EUROLYGA 2023

Netikėta galimybė sužaisti merginų rankinio pasaulio pirmenybėse: kas laukia Lietuvos rinktinės?

Lietuvos merginų rankinio rinktinė nei per praėjusių metų Europos čempionatą, nei atrankos turnyre neiškovojo kelialapio į pasaulio pirmenybes. Tačiau jaunosios rankininkės įsitikino, kad kiekviena pergalė ir aukštesnė vieta gali būti labai svarbi.

 Čempionatas vyks Slovėnijoje.
 Čempionatas vyks Slovėnijoje.
 Čempionatas vyks Slovėnijoje.
 Čempionatas vyks Slovėnijoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-21 15:35, atnaujinta 2022-06-21 15:41

Į pasaulio pirmenybes neatvykus dviem komandoms, į turnyrą pagal Europos čempionato rezultatus buvo pakviestos lietuvės.

Pasaulio merginų (iki 20 m.) rankinio pirmenybės trečiadienį prasidės dviejuose Slovėnijos miestuose Celėje ir Laške. Tarp turnyro dalyvių bus ir Lietuvos rinktinė, kuri trečiadienį (birželio 22 d.) žais pirmąsias rungtynes su Čekijos merginomis. Penktadienį lietuvės susitiks su Rumunijos bendraamžėmis, o šeštadienį pabaigs pirmąjį etapą rungtynėmis su Angolos rinktine.

Net jei Lietuvos rinktinė iš kovos dėl medalių pasitrauks pirmajame etape, ji Slovėnijoje žais dar ketverias rungtynes, nes jaunosios rankininkės šiose pirmenybėse kovos dėl visų vietų.

Sistema

Pasaulio pirmenybėse dalyvaus 32 šalių komandos. Tarp jų – net 18 iš Europos. Europietėms patekti į pasaulio pirmenybes šįkart buvo lengviau negu į Europos pirmenybes, kuriose varžosi 16 komandų.

Į Slovėniją taip pat atvyko penkios Azijos, penkios Amerikos ir keturios Afrikos komandos.

Pirmajame etape komandos kovos aštuoniose grupėse. Po dvi geriausias komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos keturios naujos grupės. Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas iškovos teisę žaisti ketvirtfinalyje.

Ketvirtfinalio rungtynės numatomos birželio 30 dieną, pusfinalio – liepos 1 dieną, finalo – liepos 3 dieną.

Varžovės

Lietuvos rinktinė pateko į E grupę, kurioje susitiks su Čekijos, Rumunijos ir Angolos merginomis.

Antrajame etape E grupės komandos žais su F grupės komandomis (šios grupės susikryžiuos tiek varžantis dėl 1–16 vietų, tiek dėl 17–32 vietų).

F grupėje žais Vokietijos, Slovėnijos, Čilės ir Meksikos rinktines. Lietuvės su dviem iš jų susitiks antrajame etape.

Visų grupių sudėtys

A grupė: Nyderlandai, Slovakija, Japonija, Indija.

B grupė: Švedija, Tunisas, Iranas, Gvinėja.

C grupė: Danija, Juodkalnija, Italija, Argentina.

D grupė: Prancūzija, Norvegija, Korėja, Brazilija.

E grupė: Rumunija, Čekija, Lietuva, Angola.

F grupė: Vokietija, Slovėnija, Čilė, Meksika.

G grupė: Kroatija, Austrija, Šveicarija, Kazachstanas.

H grupė: Vengrija, Lenkija, Egiptas, JAV.

Kelias

Lietuvos rinktinė pernai kelialapio į Slovėniją neiškovojo, tačiau Tarptautinė rankinio federacija (IHF) mūsiškes pakvietė, kai prieš kelias savaites pasaulio pirmenybėse atsirado dvi laisvos vietos.

Ritos Urnikienės treniruojamos Lietuvos merginos praėjusių metų vasarą žaidė Europos pirmenybių antrojoje pakopoje. Viename iš dviejų turnyrų lietuvės užėmė antrąją vietą (nugalėjo namie žaidusios italės) ir iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą, kuris buvo surengtas šių metų kovo mėnesį.

Atrankos turnyre, per kurį komandai vadovavo kita trenerė Ala Senvaitienė, Lietuvos rankininkės pralaimėjo Nyderlandų bei Austrijos komandoms, užėmė paskutinę trečiąją vietą ir kelialapio į pasaulio pirmenybes neiškovojo.

Tačiau šių metų pavasarį iš visų tarptautinių varžybų buvo pašalintos Rusijos komandos (pernai rusės Europos merginų pirmenybėse laimėjo sidabro medalius), o po to dėl lėšų stygiaus dalyvauti pasaulio pirmenybėse atsisakė Paragvajaus rankinio federacija.

Ruses ir paragvajietes pakeitė jaunosios Italijos ir Lietuvos rankininkės.

Beje, pernai Europos 19-mečių merginų pirmenybėse, kurios taip pat vyko Slovėnijoje, aukso medalius iškovojo vengrės, bronzos – prancūzės.

Praeitis

Lietuvos rinktinė šios amžiaus grupės pasaulio pirmenybėse varžysis trečią kartą. 1999 metais mūsų šalies merginos Kinijoje vykusiame turnyre iškovojo sidabro medalius, o 2005 metais užėmė 14-ąją vietą.

Šių metų pirmenybės yra 23-iosios. Visų laikų medalių lentelėje vis dar pirmauja SSRS, kurios rankininkės čempionėmis tapo septynis kartus iš eilės (1979–1991 m.). Anuomet SSRS rinktinėje žaidė ir kelios lietuvės.

Pastaraisiais metais čempionės vis keisdavosi. Nuo užpraėjusio dešimtmečio pabaigos aukso medalius iškovojo Vokietijos (2008 m.), Norvegijos (2010 m.), Švedijos (2012 m.), Korėjos (2014 m.), Danijos (2016 m.) ir Vengrijos (2018 m.) jaunosios rankininkės. Užpernai numatytos pasaulio pirmenybės nebuvo surengtos dėl kovido pandemijos.

Kitos amžiaus grupės

Rankinio jaunimo rinktinių oficialūs turnyrai – dviejų amžiaus grupių pasaulio ir Europos pirmenybės – rengiami kas antrus metus. Šiais metais merginos varžosi pasaulio pirmenybėse, vaikinai – Europos pirmenybėse.

Liepos 30 – rugpjūčio 10 dienomis Šiaurės Makedonijoje vyks 18-mečių merginų pasaulio pirmenybės. Lietuvės į šį turnyrą nepateko.

20-mečių vaikinų Europos pirmenybės liepos 7–17 dienomis bus surengtos Portugalijoje, 18-mečių vaikinų Europos pirmenybės – rugpjūčio 4–14 dienomis Juodkalnijoje.

Lietuvos vaikinai rungtyniaus antrosios pakopos turnyruose.

20-mečių rinktinė liepos 16–24 dienomis rungtyniaus Bulgarijoje. Pirmojo etapo grupėje lietuvių varžovai bus Izraelio, Liuksemburgo, Graikijos ir Didžiosios Britanijos vaikinai. Kitoje grupėje rungtyniaus Šiaurės Makedonijos, Šveicarijos, Rumunijos, Ukrainos ir Kosovo komandos. Kitas 20-mečių antrosios pakopos turnyras taip pat bus surengtas Bulgarijoje.

Lietuvos 18-mečių vaikinų rinktinė keliaus į Izraelį ir rugpjūčio 7–13 dienomis žais viename iš trijų šios amžiaus grupės antrosios pakopos turnyrų. Pirmojo etapo grupėje Lietuvos vaikinai susitiks su Izraelio, Bulgarijos ir Gruzijos rinktinėmis. Kitoje grupėje varžysis Nyderlandų, Čekijos ir Graikijos rankininkai. Kitus du 18-mečių vaikinų antrosios pakopos turnyrus priims Latvija ir Rumunija.

Pasaulio merginų pirmenybių medalius iškovojusios Lietuvos rankininkės

SSRS rinktinėje

1977 m., sidabras – G.Garšvinskaitė, S.Mažeikaitė.

1979 m., auksas – V.Katarskytė.

1981 m., auksas – R.Vilimaitė.

1983 m., auksas – L.Obručaitė.

1985 m., auksas – D.Kalauskaitė, R.Kužimova, A.Miklušytė, J.Žemaitytė.

1987 m., auksas – D.Kalauskaitė, R.Kužimova, A.Miklušytė, J.Žemaitytė.

Lietuvos rinktinėje

1999 m., sidabras – L.Andriulytė, V.Beršauskaitė, I.Daraškevič, L.Gylytė, R.Latakaitė, A.Laurinavičiūtė, T.Makovska, K.Matuzevičiūtė, R.Pekarskytė, L.Rasimavičiūtė, G.Samaitytė, J.Ulčinskaitė, T.Visoclaotė, V.Žyvatkauskaitė. Treneriai A.Perovas, A.Daugis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.