EUROLYGA 2023

Lenkijoje prasideda beveik tris savaites truksiančios pasaulio rankinio pirmenybės

Trečiadienį Lenkijos mieste Katovicuose prasidės 28-osios pasaulio vyrų rankinio pirmenybės. Dviejose šalyse vyksiantis turnyras truks beveik tris savaites, o čempionai sausio 29 dieną paaiškės Švedijos sostinėje Stokholme.

 Danijos rankinio rinktinė<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Danijos rankinio rinktinė<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-10 15:27

Turnyras

Šiais metais pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse antrą kartą dalyvaus 32 komandos. Rankininkai beveik tris savaites kovos penkiuose Švedijos ir keturiuose Lenkijos miestuose.

Švedijoje varžybas priims Stokholmas, Malmė, Geteborgas, Jonšiopingas ir Kristianstadas, Lenkijoje – Katovicai, Krokuva, Gdanskas ir Plockas.

Pirmajame etape komandos suskirstytos į aštuonias grupes. Po tris geriausias grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos keturios grupės po šešias komandas.

Antrojo etapo I grupėje žais buvusios A ir B grupių komandos, II grupėje – C ir D grupių komandos, III grupėje – E ir F grupių komandos, IV grupėje – G ir H grupių komandos. Antrajame etape bus įskaityti pirmojo etapo tarpusavio rungtynėse iškovoti taškai.

Pirmasis etapas baigsis sausio 17 dieną, antrojo etapo rungtynės bus žaidžiamos sausio 18–23 dienomis.

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalio rungtynės vyks sausio 25 dieną Gdanske ir Stokholme, pusfinalio – sausio 27 dieną Stokholme, finalo – sausio 29 dieną taip pat Stokholme.

Pirmojo etapo grupės

A grupė: Ispanija, Juodkalnija, Čilė, Iranas.

B grupė: Prancūzija, Lenkija, Saudo Arabija, Slovėnija.

C grupė: Švedija, Brazilija, Žaliasis Kyšulys, Urugvajus.

D grupė: Islandija, Portugalija, Vengrija, Korėja.

E grupė: Vokietija, Kataras, Serbija, Alžyras.

F grupė: Norvegija, Šiaurės Makedonija, Argentina, Nyderlandai.

G grupė: Egiptas, Kroatija, Marokas, JAV.

H grupė: Danija, Belgija, Bahreinas, Tunisas.

Favoritai

Užpernai Egipte vykusiose pasaulio pirmenybėse aukso medalius iškovojo Danijos rankininkai. Jie finale nugalėjo Švedijos rinktinę. Bronzos medalius iškovojo Ispanijos komanda, mažajame finale įveikusi Prancūzijos ekipą.

Tos pačios keturios komandos pernai pateko į Europos pirmenybių pusfinalį. Tiesa, jų išsidėstymas ant garbės pakylos buvo kitoks: aukso medalius laimėjo Švedija, sidabro – Ispanija, bronzos – Danija. Tik Prancūzijos rankininkai ir viename, ir kitame turnyre liko labiausiai apmaudžioje ketvirtojoje vietoje.

Tačiau Prancūzijos rinktinė užpernai varžovams nušluostė nosį per Tokijo olimpines žaidynes. Jose prancūzai iškovojo aukso medalius. Tokijuje sidabro medalius laimėjo Danija, bronzos – Ispanija, ketvirtąją vietą užėmė Egiptas.

Šių metų pasaulio pirmenybėse favoritai bus tie patys. Dėl aukščiausių vietų turėtų kovoti švedai, danai, prancūzai ir ispanai, tarp jų įsiterpti gali vokiečiai, kroatai, norvegai.

Čempionai

Danijos rinktinė buvo stipriausia ne vien 2021 metų, bet ir 2019 metų pasaulio pirmenybėse. Tad šiais metais danai bandys padaryti tai, ko dar nėra pavykę nė vienai komandai – tapti pasaulio čempionais triskart iš eilės.

Po du kartus iš eilės pasaulio čempionėmis tapo ne tik Danijos rinktinė, bet ir trys kitos komandos: Švedija (1954 ir 1958 m.), Rumunija (1961 ir 1964 m.), dar kartą Rumunija (1970 ir 1974 m.), Prancūzija (2009 ir 2011 m.) ir vėl Prancūzija (2015 ir 2017 m.). Tačiau trigubos pergalės kol kas neiškovojo niekas.

Visų laikų medalių lentelėje pirmauja prancūzai ir švedai. Prancūzijos rinktinė šešis kartus tapo čempione, kartą iškovojo sidabrą ir keturis kartus – bronzą. Švedijos komanda po keturis kartus laimėjo visų trijų spalvų apdovanojimus. Švedų taupyklėje medalių yra daugiau, bet prancūzai daugiau kartų tapo čempionais.

Europiečiai

Per 27 praėjusius turnyrus pasaulio čempionėmis tapo vien Europos komandos. Net 26 turnyruose europiečiai laimėjo visus tris medalių komplektus, o vienintelė ant garbės pakylos stovėjusi kito žemyno komanda buvo Kataro rinktinė. 2015 metais namie žaidę katariečiai tapo pasaulio vicečempionais.

Kituose žemynuose rankinis išvystytas daug silpniau, todėl nenuostabu, kad ir pasaulio pirmenybės dažniausiai rengiamos Europoje. Kituose žemynuose rankininkai kovojo tik penkis kartus: 1997 metais – Japonijoje, 1999 ir 2021 metais – Egipte, 2005 metais – Tunise ir 2015 metais – Katare.

Švedijoje pasaulio pirmenybės šiais metais vyks penktąjį kartą, Lenkijoje – pirmąjį.

Šių metų pasaulio pirmenybėse žais net 17 Europos komandų. Azijai, Afrikai ir Amerikai atstovaus po penkias komandas.

Permainos

Dauguma šiais metais į Švediją ir Lenkiją atvykusių komandų užpernai žaidė ir užpernai vykusiose praėjusiose pirmenybėse.

Turnyro dalyvių sąraše įvyko septynios permainos. Šiais metais pasaulio pirmenybėse debiutuos Belgija ir pirmą kartą nuo 1961 metų žais Nyderlandai. Po ilgos pertraukos grįžta JAV, kurios rankininkai praėjusį kartą stipriausių planetos komandų turnyre žaidė 2001 metais.

Po trumpesnės pertraukos į pasaulio pirmenybes pateko Saudo Arabija, Serbija (praleido vieną turnyrą), Iranas (tris) ir Juodkalnija (keturis).

Šios komandos pakeitė Rusiją, Baltarusiją, Šveicariją, Austriją, Japoniją, Kongo Demokratinę Respubliką ir Angolą.

Net trys permainos įvyko dėl ypatingų aplinkybių. Japonijos rinktinė pernai atsisakė žaisti Azijos pirmenybėse dėl sveikatos saugumo priežasčių, o Rusijos ir Baltarusijos komandos buvo pašalintos iš oficialių varžybų dėl šių šalių sukelto Ukrainos karo.

Beveik debiutante galima vadinti ir Žaliojo Kyšulio rinktinę. Ji pasaulio pirmenybėse pirmą kartą žaidė užpernai, tačiau keliems Žaliojo Kyšulio rankininkams susirgus kovidu, komanda pasitraukė iš turnyro po pirmojo turo (kitose rungtynėse Žaliajam Kyšuliui buvo įskaityti formalūs pralaimėjimai).

Teisėjai

Lietuvos rinktinė neiškovojo kelialapio į šių metų pasaulio pirmenybes. Tačiau sirgaliai aikštėse pamatys du lietuvius. Į turnyrą pakviesti mūsų šalies teisėjai Mindaugas Gatelis ir Vaidas Mažeika.

Iš viso Tarptautinė rankinio federacija (IHF) išsiuntė kvietimus 25 teisėjų poroms. Tarp jų yra trys teisėjų moterų poros iš Prancūzijos, Vokietijos ir Argentinos.

Lietuviai

Lietuvos rankininkai pasaulio pirmenybėse vienintelį kartą žaidė 1997 metais Japonijoje. Lietuviai tuomet tarp 24 komandų užėmė dešimtąją vietą.

Nors dabar pasaulio pirmenybėse dalyvauja daugiau komandų, Lietuvos rinktinei įveikti atrankos kliūčių nepavyksta. Pernai mūsų šalies rankininkai krito Europos zonos atrankos pirmajame atkrintamajame etape, kuriame dukart pralaimėjo Izraelio rinktinei 24:28 ir 25:27.

Izraeliečiai į pasaulio pirmenybes taip pat nepateko. Jie kitame atrankos atkrintamajame etape nusileido Vengrijos komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.