EUROLYGA 2023

Stipriausios Europos moterų rankinio komandos dėl medalių kovos trijose Pietų slavų valstybėse

Penktadienį dviejuose Slovėnijos miestuose Liublianoje ir Celėje prasidės 15-osios Europos moterų rankinio pirmenybės. Stipriausios žemyno rinktinės šias metais varžysis ne vien Slovėnijoje, bet ir Juodkalnijoje bei Šiaurės Makedonijoje.

Prancūzijos rankininkės.<br>Imago Sports/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rankininkės.<br>Imago Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 7:47 AM

Turnyras

Europos arba pasaulio moterų rankinio pirmenybės paprastai rengiamos gruodžio mėnesį ir baigiasi prieš pat Kalėdas. Tačiau šiais metais Europos rankinio federacija (EHF) perkėlė turnyrą į lapkričio mėnesį, kad jis neprapultų pasaulio futbolo pirmenybių šešėlyje.

Šiais metais rankininkės pirmąsias žemyno pirmenybių rungtynes žais lapkričio 4 dieną, o čempionės paaiškės lapkričio 20 dieną.

Pirmą kartą Europos pirmenybės vyks net trijose šalyse. Praėjusiais metais du kartus žemyno čempionatą priėmė dvi šalys, bet dar niekada per svarbiausią Europos metų turnyrą rankininkės nebuvo pasklidusios trijose šalyse.

Visa kita – komandų skaičius ir varžybų sistema – liko nepakitę.

Europos pirmenybėse rungtyniaus 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. Po tris geriausias grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos dvi naujos grupės po šešias komandas.

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į pusfinalį.

Pirmojo etapo grupių rungtynės vyks Liublianoje, Celėje, Skopjėje ir Podgoricoje, antrojo etapo – Liublianoje ir Skopjėje, pusfinalio ir finalo – Liublianoje.

Pirmojo etapo grupės

A grupė (Liubliana): Norvegija, Vengrija, Kroatija, Šveicarija.

B grupė (Celė): Danija, Švedija, Slovėnija, Serbija.

C grupė (Skopjė): Prancūzija, Nyderlandai, Šiaurės Makedonija, Rumunija.

D grupė (Podgorica): Ispanija, Vokietija, Juodkalnija, Lenkija.

Dalyvės

Tarp šių metų Europos pirmenybių dalyvių yra viena debiutantė – Šveicarijos rinktinė. Tiesa, šveicarėms labai pasisekė atrankos turnyre, nes jos žaidė grupėje, iš kurios buvo pašalinta Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalių laimėtoja Rusijos rinktinė. Pasitraukus vienai iš favoričių, Šveicarijos rankininkės pasinaudojo galimybe pasiekti istorinį rezultatą.

Po ilgos pertraukos Europos pirmenybėse žais Šiaurės Makedonijos rinktinė. Makedonės praėjusį kartą žemyno pirmenybėse dalyvavo 2012 metais.

Kitos 14 komandų dalyvavo ir praėjusiose pirmenybėse, kurios vyko 2020 metais. Palyginti su praėjusiu turnyru įvyko tik dvi permainos – Šiaurės Makedonija ir Šveicarija užėmė Rusijos ir Čekijos vietas.

Net keturios komandos – Danija, Norvegija, Vengrija ir Vokietija – nepraleido nė vieno turnyro ir Europos pirmenybėse žais 15-ąjį kartą. 14-ąjį kartą rungtyniaus Rumunija, 13-ąjį – Švedija, 12-ąjį – Ispanija, Kroatija ir Prancūzija.

Kelialapiai

Šiose Europos pirmenybėse komandos kovos ne vien dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į 2023 metų pasaulio pirmenybes bei 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Tris kelialapius į pasaulio pirmenybes gaus visos trys Europos pirmenybių prizininkės, vienintelį kelialapį į Paryžiaus žaidynes – Europos čempionės.

Tiesa, jei Europos čempione taps Prancūzijos rinktinė, olimpinis kelialapis bus įteiktas vicečempionėms.

Kelialapį į pasaulio pirmenybes taip pat gali užtikrinti žemesnė vieta negu trečioji. Kitų metų pasaulio pirmenybės vyks Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje. Jei šios komandos per Europos pirmenybes bus tarp geriausiųjų, kelialapį į pasaulio pirmenybes iškovos net ir šeštąją vietą užimsianti komanda.

Teisėjos

Prieš 2020 metų Europos moterų pirmenybes EHF nusprendė, kad turnyre teisėjaus tik moterys. Tačiau užpernai daugelis pajėgiausių komandų priekaištavo dėl teisėjavimo lygio, nes kai kurioms teisėjoms, trenerių ir rankininkių manymu, trūko kompetencijos vadovauti stipriausių žemyno rinktinių rungtynėms.

Dėl gausybės priekaištų turnyrui jau įsibėgėjus EHF papildė teisėjų sąrašą dar dviem poromis.

Europos rankinio vadovai pripažino, kad eksperimentas buvo nesėkmingas, ir atsisakė „lyties principo“. Į šių metų Europos pirmenybes pakviestos septynios moterų ir penkios vyrų teisėjų poros.

Beje, rankinio varžybose moterys teisėjos jau seniai integravosi į vyrų turnyrus. Priešakyje eina prancūzės seserys Charlotte ir Julie Bonaventuros, kurios daug kartų teisėjavo per svarbiausias vyrų varžybas.

Praeitis

2020 metų Europos pirmenybių aukso medalius iškovojo Norvegijos rankininkės. Jos finale nugalėjo Prancūzijos komandą 22:20. Trečiąją vietą sensacingai užėmė Kroatijos rinktinė, mažajame finale įveikusi Danijos ekipą.

Norvegijos rinktinė yra ne tik Europos, bet ir pasaulio čempionė. Pernai pasaulio pirmenybių finale norvegės nugalėjo prancūzes, o bronzos medalius laimėjo danės.

Pernai Tokijo olimpinių žaidynių finale prancūzės įveikė ruses, o ant trečiojo garbės pakylos laiptelio stovėjo Norvegijos rankininkės.

Norvegija yra labiausiai tituluota Europos pirmenybių komanda. Norvegės per 14 praėjusių turnyrų iškovojo net 12 medalių komplektų: aštuonis aukso (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014 ,2016 ir 2020 m.), tris sidabro ir vieną bronzos.

Be norvegių, Europos čempionėmis taip pat tapo Danijos (1994, 1996 ir 2002 m.), Vengrijos (2000 m.), Juodkalnijos (2012 m.) ir Prancūzijos (2018 m.) rinktinės.

Lietuvės

Lietuvos moterų rankinio rinktinė Europos pirmenybėse dalyvavo tik kartą. 1996 metų turnyre lietuvės pralaimėjo visas šešerias rungtynes ir užėmė paskutinę dvyliktąją vietą.

Šių metų Europos pirmenybių atrankos turnyre Lietuvos rankininkės pralaimėjo visas penkerias rungtynes ir 1-oje grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą. Tiesa, Lietuvos rinktinei buvo įskaityta formali pergalė prieš pašalintą Rusijos komandą, todėl mūsiškės surinko 2 taškus.

Atrankos grupės nugalėtoja tapo Lenkija (12 tšk.), antrąją vietą užėmė ir kitą kelialapį į Europos pirmenybes iškovojo Šveicarija (6 tšk.). Nors Rusijos rinktinė buvo pašalinta iš atrankos turnyro, EHF jos rezultatų iki tol žaistose rungtynėse nepanaikino. Dėl to Rusijos rinktinei grupėje formaliai atiteko trečioji vieta.

Beje, šią savaitę taip pat žaidžiamos 2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyro rungtynės. Lietuvos rankinio federacija moterų rinktinės į šias varžybas neregistravo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.