EUROLYGA 2023

Medalių šviesoje pasišildyti skubėjusi ministrė J. Šiugždinienė gerokai apsijuokė Klaida atspindi supratimą apie sportą?

Lietuvos sporto triumfo vasara – taip praėjusį savaitgalį po medalių pjūties Europos čempionatuose ištrimitavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 11:39 AM, atnaujinta Aug 27, 2022, 9:34 AM

Sekmadienio vidurdienį išplatintas skubus pranešimas plyšo nuo liaupsių pačiai sau, nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nuo pat sporto reikalų perėmimo tiesiog varstoma pelnytomis kritikos strėlėmis.

Bet negi nepasinaudosi proga pasipylus medaliams skambiomis frazėmis palenktyniauti su sportininkus tradiciškai sveikinančiais prezidentu G.Nausėda ar premjere I.Šimonyte.

Tačiau garsiai šūkaujant galima ir apsijuokti. Regis, taip ir nutiko.

„Jau dabar matome, kad 2025 metų olimpinėse žaidynėse į medalius greičiausiai pretenduos kur kas daugiau sportininkų nei praėjusioje olimpiadoje.

Tikiu, kad einame teisingu keliu. Pasidžiaukime šios vasaros laimėjimais įvairiose sporto šakose.

Vien krepšinis: 5 čempionatai – 3 medaliai, ketvirtoji ir septintoji vieta. Ir, žinoma, dar laukia vyrų krepšinio rinktinės pasirodymas Europos čempionate. Laikom kumščius!“ – skaičiavo ministrė.

Taip, tekste tikrai buvo parašyti 2025 metai.

Suprantama, visi padaro klaidų, bet kaip nepagalvosi, jog ministrė pridėjo ketverius metus prie pernai vykusių atidėtųjų 2020 m. Tokijo olimpiados žaidynių. O gal jau žino, kad ir Paryžiaus olimpiada bus metams nukelta?

Vis dėlto tai veikiausiai atspindi bendrą ŠMSM supratimą apie sportą, kuriai jis, anot Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovo, yra „lyg šuniui penkta koja“.

Juokai juokais, bet ta koja ėmė ir atsirado Nacionalinės sporto agentūros (NSA) vardu. Naujas biurokratinis padalinys, įkurtas vietoj numarinto Kūno kultūros ir sporto departamento, oficialiai veikia nuo liepos 1 dienos. NSA vadovu po konkurso paskirtas buvęs Krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Sporto užkulisiuose tokia tariamo konkurso atomazga buvo žinoma jau tada, kai buvęs A.Sabonio ginklanešys M.Špokas liko be posto Lietuvos krepšinyje, nors vis dar yra šalies atstovas FIBA struktūrose.

„Pagrindinis naujosios agentūros uždavinys – efektyviai valdyti valstybės skiriamas lėšas sportui, sudaryti sąlygas atsiskleisti talentingiems sportininkams, padėti jiems pasirengti svarbiausioms tarptautinėms sporto varžyboms ir iškovoti jose medalius“, – teigiama pranešime.

Jeigu patikėsime J.Šiugždinienės savigyra, svarbiausią užduotį jos naujasis pavaldinys įvykdė vos pradėjęs dirbti.

Skaičiuojant matematiškai, per rugpjūtį lietuviai Europos čempionatuose laimėjo net 11 medalių – tris aukso (plaukikė R.Meilutytė, lengvaatletis M.Alekna ir kanojininkas H.Žustautas), du sidabro (gimnastas R.Tvorogalas bei kanojininkų dvivietė H.Žustautas ir V.Korobovas) ir 6 bronzos (trys plaukimo, du baidarių irklavimo ir vienas irklavimo).

Lyg ir neblogai, bet kelione į Paryžiaus žaidynes besirūpinantis Lietuvos tautinis olimpinis komitetas nepuola į euforiją, nes iš trijų aukso medalių tik M.Aleknos yra iškovotas olimpinėje rungtyje.

Kad nėra priežasčių skraidyti padebesiais, liudija ir bendra Miunchene vienu metu vykusių devynių sporto šakų Europos čempionatų – tarsi mažosios olimpiados – lentelė (plaukikai į ją nepateko, nes rungtyniavo kiek anksčiau Romoje).

Miunchene apdovanojimų pelnė 37 šalių atstovai, o kitose sporto šakose neblizgėję lietuviai bendroje medalių lentelėje (2 aukso, 2 sidabro ir 3 bronzos) liko 21-oje vietoje. Nesublizgėjo ir kaimynės – Latvija (1, 1, 0) pasidalijo 28–29 vietas, o Estija (0, 0, 1) – 35–37.

Sėkmingiausiai pasirodė po 60 medalių iškovojusios Vokietija (26 aukso, 20 sidabro, 14 bronzos) ir Didžioji Britanija (24, 19, 17).

Kad ir kaip džiugintų jaunojo talento M.Aleknos spindesys, plaukikų ir irkluotojų medaliai, Metų sporto šaka turėtų tapti naują vedlį V.Gedvilą išsirinkęs krepšinis.

A.Sabonio eros pabaigoje jaunimo čempionatuose nedžiuginusios rinktinės tarsi pratrūko paskyrus tinkamus trenerius ir ėmė vežti medalius: 16-mečiai laimėjo Europos jaunimo olimpinio festivalio sidabrą ir Europos čempionato auksą, 18-metės merginos triumfavo žemyno čempionate, o 20-mečiai vaikinai pasipuošė sidabru.

Rugsėjį dar laukia desertas – Europos vyrų krepšinio pirmenybės, kurioms rengdamasi K.Maksvyčio kariauna laimėjo septynerias iš eilės kontrolines rungtynes. Bet kad ir koks favoritas būtum popieriuje, viską reikės įrodyti sporto arenose, kur visada būna nenuspėjamų atomazgų.

Šios atomazgos labiausiai ir žavi sporte, o šildytis pergalių šviesoje visada buvo įprasta valdžios atstovams. Tai kur kas maloniau, nei pripažinti kvailus sprendimus, kurių poveikis išryškėja ne iškart.

Bet jau dabar galima to paklausti kelių dešimčių jaunų sporto talentų – juk jie po sporto finansavimo reformos nuo liepos 1 dienos liko be stipendijų, kurias anksčiau mokėdavo LTOK.

Valstybė buvo greita atimti iš LTOK ją maitinusios loterijų bendrovės paramą, tačiau tokio sprendimo padarinius žada taisyti tik kitais metais.

Belieka naiviai tikėtis, kad rekordinį medalių skaičių iš Europos jaunimo olimpinio festivalio šiemet parvežusiems sporto talentams, o ypač jų tėvams ir treneriams, pakaks ištvermės laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.