EUROLYGA 2023

Šachmatų pasaulį drebinančiame galimo sukčiavimo skandale – daugiau ugnies: M. Carlsenas staiga pasitraukė iš kovos su devyniolikmečiu

Šachmatų pasaulį sukrėtė pasaulio čempiono Magnuso Carlseno ir devyniolikmečio amerikiečių talento Hanso Niemanno skandalas dėl galimo sukčiavimo.

Magnusas Carlsenas ir Hansas Niemannas.<br>AFP/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Magnusas Carlsenas ir Hansas Niemannas.<br>AFP/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-20 13:20

Pirmadienį vienu geriausių visų laikų šachmatininkų laikomas M.Carlsenas pasitraukė iš žaidimo per „Julius Baer Generation Cup“ turnyro internetinį mačą su H.Niemannu. Jis tai padarė atlikęs vos vieną ėjimą. Po jo M.Carlsenas netaręs nė žodžio išjungė kamerą ir išėjo.

M.Carlseno įsipareigojimų nevykdymas įvyko praėjus kelioms savaitėms po to, kai H.Niemannas stulbinamai įveikė jį „Sinquefield“ taurės turnyre Sent Luise, Misūrio valstijoje.

Po šio pralaimėjimo M.Carlsenas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad pasitraukia iš turnyro. Jis taip pat pateikė nuorodą į „YouTube“ vaizdo įrašą, kuriame AS Roma futbolo klubo treneris Jose Mourinho spaudos konferencijoje sako: „Jei kalbėsiu, turėsiu didelių problemų. O aš nenoriu turėti didelių problemų.“

Daugelis suprato, kad M.Carlseno tviterio žinutė reiškia, jog H.Niemannas per jų mačą sukčiavo, ir tai sukėlė virtinę keistų, nepagrįstų gandų apie sekso žaislų naudojimą belaidžiu ryšiu nurodant ėjimus.

Internete pasklido nepagrįsti gandai, kad H.Niemannas galėjo naudoti bevielius analinius karoliukus, kurie vibruodami pranešdavo, kokius ėjimus jis turėtų atlikti.

Pirmadienį M.Carlseno pasitraukimas buvo dar svarbesnis – Norvegijos didmeistris iš esmės atsisakė žaisti su amerikiečių vunderkindu.

„Tai milžiniška netvarka, – „Insider“ sakė pirmasis istorijoje juodaodis šachmatų didmeistris ir šio sporto analitikas Maurice'as Ashley.

M.Carlsenas atsisakė viešai kalbėti apie savo pralaimėjimą H.Niemannui, savo tviterio žinutę ar pirmadienio šokiruojantį pasitraukimą.

Tuo tarpu šachmatų bendruomenė prabilo apie tai, kad H.Niemannas iš tiesų galėjo sukčiauti.

Nors H.Niemannas neigė sukčiavęs per „Sinquefield“ taurės turnyrą, jis prisipažino, kad praeityje du kartus sukčiavo internete – vieną kartą būdamas 12 metų, o kitą kartą – 16 metų.

„Aš sukčiavau atsitiktinėse partijose Chess.com [virtualiame šachmatų žaidime], – sakė H.Niemannas. – Buvau su tuo susidūręs. Aš prisipažinau. Ir tai yra didžiausia mano gyvenimo klaida. Ir man labai gėda.

Atskleidžiu tai pasauliui, nes nenoriu, kad apie mane būtų neteisingai kalbama, ir nenoriu gandų. Niekada nesu sukčiavęs per gyvą žaidimą. Ir išskyrus atvejį, kai man buvo 12 metų, niekada nesu sukčiavęs turnyre su piniginiais prizais“, – pridūrė jis.

M.Ashley sakė manantis, kad dauguma šachmatininkų patikėtų H.Niemanno žodžiu.

„Manau, kad yra žmonių, kurie tai vertina kur kas kritiškiau ir sako: „Kartą sukčiavo, visada sukčiauja“, – sakė jis. – Tačiau taip pat manau, kad dauguma žaidėjų, kaip rodo faktas, kad jie ir toliau žaidžia su juo šiame renginyje... Manau, kad dauguma žaidėjų sako, kad tai, kas praeityje, yra praeitis.“

Įrodyti sukčiavimą per atstumą vykstančiame mače gali būti sudėtinga.

Norėdamas sukčiauti per mačą prie lentos, žaidėjas turėtų gauti slaptą elektroninį ryšį iš kito žaidimą stebinčio asmens, kuris įjungia duomenis į dirbtinio intelekto programas, galinčias nustatyti geriausią ėjimą.

„Tikrovė tokia, kad bet kuris paprastas kompiuterio algoritmas žaidžia geriau už bet kokį žmogų, – sakė M.Ashley ir pridūrė: jei pavyktų kažkaip tai perduoti kambaryje esančiam žaidėjui – tada aš ir nugalėčiau Magnusą. Bet kas įveiktų Magnusą.“

Tačiau kol kas nėra įrodymų, kad H.Niemannas sukčiavo.

Yra statistikų, analizuojančių šachmatų pasirodymus ieškant nukrypimų: ar žaidėjai staiga žaidžia kitaip? Ar jie atlieka gerokai kitokius ėjimus nei paprastai?

Bafalo universiteto dėstytojas Kennethas Reganas, šachmatų ir sukčiautojų nustatymo ekspertas, per „Chess24“ transliuotą turnyro „Julius Baer Generation Cup“ transliaciją netgi sakė, kad H.Niemanno žaidime „Sinquefield“ taurės turnyre, kuriame jis įveikė pasaulio čempioną, neįžvelgė nieko, kas leistų manyti, kad jis sukčiavo.

„H.Niemannas žaidė gerai. Bet ne per gerai“, – sakė K.Reganas.

Tam pritarė ir M.Ashley: „Tai buvo geras žaidimas. Jie abu padarė klaidų, – sakė jis. – Hansas žaidė gerai, Magnusas – prasčiau. Tai nebuvo geriausias Magnuso momentas. Atrodė, kad galbūt jis turėjo tam tikrą jausmą, kuris neleido jam žaisti aukščiausiu lygiu.“

Tuo tarpu šachmatų bendruomenė lieka nežinioje svarstydama, kas dedasi geriausio šio žaidimo žaidėjo galvoje.

„Ar kas nors pateikė kokių nors duomenų, kad H.Niemannas dabar sukčiauja? Kad jis tai darė per pastaruosius kelerius metus? Aš tokių nemačiau, – kalbėjo M.Ashley – Manau, kad visas pasaulis to laukia, taip pat Magnuso pareiškimo apie tai, kodėl jis elgiasi su Hansu kitaip nei visi kiti.“

M.Ashley sakė, kad tai prastai atrodo visam žaidimui: „Tai jau pakenkė šachmatų pasauliui. Tai nėra tai, kuo norime, kad mūsų žaidimas būtų žinomas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.