EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkų komandos įvykdė užduotis Prancūzijos lygoje

Dvi Prancūzijos lygos komandos, kuriose žaidė Lietuvos rankininkai, sprendė skirtingas užduotis. Tačiau po trečiadienį vykusių paskutiniųjų rungtynių patenkinti buvo ir vieni, ir kiti: „Chambery-Savoie“ su Gerdu Babarsku iškovojo kelialapį į Europos lygos turnyrą, o „Istres“ su Luku Simėnu išsaugojo teisę žaisti pirmojoje lygoje.

Gerdas Babarskas.<br>Klubo nuotr.
Gerdas Babarskas.<br>Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-09 10:36

Šamberi komanda per 30 rungtynių iškovojo 39 taškus ir užėmė penktąją vietą. Istro ekipa surinko 17 taškų ir finišavo 14-oje pozicijoje. „Istres“ aplenkė tik dvi komandas, kurios iškrito į antrąją lygą.

Ketvirtą sezoną „Chambery“ aprangą vilkėjęs G.Babarskas per sezoną žaidė 29 rungtynes, pelnė 44 įvarčius, 21 kartą buvo pašalintas 2 minutėms ir gavo vieną raudoną kortelę.

Šio sezono viduryje „Istres“ sustiprinęs vienas aukščiausių Europos rankininkų L.Simėnas žaidė 18 rungtynių, įmetė 24 įvarčius, 10 kartų buvo pašalintas 2 minutėms ir taip pat kartą buvo nubaustas raudona kortele.

„Chambery“ beveik visą sezoną balansavo ties riba. Šamberi rankininkai tai nusileisdavo žemiau šeštosios vietos, kuri palankiai susiklosčius aplinkybėms taip pat užtikrins kelialapį į Europos lygą, tai pakildavo į pirmąjį penketą, į kurį patekus nereikia laukti malonės iš šalies.

Vis dėlto svarbiausiu metu „Team Chambre“ parodė tvirtą charakterį, pavasario pabaigoje pasiekė septynias pergales iš eilės ir likus dviem turams iki turnyro pabaigos užsitikrino penktąją vietą.

Formaliai pagal Europos rankinio federacijos (EHF) reitingą Prancūzijai skirta viena vieta Čempionų lygoje ir trys vietos Europos lygoje. Tačiau EHF išdalina daug vardinių kvietimų, todėl prancūzai beveik neabejoja, kad kitą sezoną, kaip ir šį, į Čempionų lygą deleguos dvi, o į Europos lygą – keturias komandas.

Šį sezoną „Chambery“ nežaidė jokiame žemyno turnyre, nes pernai Prancūzijos lygoje užėmė tik septintąją vietą.

„Mūsų biudžetas LNH lygoje yra devintas, todėl žmonės dažnai sako, kad neturėtumėm kelti tikslo iškovoti kelialapį į Europos lygą. Tačiau mes visuomet keliame aukštus tikslus ir nuolat kartojome, kad kovosime dėl kelialapio“, – paaiškėjus, kad jo komanda pateks tarp penkių geriausiųjų, priminė „Chambery“ treneris Erickas Mathe.

28 metų G.Babarskas kitą sezoną Šamberi komandoje nebežais. Kovo mėnesio pabaigoje buvo pranešta, kad lietuvis sudarė sutartį su kitu Prancūzijos klubu „Aix“.

G.Babarskas išvyksta į turtingesnę ir stipresnę komandą. „Aix“ šį sezoną užėmė trečiąją vietą (44 taškai) ir taip pat iškovojo kelialapį į Europos lygos turnyrą.

Per keturis Šamberi ekipoje praleistus sezonus G.Babarskas žaidė 101 rungtynes ir įmetė 191 įvartį.

„Paskutines sezono rungtynes žaidėme be jokios įtampos. Tačiau labai norėjome gražiai pabaigti sezoną ir gražiai palydėti į kitus klubus išvykstančius Nikolą Portnerį ir G.Babarską. Jie buvo vieni svarbiausių žaidėjų ir daug prisidėjo, kad iškovotumėm kelialapį į Europos lygą“, – „Le Dauphine“ leidiniui sakė E.Mathe.

„Jie jau senokai žinojo, kad po sezono išvyks į kitus klubus, tačiau visose rungtynėse atiduodavo visas jėgas“, – išvykstantiems žaidėjams dėkojo „Chambery“ sporto direktorius Bertrand‘as Gille‘is.

B.Gille‘is negailėjo gerų žodžių visai komandai: „Didžiuojuosi komanda, didžiuojuosi visais vaikinais. Galime būti patenkinti tuo, ką nuveikėme per sezoną. Esame tarp stipriausių Europos klubų, esame Prancūzijos sporto elito dalis“.

Šį sezoną „Chambery“ biudžetas buvo 4 mln. eurų. Turtingiausio šalies klubo PSG ižde buvo 17,8 mln. eurų, o kiti klubai pagal finansines galimybes nuo lyderio atsiliko labai daug. „Nantes“ sukaupė 7,9 mln. eurų, „Montpellier“ – 7,8 mln. eurų, „Aix“ – 5,8 mln. eurų, „Nîmes“ – 5 mln. eurų.

Biudžetų lentelės apačioje buvo „Saran“ (2,4 mln. eurų), „Istres“ (2,6 mln. eurų) ir „Creteil“ (3 mln. eurų).

Tarp skurdžiausių buvo ir „Istres“, į kurį gruodžio mėnesį atvyko 207 cm ūgio L.Simėnas. Jis sezoną pradėjo vienoje silpniausių Ispanijos lygos komandų „Antequera“, bet Antekeros klubo vadovai labai anksti susitaikė su tuo, kad vėl iškris į Ispanijos antrąją lygą ir netrukdė L.Simėnui išvykti į Prancūziją.

Prancūzijos lygoje Lietuvos rankininkas pirmosios pergalės laukė labai ilgai. „Istres“ nuo gruodžio pradžios iki balandžio pabaigos per 13 rungtynių neiškovojo nė vienos pergalės (dešimt pralaimėjimų ir trejos lygiosios).

Vis dėlto pavasario pabaigoje Istro komanda sugebėjo nutraukti ilgą nelaimėtų rungtynių virtinę ir išsigelbėjo nuo iškritimo į žemesnę lygą.

Prancūzijos čempionu aštuntus metus iš eilės tapo Paryžiaus PSG klubas. Jis laimėjo visas 30 rungtynių ir iškovojo 60 taškų. PSG tapo pirmuoju klubu, kuriam pavyko baigti Prancūzijos lygos sezoną nepraradus nė vieno taško.

Antrąją vietą užėmė „Nantes“ (49), trečiąją – „Aix“ (44), ketvirtąją – „Montpellier“ (41).

Nors turtingiausias pasaulio klubas PSG ne tik apgynė čempiono vardą, bet ir pasiekė Prancūzijos lygos rekordą, jo vadovai šio sezono rezultatais nebuvo visiškai patenkinti.

Paryžiaus komanda nesugebėjo patekti į Čempionų lygos finalo ketvertą (ketvirtfinalyje nusileido „Kiel“ ekipai), o Prancūzijos lygos taurės pusfinalyje sensacingai gavo antausį nuo „Chambery“ rankininkų.

Lygos taurę iškovojo „Nantes“ komanda, kuri finale nugalėjo „Chambery“ ekipą.

Dar vieno prizo savininkai paaiškės savaitgalį. Šeštadienį bus surengtos Prancūzijos taurės finalo rungtynės, kuriose susitiks PSG ir „Nantes“.

„Chambery“ iš taurės turnyro iškrito ketvirtfinalyje, kuriame pripažino „Chartres“ pranašumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.