EUROLYGA 2023

Retas protestas – su lietuviais dėl medalių kovojęs Rusijos penkiakovininkas dėl karo Ukrainoje pasitraukė iš rinktinės

2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje aukso medalį laimėjęs Rusijos penkiakovininkas Aleksandras Lesunas prasidėjus karui atsisakė toliau atstovauti šiai rinktinei ir iš jos pasitraukė. Kaip tikina atletas, jį sukrėtė žinia, jog Rusija užpuolė Ukrainą ir olimpinis čempionas paskelbė, kad nesirengia toliau vilkėti šios šalies marškinėlius.

 Aleksandras Lesunas.<br> AFP/Scanpix.com  nuotr.
 Aleksandras Lesunas.<br> AFP/Scanpix.com  nuotr.
 Aleksandras Lesunas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
 Aleksandras Lesunas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 8:00 PM

Duodamas interviu kanalui BBC, A.Lesunas tikino, kad buvo šokiruotas, kai Rusija vasario 24 dieną užpuolė Ukrainą. Nors sportininkas gimė Baltarusijoje, o Rusijos pilietybė jam buvo suteikta 2010 metais, jis aiškino, jog antroji tėvynė jam tikrai patiko.

Tačiau, kaip pripažįsta tituluotas sportininkas, pasaulis po tokių įvykių, kurie dabar vyksta Ukrainoje, nebebus toks, koks buvo iki tol.

„Aš labai didžiavausi galėdamas atstovauti Rusijai, didžiavausi ta vėliava. Mano močiutė yra rusė, aš turiu daug giminaičių Rusijoje.

Rusija man visada buvo miela širdžiai, kažkas tokio stipraus, tikrai labai puikaus. Ir dabar aš nekalbu apie politiką ar rusų armija, aš kalbu apie žmones, apie gamtos grožį. Visada turėjau ryšį su tuo grožiu ir geranoriškumu“, – tikino 33 metų sportininkas.

Per savo karjerą A.Lesunas Rusijai iškovojo 14 šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionato medalių, iš kurių net keturi buvo auksiniai.

Aleksandras buvo vienas pagrindinių ukrainiečio Pavelo Timoščenkos ar lietuvio Justino Kinderio konkurentų. 

2012 metais Londono olimpiadoje naujai iškeptas Rusijos sportininkas buvo ketvirtas, o 2016 metais Rio de Žaneire A.Lesunas tapo olimpiniu čempionu, o P.Timoščenka užėmė antrąją vietą.

Tačiau 2022-ųjų vasarį penkiakovininkas suprato, kad nebegali varžytis gindamas Rusijos garbę.

„Rusijos sportą palikau vasario pabaigoje, dvi dienos kai prasidėjo įvykiai Ukrainoje. Ką aš jaučiau? Ar galima interviu vartoti necenzūrinius žodžius?

Pasakyti, kad buvau šokiruotas, yra per menkai pasakyta. Suprantu, kad pasaulis niekada nebebus toks, koks buvo“, – BBC prisipažįsta sportininkas.

Penkiakovininkas priduria, kad apsisprendęs trauktis neturėjo jokio konkretaus plano. Ir jam niekas nesiūlė kitos šalies pilietybės. Tai buvo impulsyvus sprendimas. A.Lesunas tiesiog paliko Rusijos sportą ir ieškos save kažkur kitur. Kitoje veikloje.

Olimpinis čempionas pripažįsta, kad per Rusijos sukeltą karą apginti savo požiūrį yra be galo sunku.

„Situacija Rusijos vidiniame gyvenime darosi itin sunki. Anksčiau už dalyvavimą viešame proteste prieš karą galėjai būti suimtas 15 parų. Dabar tu gali būti nuteistas iki trejų metų kalėjimo. Ar net 15 metų belangės“, – sakė A.Lesunas.

Liepą garsiam penkiakovininkui sukanka 34 metai. Jo sprendimas nutraukti ryšius su Rusijos rinktine reiškia tik tai, kad jis eina į pensiją.

Jis jaučiasi bejėgis ir izoliuotas bei mano, kad yra mažai vilties, kad kiti paseks jo pavyzdžiu.

„Sportininkai Rusijoje yra tarsi propagandos įrankis. Tačiau niekas iš tų garsių rusų atletų negalvoja apie tai, kokią įtaką jų pozicija gali turėti paprastiems Rusijos piliečiams.

Jie negalvoja, kad dėl jų nenoro protestuoti prieš karą miršta nuop kulkų berniukai ir mergaitės, vyrai ir moterys, pagyvenę žmonės.

Apgailestaudamas turiu pripažinti, kad Rusijos sportininkai nenori paveikti esamos situacijos. O daugelis net ir nesupranta, kas vyksta“, – kalbėjo A.Lesunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.