EUROLYGA 2023

Švedijos lengvosios atletikos pažiba: šoklusis A. Duplantis nežino, kur yra jo lubos

Iš didžiojo sporto pasitraukus legendiniam Jamaikos sprinteriui Usainui Boltui ryškiausiu pasaulio lengvosios atletikos veidu tapo Švedijos šuolininkas su kartimi Armandas Duplantis.

Pastaraisiais metais daugybę šuolių su kartimi rekordų pagerinęs 23 metų A.Duplantis jau yra iškovojęs visus svarbiausius lengvosios atletikos titulus, bet sportininkas tikisi pakilti dar aukščiau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pastaraisiais metais daugybę šuolių su kartimi rekordų pagerinęs 23 metų A.Duplantis jau yra iškovojęs visus svarbiausius lengvosios atletikos titulus, bet sportininkas tikisi pakilti dar aukščiau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 6:32 PM

Amerikoje užaugęs švedas A.Duplantis būdamas vos 23 metų jau tapo geriausiu per visą istoriją šuolininku su kartimi.

Jauniausias Helenos Duplantis sūnus nuo vaikystės vadinamas mažybiniu vardu Mondo.

Kai 57 metų moters klausiama, kaip jam tai pavyko, ji prisimena prieš keletą metų sūnui užduotą klausimą: „Mondo, ką tu darai, kai bijai šuolio?“

„Nežinau, niekada apie tai negalvojau, nes šio jausmo dar niekada nepatyriau“, – nustebęs atsakė Mondo.

Motina sako, kad jos sūnus išties nejaučia baimės. Jis ir pasaulinio lygio varžybose kitus šuolininkus su kartimi pranoksta psichologiniu tvirtumu.

„Dar būdamas mažas berniukas riedlente nušoko nuo stogo, ir tai jam buvo normalu“, – prisiminė Armando motina.

Vidinės stiprybės ir neriboto pasitikėjimo savimi derinys padarė Mondo superžvaigžde. Daugelis jį jau vertina kaip naują lengvosios atletikos veidą.

2020 metais A.Duplantis pirmą kartą pagerino šuolių su kartimi pasaulio rekordą, po metų Tokijuje laimėjo olimpinį auksą, neseniai tapo pasaulio čempionu atstovaudamas Švedijai – savo motinos gimtinei.

Jis – garsių prekės ženklų „Puma“, „Omega“ ir „Red Bull“ reklaminis veidas, jam jau statomi paminklai.

Šiemet Miunchene Europos lengvosios atletikos čempionate A.Duplantis lengvai apgynė Europos čempiono titulą, kurį iškovojo 2018-aisiais būdamas 18-os.

Šokinėjo namų kieme

Kadaise gležno vaikinuko iš Luizianos valstijos (JAV), tapusio nacionaliniu Švedijos didvyriu, istorija – tai pasakojimas ne vien apie tapatybės paieškas.

Tai ir atsakymas į klausimą, kodėl išskirtinis talentas, turintis galbūt geriausias sąlygas, savo sportinę laimę rado tik už 8 tūkst. kilometrų nuo tėvų namų.

Šuoliai su kartimi – turbūt įspūdingiausia ir sudėtingiausia lengvosios atletikos šaka, reikalaujanti drąsos ir jėgos, spartos, greitų judesių ir akrobatinio talento.

Bet šuoliai traukė Mondo nuo mažumės.

Armandas dar nemokėjo gerai vaikščioti, o šeimos namų sode Lafajete (miestas JAV pietuose, Luizianos valstija) jau stovėjo šuolių su kartimi įrenginys.

Jį padarė tėvas Gregas, buvęs profesionalus šuolininkas, – dabar jam 60 metų.

Mondo tėvui tai buvo daugiau negu namų projektas. Jis pastatė savo vaikams miniatiūrinį įrenginį kieme, kad jie galėtų sportuoti kada panorėję.

JAV tai nėra įprasta. Čia vaikų ir jaunimo sportas dažniausiai yra mokyklų uždavinys, o patekimas į sporto aikštes ribotas. Ten nėra jokios sporto asociacijos kaip Švedijoje – A.Duplantis motinos gimtinėje.

„Šuolio duobė man buvo smėlio dėžė“, – sakė H.Duplantis.

Sutuoktiniai savo vaikams europinį modelį sukūrė nuosavame sode. Mondo prisipažino, kad jau negali įsivaizduoti savo gyvenimo be šuolių su kartimi: kol kiti vaikai varinėjo krepšinio kamuolį, jis šokinėjo.

Gerino vaikų rekordus

Armandas anksti pasekė šešeriais ir trejais metais vyresnių brolių Andreo ir Antoine’o pavyzdžiu.

Iš pradžių Armandas naudojosi šluotos kotu, su kuriuo užšokdavo ant sofos namuose, paskui savo jėgas bandė prie įrenginio sode.

Kai Mondo pasiekė pirmąjį savo rekordą – 2 m 33 cm, jam buvo septyneri.

Tuomet šeimos draugas italas ir davė pravardę, kuria Armandas iki šiol prisistato, – Mondo (išvertus iš italų k. – „pasaulis“).

„Kai pagerinau aštuonmečių rekordą, pagalvojau: jei taip darysiu metai po metų, po 20 metų būsiu pasaulio rekordininkas“, – pasakojo A.Duplantis.

Jam nereikėjo taip ilgai laukti.

Paskutinį 2022 metų liepos sekmadienį gimtajame Mondo motinos mieste Avestoje tvyrojo šventinė nuotaika. Prieš savaitę Armandas JAV iškovojo pasaulio čempiono titulą pasiekęs naują planetos rekordą – 6 m 21 cm.

23 tūkst. gyventojų bendruomenė pakvietė šuolininką su kartimi į iškilmingą renginį, kurį transliavo ir Švedijos televizija.

Tą dieną Mondo atidengė plokštelę, kuri buvo įleista į žemę. Ji vaizduoja jo šuolį per kartelę.

Prieš dešimt metų Avesta pradėjo kurti savo Šlovės alėją garsiems miesto sūnums ir dukterims pagerbti. Tarp jų – Nobelio premijos laureatas ir ledo ritulio žaidėjas, kadaise pelnęs Švedijai olimpinę pergalę. Dabar ir A.Duplantis įamžintas.

Svarstymai dėl Švedijos

A.Duplantis buvo 15-os, kai turėjo apsispręsti, kokiai šaliai nori atstovauti kaip šuolininkas su kartimi, – savo ir tėvo gimtinei JAV ar Švedijai, tolimai Europos šaliai, iš kurios jo motina kadaise išvyko studijuoti į Ameriką.

Tai buvo 2015-aisiais, jo laukė jaunimo iki 18 metų pasaulio čempionatas – pirmos svarbios tarptautinės varžybos.

Pradžioje tėvas buvo už tai, kad sūnus atstovautų JAV – kaip ir jis pats anksčiau. Motina norėjo, kad jaunėlis startuotų su Švedijos apranga.

Tada A.Duplantis sudarė „už“ ir „prieš“ sąrašą.

„Svarbiausias argumentas prieš Švediją – baimė, kad būsiu nepriimtinas“, – prisiminė Mondo.

Švedija Armandui pirmiausia buvo atostogų vieta. H.Duplantis beveik kasmet su jaunėliu skrido į Avestą vasaros atostogų mėnesiui, o kartais dviem.

Namuose Lafajete ji visada stengėsi išlaikyti švedų tradicijas – kiekvienais metais gruodžio mėnesį Duplantis šeima minėjo skandinavišką Šv.Liucijos šventę, o per gimtadienius buvo laikomasi švediškų papročių.

Tik su švedų kalba buvo nekaip. Helena savo vaikams davė skaityti garsios tėvynainės Astrid Lindgren knygas ir su jais kalbėjosi švediškai, tačiau jauniausiam sūnui tai nedavė jokios naudos.

Kai būdamas maždaug trejų metų Armandas pradėjo lankyti vaikų darželį, auklėtoja paprašė Helenos, kad ji liautųsi su juo kalbėti švediškai.

„Niekas nesuprato, ar jis kalba švediškai, ar angliškai“, – prisiminė H.Duplantis.

Po daugelio metų Armandas baiminosi, kad tai pasikartos, jeigu jis atstovaus Švedijai.

„Labiausiai nerimavau dėl to, kad jei nekalbėsiu švediškai, atrodysiu kaip pašalinis žmogus“, – sakė A.Duplantis.

Bet tada šeima sulaukė pirmojo skambučio iš Švedijos. Jonas Anshelmas, tuometis švedų jaunimo rinktinės treneris, rezultatų suvestinėse perskaitė apie A.Duplantis, kuris įveikdavo savo amžiui neįtikėtiną aukštį.

Šalia jo pavardės buvo žvaigždutė, kuri žymėjo dvigubą pilietybę. Bet greitai kalbos barjeras atsirado antrajame plane.

Tėvas tapo treneriu

Pokalbių metu supratęs, kad G.Duplantis labai prisidėjo prie sūnaus sėkmės, J.Anshelmas pasiūlė jam trenerio darbą. Armando tėvas galėjo savo sūnų lydėti į visas varžybas, akredituotas Švedijos federacijos.

„JAV komandoje nieko panašaus niekada nebūtų buvę įmanoma“, – sakė Armando tėvas.

Po kurio laiko G.Duplantis paskambino J.Anshelmui: Mondo atstovaus Švedijai.

Sporto ekspertų teigimu, šuolininkas su kartimi pasirinko patogesnį kelią. JAV, priešingai negu Švedijoje, dėl teisės startuoti pagrindinėse varžybose pirmiausia reikia kovoti šalies viduje.

Iki šiol A.Duplantis niekada neturėjo kito trenerio – tikta savo tėvą. Abu jie kone kasdien vis dar bendrauja telefonu, nors G.Duplantis pagrindinė profesija – advokatas, jis yra naftos pramonės specialistas.

Todėl jis reta būna ten, kur rungtyniauja sūnus, bet Mondo beveik visur lydi motina. H.Duplantis yra mitybos specialistė, jau daugelį metų kontroliuoja savo sūnaus fizinį pasirengimą.

Treniruotes ir sūnaus pasirodymus per varžybas ji filmuoja mobiliuoju telefonu ir viską siunčia į Liuizianą, tad biure jos vyrui tenka trumpam nutraukti darbą, kad išanalizuotų šiuos vaizdus.

Pranoko kitas šuolių legendas

XX amžiaus pabaigoje šuoliai su kartimi sporto pasaulyje buvo siejami su Serhijumi Bubka: 1983–1997 m. jis iškovojo dešimt pasaulio čempiono titulų Sovietų Sąjungai ir Ukrainai, 1988-aisiais tapo olimpiniu čempionu.

Legendos vardą šuolininkas su kartimi pelnė dėl pasaulio rekordų. 35 kartus S.Bubka gerino geriausią rezultatą centimetras po centimetro.

Paskutinis jo pasiektas pasaulio rekordas – 6 m 14 cm – išsilaikė beveik 20 metų. 2014-aisiais jį pranoko prancūzas Renaud Lavillenie.

Kai 2020-ųjų vasario mėnesį Lenkijoje A.Duplantis įveikė 6 m 17 cm aukštį, taip pralenkdamas S.Bubką ir R.Lavillenie, jam Amerikoje dar nebuvo leista pirkti alkoholio. 20-mečiui tai buvo karjeros pradžia.

G.Duplantis mano, kad jo sūnus dar nepanaudojo visų savo galimybių, jo kūnas dar keičiasi.

Buvęs treneris J.Anshelmas įsitikinęs, kad Mondo gali pasiekti ir 6 m 40 cm, bet šuolininkas su kartimi nenori įsipareigoti dėl jokio skaičiaus.

„Riba – tik dangus“, – įsitikinęs A.Duplantis.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Karjeros faktai

Armandas Gustavas Duplantis gimė 1999 m. lapkričio 10 d. Lafajete (Luizianos valstija, JAV). Ūgis – 181 cm, svoris – 79 kg.

Treneriai – jo tėvai Gregas Duplantis ir Helena Duplantis. G.Duplatis buvo šuolininkas su kartimi, o H.Duplantis – septynkovininkė, taip pat žaidė tinklinį.

Jam priklauso pasaulio uždarųjų patalpų (6 m 20 cm, peršoko šiemet Belgrade) ir absoliutus pasaulio (6 m 21 cm, šiemet Judžine) rekordai.

2015 metais jis pasirinko atstovauti Švedijai.

Titulai. Olimpinis čempionas (2021 m.), pasaulio čempionas (2022 m.) ir vicečempionas (2019 m.), pasaulio uždarųjų patalpų čempionas (2022 m.), dukart Europos čempionas (2018, 2022 m.), Europos uždarųjų patalpų čempionas (2021 m.), dukart Deimantinės lygos čempionas (2021, 2022 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.