EUROLYGA 2023

Agresyvūs, nešvarūs ir tiesiog kvaili: 2022-ųjų blogiausių sporto asmenybių apdovanojimai

Metams artėjant link pabaigos viešojoje erdvėje matome daugybę istorijų apie geriausius, gražiausius ir nuostabiausius sezono sportininkus, tačiau atėjo laikas išskirti atletus, pasižyminčius ir pačiomis blogiausiomis savybėmis. Leidinys „The Guardian“ pristatė tamsiausių, klastingiausių ir tiesiog pačių kvailiausių sporto istorijų bei jas sukūrusių antiherojų rinktinę.

Nešvariausios šių metų sporto asmenybės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Nešvariausios šių metų sporto asmenybės.<br>Lrytas.lt koliažas.
Draymondas Greenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Draymondas Greenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pietų Afrikos Respublikos regbio žaidėjas Eltonas Jantjiesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pietų Afrikos Respublikos regbio žaidėjas Eltonas Jantjiesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Gianni Infantino<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Gianni Infantino<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Anglijos snukerio žaidėjas Robertas Milkinsas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Anglijos snukerio žaidėjas Robertas Milkinsas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 10:42 AM

Girtas sportininkas: R. Milkinsas

Alkoholį, sportininkus ir sveiką protą retai matome kartu, bet būtent toks derinys šiais metais atnešė ne vieną kuriozą.

Pavyzdžiui, Pietų Korėjos greitojo čiuožimo triskart olimpinių žaidynių medalio laimėtojas Kim Min-seokas, kuris rugpjūtį iš draugo gimtadienio vakarėlio nacionaliniame treniruočių centre netoli Seulo namo vežė tris kolegas čiuožėjus, rėžėsi tiesiai į avarinę užtvarą ir užsidirbo 18 mėnesių draudimą dalyvauti bet kokiose varžybose.

Du jo keleiviai čiuožėjai už bendrininkavimą buvo nubausti šešiems mėnesiams be sporto, o treneris, kurio ten net nebuvo – suspenduotams metams už „netinkamą sportininkų priežiūrą“.

Tačiau labiausiai žeminantis su alkoholiu susijęs incidentas įvyko kovo mėnesį Turkijos kurorte Antalijoje, kai anglų snukerio žaidėjas Robertas Milkinsas atvyko į Turkijos „Turkish Masters“ turnyro atidarymo ceremoniją, prieš tai entuziastingai atšventęs savo gimtadienį, girtas sukonfliktavo su vyresniuoju pareigūnu, susižalojo griūdamas tualete ir ligoninėje jam buvo atlikta skrandžio pompa.

„Aš tikrai tiksliai nežinau, kas nutiko, buvau tokios būsenos, kad nežinojau, kur esu, – prisipažino R.Milkinsas. – Kai atsidūriau tualete, man susimaišė kojos ir manau, kad atsitrenkiau smakru į kriauklę ar žemę, ir jį prasikirtau. Po smūgio vos nepraradau sąmonės ir esu beveik tikras, kad man lūžo šonkauliai. Jei man buvo išpumpuotas skrandis, to taip pat neprisimenu.“

Laimei smūgis į galvą nusukėlė rimtų bėdų jo sveikaitai ir po 27 profesionalios karjeros metų, per kuriuos jis nė karto nebuvo paėmęs į rankas trofėjaus, jis laimėjo kitą savo turnyrą – „Gibraltar Open“.

Mušeikos: D. Greenas ir S. Malikas

Atsiprašymai, atsiprašymai ir dar kartą atsiprašymai. JAV krepšininkas Draymondas Greenas spalio mėnesį eilinį kartą gailėjosi po to, kai pasirodė vaizdo įrašas, kuriame jis per treniruotę savo „Golden State Warriors“ komandos draugui Jordanui Poole'ui į veidą smogė galingą dešinį kablį.

„Nuvyliau visus kaip vyras, – tuomet sakė ilgametis prieštaringų istorijų magnetas. – Esu labai ydingas žmogus.“

Ir išties, jis ne kartą savo žodžius iliustravo savo veiksmais. Pavyzdžiui, jis buvo suspenduotas lemiamoms 2016 m. NBA finalo rungtynėms po to, kai trenkė LeBronui Jamesui į kirkšnį, o vėliau „Snapchat“ tinkle patalpino savo paties visiškai nuogos „kirkšnies srities“ nuotrauką. Už abu veiksmus krepšininkas vėliau atsiprašinėjo.

Apie nuotrauką jis sakė, kad tai „turėjo būti privati žinutė“ ir kad „visi esame per vieną mygtuko spustelėjimą nuo to, kad kažką įdėtume ne ten, kur reikia“.

Vėliau, 2018 m. jis dar kartą buvo suspenduotas už karštą ginčą su tuometiniu savo komandos draugu Kevinu Durantu.

Visgi atrodo, kad nė vienas iš šių įvykių ne itin pakenkė jo savigarbai. „Esu geriausias gynėjas, kada nors žaidęs šį žaidimą – 100 proc.“, – apie save atsiliepė D.Greenas.

Kalbant apie smūgius tam, kam smogti nereikėtų, Indijos imtynininkas Satenderis Malikas šiemet pralaimėjęs svorio kategorijos iki 125 kg finalą savo šalies "Sandraugos žaidynių" atrankos varžybose, smogė teisėjui ir buvo nušalintas Indijos imtynių federacijos visam gyvenimui.

Po mėnesio Nacionalinė antidopingo agentūra (NADA) jį nušalino dar ketveriems metams, jei tai įmanoma, nes, kaip pranešama, sportininkas „pabėgo iš varžybų vietos niekam nepranešęs“ po to, kai buvo pakviestas atlikti dopingo testą ir neatliko jo laiku.

„Miego problemos“: E. Jantjiesas

32-ejų Pietų Afrikos Respublikos regbio rinktinės žaidėjui Eltonui Jantjiesui šie metai buvo įsimintini. Gegužės mėnesį iš šeimos atostogų Turkijoje jis grįžo net nespėjęs tinkamai atvykti – ši kelionė buvo tokia neįprasta, kad atskridęs į Johanesburgą jis iš karto buvo suimtas už „piktybinį turto sugadinimą“.

Pranešama, kad jis sudaužė stiklą ir sugadino verslo klasės sėdynės ekraną bei šviesą, o vienas ekonominės klasės keleivis teigė matęs, kaip jis, „sunkiai nulaikydamas pusiausvyrą“, nuėjo į tualetą ir taip stipriai kumščiais trankė duris, kad jam iš kumplių pasruvo kraujas.

Tuo pat metu jis kažko maldavo lėktuvo palydovės, kuri, baimindamasi dėl savo saugumo, buvo užsidariusi kabinoje ir švelniai ragino jį nurimti.

Kai jis baigė savo pasirodymą, ant tualeto durų buvo „kraujo“, pasakojo šią sceną matęs keleivis.

Be to, rugsėjį jis buvo išsiųstas namo iš turo po Argentiną, kai pasirodė pranešimų apie tai, kad jis paliko komandos viešbutį ir apsistojo kitame viešbutyje kartu su komandos dietologe Zeenat Simjee. Jis prisipažino turėjęs romaną, tačiau Z.Simjee advokatas tvirtino, kad jis buvo ne su ja, o su kita moterimi.

Vėliau ji išvyko su komanda į žiemos kelionę į Europą, tačiau E.Jantjiesas liko Pietų Afrikoje ir persikėlė į reabilitacijos įstaigą, kad „psichologiškai pailsėtų“ ir „gydytų nemigą“.

„Manau, kad norėdamas žaisti regbį turiu miegoti puikiai“, – sakė jis.

Maža to, gruodį paskelbta, kad E.Jantjiesas išsiskyrė su savo žmona Iva Ristič.

Sukčiai: J. Runyanas ir C. Cominsky

Šie metai buvo epiniai sukčiavimo kontroversijų ir sąmokslų metai, per kuriuos, be kita ko, šachmatų pasaulyje iškilo vibruojančių analinių karoliukų sąvoka ir negrįžtamai įsiveržė į visuomenės sąmonę. Visgi interneto gandai lieka tik gandais. Tačiau kas iš gausaus sukčiaujančių sportininkų sąrašo nusipelnė vietos dėmesio centre?

Į priekį žengia amerikiečiai žvejai Jacobas Runyanas ir Chase'as Cominsky, ir ta akimirka, kai iš sėkmingo žvejų dueto buvo atimti trofėjai už jų pagautus rekordinius ešerius, lydekas bei šamus.

Tai nebuvo pirmas kartas, kai buvo suabejota šios poros sąžiningumu – pernai jiems laimėjus „Fall Brawl“ varžybas tarp JAV ir Kanados esančiame Erio ežere, C.Cominsky neišlaikė privalomojo poligrafo testo, todėl jiems buvo atimtas pirmasis 125 tūkst. JAV dolerių vertės prizas. Tačiau jie išlaikė testus kitose varžybose, kurias laimėjo tą patį savaitgalį, ir grįžo namo su 152 tūkst. JAV dolerių vertėsprizu.

Tuomet jo partneris J.Runyanas sakė, kad pora „kreipėsi į teismą“, ir pridūrė, kad jam „neblogai sekasi nustatyti, kur vyksta neaiškūs dalykai“. Jo nelaimei, tai neblogai sekasi daryti ir Jasonui Fischeriui, šių metų Erio ežero „Walleye Trail“ direktoriui, kuriam rugsėjį kilo įtarimų dėl įspūdingo J.Runyano ir C.Cominsky ištrauktų ne itin įspūdingo dydžio žuvų svorio.

Tuomet jis perpjovė vieną iš dueto komisijai pateiktų laimikių ir pradėjo iš jų pilvų traukti švininius svarelius. Užuot laimėję 28 760 JAV dolerių prizą, jie atsidūrė karštame vandenyje – jiems pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, pasikėsinimo įvykdyti stambią vagystę, nusikaltimo įrankių laikymo ir neteisėto laukinių gyvūnų laikymo.

Jie taip pat įkvėpė pagrindines žvejybos varžybas pradėti investuoti į metalo detektorius. Vis dėlto pora savo kaltės nepripažino.

„Tai siaubingas įvykis žvejybai kaip sporto šakai, – situaciją komentavo pusiau profesionalus ešerių žvejys Ronas Tayloras. – Sunkiausia yra žmonėms, kurie žaidžia pagal taisykles ir žmonėms, kuriems tiesiog patinka matyti ir girdėti apie didelių žuvų gaudymą.“

Didysis sąmokslininkas: S. van Ginkelis

Šie metai buvo žiemos olimpinių žaidynių metai, kas iš esmės garantuoja kontroversijas. Sanderis van Ginkelis galimai prisidėjo prie Nyderlandų greitųjų čiuožikų dominavimo Pekine labai netradiciniu būdu.

S. van Ginkelis buvo Olandijos greitojo čiuožimo rinktinės sporto mokslininkas, kuris Pekine surengė strateginę poveikio kampaniją ledo formuotojui iš Kanados Markui Messeriui, bandydamas priversti organizatorius gaminti ledą, kuris tiktų jo šalies sportininkams.

Apie savo dalyvavimą šioje kampanijoje jis nė kiek neslėpė, priešingai, jis mielai davė apie tai interviu. „Kuo šaltesnis ledas, tuo jis kietesnis, – aiškino S. van Ginkelis. – Daugelis kitų šalių rengia čiuožėjus, kurie turi trumpesnį slydimą ir kuriems kietas ledas nėra toks svarbus. Aš stengiuosi sudaryti kuo geresnes sąlygas mūsų čiuožėjams ir tikiuosi įtikinti M.Messerį ir jo žmones savo idėjomis. Manau, kad jis ir jo darbuotojai nuoširdžiai domisi tuo, ką noriu pasakyti.“

Visgi varžovų sportininkams tai nepatiko. „Tai toli gražu nėra sąžiningas žaidimas, tai korupcija, – sakė Švedijos greitojo čiuožimo sportininkas, olimpinis čempionas ir pasaulio rekordininkas Nilsas van der Poelis. – Tai didžiausias skandalas mūsų sporte. Turėjome dopingo atvejų, bet nemanau, kad šis yra mažiau rimtas. Jie turi vaikiną, kurio darbas – daryti spaudimą ledo gamintojui, kad šis pakeistų ledą Nyderlandų naudai. Tačiau man geriausias ledas yra tada, kai jis yra blogas. Man visai neblogai sekasi, kai ledas blogas.“

Nyderlandų sportininkai greitojo čiuožimo rungtyse laimėjo šešis iš 14 aukso medalių, masiškai dominuodami medalių lentelėje, tačiau ledas negalėjo būti toks puikus vien tik šios šalies sportininkams – švedas N. van der Poelis, skundęsis S. van Ginkelio darbeliais ir pats laimėjo du aukso medalius.

Papildomas prizas

Specialus apdovanojimas už „skaidrų“ sporto renginio organizavimą skiriamas Vakaruose už korupciją bei žmogaus teisių nusikaltimus smerkiamai Kataro valstybei už tai, kad pasaulio futbolo čempionato įkarštyje surengė 2022 m. antikorupcinio meistriškumo apdovanojimus, oficialiai juos pavadinus šalies emyro garbei – „Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani International Excellence Awards“.

Šiais metais pirmą kartą apdovanojimas buvo įteiktas kovos su korupcija sporte lyderiui. Tarp ceremonijos svečių buvo ir „skaidrusis“ FIFA vadovas Gianni Infantino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.