EUROLYGA 2023

Šalies sporto skandalai, 2022-siais drebinę Lietuvą: P. Vanago ir M. Drobiazko meilė rubliams, dopingas ir Seimo „pendelis“ LFF

2022-ieji metai sporto istorijoje bus pažymėti ne tik įspūdingomis pergalėmis, bet ir kur kas svarbesniais Ukrainos laimėjimais kare su Rusija. Rusų teroras ukrainiečių žemėje darė įtaką ne tik pasaulio, bet ir Lietuvos sporto įvykiams, dalis jų buvo pažymėti skandalais. Baigiantis metams portalas lrytas.lt siūlo prisiminti didžiausius 2022-ųjų šalies sporto skandalus, kurie sulaukė daugiausiai jūsų dėmesio.

Šalies sporto skandalai, 2022-aisiais drebinę Lietuvą: P. Vango ir M. Drobiazko meilė rubliams, dopingas ir Seimo „pendelis“ LFF.<br> Lrytas.lt montažas.
Šalies sporto skandalai, 2022-aisiais drebinę Lietuvą: P. Vango ir M. Drobiazko meilė rubliams, dopingas ir Seimo „pendelis“ LFF.<br> Lrytas.lt montažas.
Arūnas Pukelis-Švinius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Pukelis-Švinius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Matas Venslauskas.<br>minofutbolas.lt nuotr.
Matas Venslauskas.<br>minofutbolas.lt nuotr.
E. Skurdelis.<br>Lietuvos bokso federacijos nuotr.
E. Skurdelis.<br>Lietuvos bokso federacijos nuotr.
Marius Grigonis<br>M.Patašiaus nuotr.
Marius Grigonis<br>M.Patašiaus nuotr.
P. Vanagas su žmona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P. Vanagas su žmona.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-31 17:27, atnaujinta 2022-12-31 17:46

Povilo Vango ir Margaritos Drobiazko meilė rubliams

Nepaisant kruvinų Rusijos puolimų Ukrainoje garsiausia šalies šokėjų ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko toliau lieja prakaitą rusiškuose ledo rūmuose. Lietuvai olimpiadose atstovavusi šokėjų ant ledo pora skandala sukėlė, kuomet surengė pasirodymą Sočyje. Maža to, vėliau jie tęsė „koncertus“ Rusijoje, o kritiką iš Lietuvos ignoravo arba palydėjo keistomis citatomis.

„Pirmiausia nuteiskite patys save, išmokite tokio meno. O tik po to teiskite priešą savo ir kaimyną visoje žemėje.

Pirmiausia išmokite sau neatleisti net už vienintelę klaidą. Ir tiktai tada rėkite savo priešui, kad jis priešas ir kad jo nuodėmės sunkios. Kaukitės su savyje – ne kitame – esančiu priešu, o kai jį nugalėsite, nebeteks niekada paikai, kvailai elgtis, nes tapsite jūs Žmogumi“, – Bulato Okudžavos žodžiais socialiniame tinkle kalbėjo M.Drobiasko.

Toks M.Drobiazko įrašas sulaukė kritikos ir pasmerkimo.

P.Vanagas su M.Drobiazko toliau gyvena Rusijoje ir mėgaujasi kruvinais šios šalies rubliais.

Mažojo futbolo rinktinės vicekapitono klystkeliai

Lietuvos mažojo futbolo rinktinės vicekapitonas Matas Venslauskas lapkričio pradžioje buvo suimtas dėl, kaip įtariama, narkotinių medžiagų disponavimo ir beveik 2 mln. eurų vertės cigarečių kontrabandos. Tokia žinia šokiravo šios sporto šakos valdininkus Lietuvoje.

„Pirma reakcija – šokas. Netikėta žinia, jokių požymių, kad galėtume įtarti nebuvo. Labai nustebino, kad tokia informacija pasirodė, nesitikėjome. Esame pasimetę“, – portalui lrytas.lt sakė rinktinės vadovas Tomas Butkus.

Rugsėjo mėnesį M.Venslauskas kartu su kitais šalies futbolininkais dalyvavo pasaulio mažojo futbolo čempionate Vengrijoje, kur C grupėje įveikė Maroką ir Kosta Riką, bet nusileido Slovėnijai bei Lenkijai ir užėmė trečiąją vietą grupėje. Tiesa, ties tuo rinktinės žygis čempionate ir baigėsi. M.Venslausko indėlis rinktinėje buvo svarbus – komandos draugai jį išrinko vicekapitonu, o prieš turnyrą pats žaidėjas tryško noru atstovauti Lietuvai.

„Atstovauti savo šaliai yra didžiulė garbė ir įvertinimas. Šie marškinėliai yra „sunkūs“, kadangi juos užsivilkus jauti tikrai didžiulę atsakomybę ir norą atiduoti visą save“, – futbolininkas cituojamas minifutbolas.lt svetainėje.

Kauno apygardos prokuratūra pranešė, jog per kratas buvo aptikta, kaip įtariama, beveik kilogramas kokaino. Po reidų M.Venslauskas buvo suimtas 2 mėnesiams.

Ir bokso žvaigždės kartais krenta

Pačioje metų pabaigoje šalies bokso bendruomenę sukrėtė dopingo skandalas, į kurį įkliuvo 2021-aisiais geriausiu šalies boksininku pripažintas Edgaras Skurdelis.

„Informuojame, jog boksininkas Edgaras Skurdelis yra laikinai nušalinamas nuo varžybų dėl uždraustų preparatų vartojimo. Rugpjūčio 23 d. atlikus dopingo testą, sportininko organizme rastas uždraustas preparatas klomifenas.

Ši medžiaga sportininkams draudžiama vartoti tiek varžybų, tiek ir ne varžybų metu. E. Skurdelis suspenduotas nuo rugsėjo 15 dienos, kai buvo gauti testo rezultatai. Laikinas nušalinimas galioja iki galutinio sprendimo priėmimo. Kol vyksta sportininko bylos nagrinėjimas, Lietuvos antidopingo agentūra daugiau bylos aplinkybių komentuoti negali“, – rašoma pranešime.

E.Skurdelis 2021-aisiais buvo pripažintas geriausiu šalies boksininku. Tiesa, tyrimas vis dar vykdomas, o Lietuvos bokso federacija, kad testo rezultatai buvo klaidingi.

Pavykęs Seimo „pendelis“ LFF

Seimas vasarą ėmėsi Lietuvos futbolo federacijos reikalų. Mykolo Majausko ir Lauryno Kaščiūno vedami Seimo nariai privertė LFF metų pabaigoje keisti įstatus, kurie galutinai uždarė kelius į šalies futbolo valdymą patekti teistiems asmenimus.

Naujuose įstatuose numatyta, kad vadovybės nariai negalės būti pripažinti kaltais „dėl nusikalstamos veikos“.

Be kita ko, apsispręsta, jog LFF konferenciją sudarys 32 nariai: 10 apskričių, aštuoni A lygos ir šeši Pirmos lygos klubai bei aštuonios šakinės asociacijos. Kiekvienas iš narių turės po du balsus.

LFF Vykdomąjį komitetą, kuris bus tiesiogiai renkamas Konferencijoje, sudarys 16 narių: aštuonių apskričių atstovai, trijų šakinių asociacijų, po vieną A lygos, Pirmos lygos, vieno A lygos klubo atstovą, LFF prezidentas ir nepriklausoma moteris. Naujieji LFF valdymo organai, jau atsižvelgiant į naujuosius įstatus, turėtų būti išrinkti iki balandžio pabaigos.

Dar iki naujų įstatų paskelbimo iš LFF Vykdomojo komiteto pasitraukė praeityje ne kartą teistas Arūnas Pukelis-Švinius, kuris suprato, kad jo formaliam egzistavimui LFF atėjo galas.

Pabėgo į Rusiją, bet vėliau grįžo

2020-aisiais Lietuvos irklavimo rinktinę palikęs ir į Rusiją iškeliavęs treneris Mykolas Masilionis 2022-aisiais buvo paskirtas vyriausiuoju Lietuvos irklavimo komandos strategu. Tai sukėlė pasipiktinimą šio sporto bendruomenės viduje.

Kreipimesi į švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę, Nacionalinės sporto agentūros vadovą Mindaugą Špoką, Nacionalinės sportininkų asociacijos prezidentę Laurą Asadauskaitę-Zadneprovskienę ir Lietuvos irklavimo federacijos Vykdomojo komiteto narius elitiniai irkluotojai išreiškė nepasitikėjimą nauju rinktinės treneriu.

Beveik dvejus metus Rusijoje pradirbęs, M.Masilionis prasidėjus karui Ukrainoje, grįžo į Lietuvą ir rado naują darbą. Tai sukėlė dalies sportininkų pasipiktinimą.

Vis dėlto Lietuvos irklavimo federacijai vadovaujantis prezidentas Mindaugas Griškonis ir generalinis sekretorius Saulius Ritteris problemos šioje vietoje nemato.

Mįslingas Mantas Kuklys ir Vilma Venslovaitienė

Mantas Kuklys padėjo Vilniaus „Žalgiriui“ patekti į Konferencijų lygą, tačiau tai padarius mįslingai paliko komandą. Klubo vadovė Vilma Venslovaitienė kartojo, kad žaidėjas patyrė traumą, todėl nusprendė pasitraukti iš komandos. Vis dėlto pats futbolininkas pateikė kitokią versiją.

„Niekada neleisiu savęs vadinti melagiu ir šmeižiku, ypač kai niekada to nedariau. Norėčiau paklausti Mantas Krasnickas, kurios istorijos liudininku jūs buvote? Gal aš kažko nežinau? Dar karta sakau, niekada nieko nešmeižiau, ypač žmogaus, kurį futbolo pasaulyje laikiau savo mama. Taip pat norėčiau išgirsti gerbiamo Ramūno Čepaičio, ką jis tokio išgirdo „valdybos“ susirinkime, dėl ko aš esu nesąžiningas? Klubui istorinę dieną portalas Vienuolika teigė: „Mūsų duomenimis, Kuklys iš konferencijų lygos buvo atkabintas dėl rungtynių su „Ludogorets“ pratęsimo metu užsidirbto vienuolikos metrų baudinio.

Baudinio, dėl kurio legitimumo iki šiol kyla klausimų.“

Bet šitą informaciją jie gavo tikrai ne iš manęs. Po pasirodžiusio podkasto, jie tai patvirtino: „Tačiau informaciją apie neregistravimo priežastis gavome ne iš Manto, tad Vilmos metami kaltinimai žaidėjo atžvilgiu yra neteisingi ir nepagrįsti, o tebesitęsiantis klubo legendos vardo purvinimas – nesolidus. Kuklys neprisidėjo prie to, kad mūsų nuomonė būtų publikuota, todėl nei apie žaidėjo šmeižtą, nei apie melą čia kalbėti nederėtų.“

Dar kartelį pasikartosiu – aš nieko nešmeižiau nei viešai, nei neviešai, nei Vilmos, nei komondos. Beje, aš dar nesiruošiu baigti karjeros. O kai ją baigsiu, tai tikrai būsiu su garbinga ir švaria sąžine“, – socialiniame tinkle „Facebook“ komentavo žaidėjas, kuris metų pabaigoje pasirašė sutartį su „Šiauliais“.

Mariaus Grigonio ir CSKA ginčas dėl 4 mln.

Praėjusių metų vasarą Rusijai pradėjus karą su Ukraina Maskvos CSKA klube žaidęs Marius Grigonis nusprendė palikti okupantų klubą, tačiau tai padaryti nebuvo lengva. Užvirė aršios derybos, kurių epicentre – 4 mln. eurų klausimas.

Krepšininko žmonos senelis žurnalistas Vidas Mačiulis ėmė viešai kalbėti apie tai, kad Rusijos ekipa iš Mariaus prašo 4 mln. eurų kompensacijos už nutrauktą sutartį, kuri dar turėjo galioti dvejus metus.

Žaidėjas beveik pusmetį praleido be krepšinio, nes vyko derybos su CSKA, be to, buvo gasdinama teismais. Vis dėlto CSKA galiausiai paleido lietuvį už išpirką į Atėnų „Panathinaikos“ ekipą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.