašė Sara Symington, „British Cycling“ olimpinių ir parolimpinių programų vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.