EUROLYGA 2023

Prieš startą – 11 valandų kelionė akrobatiniu lėktuvu nuo Paluknio iki Pietų Ispanijos

Šią savaitę Pietų Ispanijoje vyksiančiame Nacionaliniame Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionate dalyvaus lietuvis Igoris Lobanovas. Jam prieš čempionatą teko papildomas iššūkis – transportuoti akrobatinį lėktuvą „XtremeAir XA42“.

 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
 I.Lobanovo skrydis.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-06-21 14:22

Pilotas įveikė papildomus 3150 kilometrų nuo Lietuvos iki Pietų Ispanijos.

Akrobatinio skraidymo pilotams yra įprasta dalyvaujant įvairiose čempionatuose ar pasirodymuose kitose šalyse savo akrobatinius lėktuvus transportuotis tiesiog jais skrendant ir įveikiant kelis tūkstančius kilometrų iki numatytos galutinės atvykimo vietos. Tokia užduotis prieš pat Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionatą teko ir lietuviui I. Lobanovui su jo treneriu Eltonu Meleckiu.

Kelionė nuo Paluknio aerodromo iki Ispanijos pietuose esančio „La Caminera“ aerodromo užtruko beveik 2 dienas arba 11 valandų skridimo su trumpais stabtelėjimais degalų užsipylimui.

„Kelionė į varžybų vietą nebuvo iš lengvųjų. Visas dienas teko galynėtis su priešiniu vėju. Kelionė prailgo beveik 1,5 val.

Galiausiai kelionės tikslas pasiektas sėkmingai ir šiandien prasideda formalioji varžybų dalis. Kiekvienas varžybose dalyvausiantys pilotas turės laisvąsias treniruotes, kurių metu galės išsityrinėti „reljefą“, pasitikrinti kaip skrenda lėktuvai, esant aukštai temperatūrai bei skrendant virš aerodromo, esančio dideliame, 770 m aukštyje virš jūros lygio“, – sakė Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionate Lietuvai atstovausiantis „Iron Wolf Aerobatics“ komandos pilotas Igoris Lobanovas.

Birželio 23 dieną visų dalyvių be oficialių čempionato treniruočių lauks registracija bei čempionato organizatorių instruktažas.

Birželio 24–25 d. po burtų traukimo prasidės čempionatas bei dalyvių pasirodymai.

Dalyviai turės galimybę pasirodyti tris kartus.

Pirmasis dalyvių pasirodymo kompleksas vadinamas privalomuoju „Free Known“. Jam komandos bei pilotai ruošiasi likus daugiau nei pusei metų iki varžybų. Pastarasis pasirodymas susideda iš 5 privalomųjų, komisijos duotų figūrų ir 5 papildomų laisvų, savo nuožiūrą pasirinktų figūrų. Pastarąją pasirodymo dalį komandos gali konstruoti, kaip joms strategiškai atrodo geriausiai. Tačiau visas pasirodymas turi turėti vienodą, varžybų protokolo nustatytą sudėtingumo koeficientą. Pavyzdžiui, pirmam kompleksui yra nustatytas 320 taškų koeficientas. Tolimesnių skrydžių koeficientai kyla ir pasidaro vis „brangesni“.

Kitos dvi dalyvių programos yra vadinamos „Free Unknown“. Tai bene įdomiausia varžybų dalis, nes kiekvienas čempionato dalyvis ar jame dalyvaujanti komanda pasiūlo po vieną savo figūrą, kurią jie mano, kad gali geriausiai suskristi, lyginant su kitais čempionato varžovais. Visi dalyviai savo figūras pateikia likus 12–24 val. iki pirmojo dalyvio pasirodymo. Po to, visi dalyviai turi apie 12 valandų susidėlioti savo pasirodymą iš visų duotų čempionato dalyvių figūrų, įtraukiant ir savąją teiktą figūrą.

„Užduotis nėra iš lengvųjų. Kiekviena komanda duoda tokias figūras, kuriomis stengiasi palaužti kitus varžovus. Dažniausiai teikia tokias figūras, kurioms reikia tiek gero fizinio pasiruošimo, tiek technikos bei tvirto psichologinio nusiteikimo joms atlikti. Stiprios komandos, čempionatų lyderės, kurios daug treniruojasi, dažniausiai pateikia junginius iš svyruojančių teigiamų ir stiprių neigiamų perkrovų bei sukimų. Pastarieji dažnai būna, kad morališkai ir fiziškai palaužia čempionatų naujokus ir silpnesnius varžovus. Beje, mes patys taip pat planuojame pateikti itin sudėtingas figūras. Varžovams lengva tikrai nebus“, – teigė „Iron Wolf Aerobatics“ komandos pilotas I. Lobanovas.

Beje, pastarųjų gautų figūrų pilotai prieš savo skrydžius neturi galimybės ir teisės išbandyti ore. Valandų valandas jie šioms ruošiasi ant žemės – „pereinant“ visą pasirodymų eigą savo vaizduotėje.

Visgi nepaisant nežinomybės ir kokias figūras gali tekti atlikti ore, „Iron Wolf Aerobatics“ komandos treneris Eltonas Meleckis itin optimistiškai nusiteikęs ir tikisi iš šio čempionato grįžti su medaliais.

„Sistemingos ir atkaklios treniruotės, kurios vyko šią žiemą Ispanijoje ir pavasarį Lietuvoje, Kyviškių aerodrome, davė vaisių. Šiuo metu Lietuvos atstovas Igoris yra geroje sportinėje formoje ir turi visus šansus varžytis net dėl aukščiausios podiumo vietos, t.y. „Ispanijos Open“ čempiono titulo. O kaip viskas klostysis – jau netrukus ir sužinosime“, – sakė daugkartinis Pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas, „Iron Wolf Aerobatic“ komandos bei Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo treneris, instruktorius E. Meleckis.

Visgi fortūna irgi atlieka svarbų vaidmenį akrobatinio skraidymo čempionatuose. Trenerio teigimu, rezultatą gali apversti „aukštyn kojom“, pavyzdžiui, sėkmė burtų traukimuose. Mat, juose sprendžiasi kelintu numeriu skrenda čempionato dalyviai.

„Pats nepalankiausias skaičius pilotams varžybose ir čempionatuose turbūt yra pirmas numeris. Skrendant pirmuoju numeriu, pilotas neturi galimybės pamatyti tos dienos oro sąlygų bei duotų figūrų specifikos. Jam tenka būti tuo „bandomuoju triušiu“. Tuo tarpu kiti varžovai jo skridimo metu gali įsivertinti ne tik esančias oro sąlygas, kitas aplinkybes, bet ir įsidėmėti klaidas, pagal kurias atitinkamai pasikoreguoja savo artėjančius skrydžius“, – sako E. Meleckis.

Nacionalinis Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionatas vyksta birželio 23–26 dienomis, Pietų Ispanijoje, „La Caminera“ aerodrome.

Šis čempionatas dėl savo progresyvios ir aukšto lygio organizacijos sulaukia itin didelio akrobatinio skraidymo profesionalų bei žiūrovų ir rėmėjų dėmesio ne tik iš Ispanijos, bet ir kitų pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.