EUROLYGA 2023

Dziudo federacija laimėjo teismą: kerštingų nuotaikų apsėsta ministerija turės slėptis pabrukusi uodegą ir atlyginti bylinėjimosi išlaidas

„Rekomendacijas įvertino kaip prievolę. O kur dar siekis būtinai pakenkti, kerštauti. Taip, teismas smogė savivaliaujančiai Švietimo, mokslo ir sporto minsiterijai, tačiau vargu ar pinigais galima įvertinti jau padarytą šalies dziudo šeimai žalą“, – gavęs Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą sakė Lietuvos dziudo federacijos (LDF) prezidentas Vigmantas Sinkevičius.

ŠMSM viceministras Linas Obcarskas ir Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br> lrytsa.lt koliažas
ŠMSM viceministras Linas Obcarskas ir Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br> lrytsa.lt koliažas
 Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br> V.Skaraičio nuotr.
ŠMSM viceministras Linas Obcarskas.
ŠMSM viceministras Linas Obcarskas.
ŠMSM viceministras Linas Obcarskas.<br> šmsm nuotr.
ŠMSM viceministras Linas Obcarskas.<br> šmsm nuotr.
Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 7:53 PM

Beveik devynis mėnesius teismuose su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kovojusi Lietuvos dziudo federacija išgirdo nuosprendį – ŠMSM ministrės Jurgitos Šiugždienės pasirašytas sprendimas neskirti valstybės lėšų 2022-aisiais šiai organizacijai yra naikinamas ir dabar ministerija privalės iš naujo spręsti dėl valstybės biudžeto lėšų skyrimo federacijai.

Be to, ministerijai teks atsisveikinti su valstybės pinigais – 2 418 eurų ir 30 centų, kuriuos ji privalės išmokėti Lietuvos dziudo federacijai dėl patirtų bylinėjimosi išlaidų.

Tiesa, ŠMSM gali dar iki kito mėnesio pateikti apeliaciją.

Juoda katė tarp Dziudo federacijos ir ŠMSM bei šalies sportą kuruojančio viceministro Lino Obcarsko perbėgo dar tuomet, kai pastarasis vadovavo praėjusio šimtmečio pradžioje rusų sumanyto kovos meno – sambo federacijai.

Sambo federacija dėl gausesnių čempionatų dalyvių skaičiaus pas save kaskart kviesdavosi į varžybas dziudo meistrus ir tokiu būdu keldavo savo sporto šakos skaitlingumą bei finansinę valstybės paramą.

Pasipriešinus sambo federacijos praktikai, priešpriešos nuotaikos persikėlė ir į ministeriją.

Tačiau neskiriant valstybės lėšų dziudo federacijai 2022-iesiems buvo ignoruota to pačio audito nuostata, jog pažymoje nebuvo konstatuotos aplinkybės, sudarančios pagrindą taikyti Sporto įstatymo 20 straipsnio 1 dalies 5 punktą – nebuvo nustatytas nei valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutarties neįvykdymas, nei esminis valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutarties pažeidimas.

Pažymoje buvo tik pateiktos rekomendacijos, jog reikėtų grąžinti įvertintą netinkamą finansuoti lėšų sumą – 2 620,22 eurų, kurie buvo naudojami federacijos patalpų nuomai apmokėti. Jie neatitiko Viešųjų pirkimo įstatymo gairių.

Prieš metus atlikus vidaus auditą ir paskelbus dziudo federacijai iš esmės palankias išvadas, ministerija vis dėlto nesiėmė jokių žingsnių dėl rekomendacijų ir lėšų grąžinimo mechanizmo įgyvendinimo bei galiausiai po 9 mėnesių laiko tempimo tą audito pažymą panaudojo kaip pagrindą nesuteikti LDF biudžetinių lėšų aukšto meistriškumo veiklai tęsti.

2020-aisiais dziudo federacijai buvo skirta 65 tūks. 602 eurai.

2022 m. sausio 26 d. vykusiame ŠMSM Komisijos posėdyje buvo svarstytas klausimas dėl lėšų skyrimo federacijai. Šio posėdžio protokole dar kartą buvo išvardintos priežastys dėl lėšų neskyrimo, nurodytas teisinis pagrindas ir nutarta, kad valstybės biudžeto lėšos LDF neturėtų būti skiriamos. Įsakymas, kuriuo federacijai neskirtos valstybės biudžeto lėšos, priimtas sausio 28-ąją, o jį pasirašė ministrė J.Šiugždinienė.

Tačiau įsakymas ir Komisijos protokolas buvo nepagrįsti ir nemotyvuoti. Juose buvo apsiribojama abstrakčiomis formuluotėmis, iš kurių negalima buvo suprasti, kokios konkrečiai aplinkybės sudarė faktinį pagrindą federacijai neskirti lėšų bei tokiu būdu sužlugdyti olimpinės sporto šakos organizaciją.

„ŠMSM Vidaus audito skyriui atlikus Dziudo federacijos valstybės biudžeto lėšų naudojimo patikrinimą (atliktas lėšų, skirtų 2020 m. aukšto meistriškumo sporto programai įgyventi, skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jų panaudojimą auditas), rasta esminių pažeidimų, prieštaraujančių lėšų naudojimo skaidrumui“, – savaip interpretavo audito išvadas ŠMSM, atsisakydama skirti lėšų dziudo atstovams.

Lietuvos dziudo federacija savo ieškinyje teismui tikino, kad jau 2021-ųjų pavasarį Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas ėmėsi vilkinti paskirtų valstybės biudžeto lėšų 2021 m. aukšto meistriškumo sporto programoms įgyvendinti išmokėjimą dziudo atstovams, motyvuodamas tuo pačiu auditu.

Paskirtos lėšos buvo išmokėtos tik po to, kai ši problema buvo paviešinta visuomenės informavimo priemonėse bei 2021 metais gegužės 5 d. raštu buvo kreiptasi į įvairias institucijas.

Akcentuojama, kad visą šią konfliktinę situaciją inicijavo Švietimo, mokslo ir sporto viceministras L.Obcarskas, kuris ne tik turi asmeninę priešpriešą su Lietuvos dziudo federacija dėl praeityje buvusių konfliktų su jo atstovaujama Sambo federacija.

Jis atvirai ir palaiko Lietuvos dziudo federacijai priešišką organizaciją, pasivadinusią Nacionaline dziudo asociacija, kuri siekia perimti federacijos funkcijas, tam pasitelkdama įvairius būdus, įskaitant ir politikus.

„Tas vieno valdininko kerštas žlugdo dziudo veiklą šalyje, – rinkdamasis žodžius kalbėjo ilgametis Dziudo federacijos prezidentas V.Sinkevičius. – Gal už šalies sportą atsakingas klerkas nežino, jog dziudo atranka į svarbiausią planetos renginį vyksta 4 metus, o dabar po jo pastangų mes esame tokioje situacijoje, kad pirmą kartą per Nepriklausomos šalies dziudo istoriją galime ir neturėti nė vieno Lietuvos dziudo meistro 2024-ųjų Paryžiaus žaidynėse.

Kiek galėjome, tiek siuntėme su rėmėjų pagalba mūsų vėliavnešę Sandra Jablonskytę į tarptautinis turnyrus, tačiau ŠMSM „pagalba“ tokia skaudi, kad susirinkti būtinus reitingo taškus, kurie gali padėti prasimušti į olimpiadą, per likusius pusantrų metų gali ir neužtekti.

Dėkui sportą žlugdančiai ŠMSM, kuri kerštaudama naikina sportą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.