EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio pirmenybių ketvirtfinalyje liko dvi laisvos vietos

Egipto, Norvegijos ir Vokietijos vyrų rankinio rinktinės patvirtino favoričių vardą ir pateko į ketvirtfinalį. Labai nedaug trūksta ir pasaulio čempionės vardą ginančiai Danijos komandai.

 Egipto rinktinė<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Egipto rinktinė<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 12:10 AM

Padėtis

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse paaiškėjo šešios iš aštuonių komandų, kurios žais atkrintamosiose varžybose. Prie penktadienį kelialapius į ketvirtfinalį iškovojusių olimpinės čempionės Prancūzijos, Europos čempionės Švedijos ir Ispanijos, šeštadienį prisidėjo Afrikos čempionas Egiptas, Norvegija ir Vokietija. Visas rungtynes laimėjusios ir po 8 taškus iškovojusios Norvegijos ir Vokietijos rinktinės yra III grupės lyderės. Šeštadienį Katovicų arenoje norvegai sutriuškino Kataro komandą 30:17 (14:9), vokiečiai įtikinamai nugalėjo Nyderlandų ekipą 33:26 (15:12).

Pirmadienį norvegai ir vokiečiai tarpusavyje kovos dėl pirmosios vietos III grupėje. Šios dvi komandos galės rinktis ketvirtfinalio varžovus. Kita vertus, neįmanoma pasakyti, kuri iš dviejų I grupės komandų – Prancūzija ar Ispanija, būtų palankesnė varžovė.

Egipto rinktinė yra vienintelė taškų nepraradusi IV grupės komanda. Šeštadienį egiptiečiai Malmės arenoje nedideliu skirtumu, bet įtikinamai nugalėjo Bahreino rankininkus 26:22 (13:9).

Egiptas surinko 8 taškus. Dėl antrojo kelialapio šioje grupėje kovoja Danija (7 taškai) ir Kroatija (5 taškai). Danai šeštadienį lengvai įveikė amerikiečius 33:24 (18:10), kroatai – belgus 34:26 (21:13).

Paskutiniajame ture Danija žais su Egiptu, Kroatija – su Bahreinu.

Kroatijos rinktinės užduotis – beveik neįmanoma. Kroatams reikės ne tik pasiekti pergalę kuo didesniu skirtumu, bet ir laukti pasaulio čempionės vardą ginančios Danijos komandos nesėkmės paskutinėse rungtynėse.

Jei Kroatijos ir Danijos rinktinės surinks vienodai taškų, jų vietas lems įmestų ir praleistų įvarčių skirtumas (kroatai ir danai tarpusavio rungtynes baigė lygiosiomis). Šiuo metu Danijos įvarčių skirtumas – +39, Kroatijos – +17

Nyderlandai

Nyderlandų pavadinimas per rankinio varžybas skamba dažnai. Tačiau dar visai neseniai šios šalies pavadinimas skambėdavo tik moterų turnyruose, kuriuose Nyderlandų rankininkės pastaraisiais metais nuolat kovodavo dėl medalių.

Nyderlandų vyrų rinktinė tik 2020 metais debiutavo Europos pirmenybėse, o pasaulio pirmenybėse dalyvauja po 62 metų pertraukos.

Tačiau Švedijos rankinio legendos Staffano Olssono treniruojami olandai garsiai pareiškė, kad yra nusiteikę siekti aukštos vietos ir iki šeštadienio kovojo dėl teisės žaisti ketvirtfinalyje.

Olandai iš kovos dėl kelialapio pasitraukė pralaimėję nepalyginamai turtingesnes rankinio tradicijas turinčios Vokietijos rinktinei. Per lemiamas rungtynes Nyderlandų rankininkai labiau įgudusiems varžovams priešinosi tik kėlinį. Dar prieš pertrauką vokiečiai pradėjo didinti skirtumą, o antrojo kėlinio pradžioje įmetė penkis įvarčius paeiliui, nutolo 20:12 ir rungtynių baigtis buvo nulemta.

Bahreinas

Azijos vicečempionė Bahreino rinktinė pamažu tapo jėga, su kuria turi skaitytis ne vien vidutiniokai. Nors bahreiniečiai prarado galimybę patekti į ketvirtfinalį, jie užsitikrino aukščiausią vietą pasaulio pirmenybių istorijoje.

Bahreino rinktinė pirmą kartą pateks tarp šešiolikos geriausių komandų. Be to, šiose pasaulio pirmenybėse bahreiniečiai pirmą kartą iškovojo taškus trejose rungtynėse ir pirmą kartą oficialiose varžybose nugalėjo europiečius. Islando Arono Kristjanssono treniruojama komanda Malmės arenoje pasiekė pergales prieš Belgijos ir JAV rinktines bei sužaidė lygiosiomis su Tuniso rankininkais.

Praėjusiose ketveriose pasaulio pirmenybėse (2011, 2017, 2019 ir 2021 m.) Bahreino rankininkai per 27 rungtynes iškovojo penkias pergales prieš Egiptą, Australiją, Angolą, Japoniją ir Kongo DR komandas.

Beje, 1,5 milijono gyventojų turinčio Bahreino rankinio rinktinė užpernai jau debiutavo ir olimpinėse žaidynėse. Tokijuje bahreiniečiai anaiptol nebuvo pastumdėliai, o rankinio specialistams per olimpinį turnyrą, ko gero, didesnį įspūdį padarė net ne šios komandos pergalė prieš šeimininkus japonus, bet mačai su Švedijos ir Portugalijos rinktinėmis, kurioms Bahreino rankininkai nusileido vos vieno įvarčio skirtumu.

Antrasis etapas. 2 turas

III grupė (Katovicai)

Serbija – Argentina 28:22 (12:10). Radivojevičius 6 / Lombardi 9. 2550 žr.

Kataras – Norvegija 17:30 (9:14). Abdalla 5 / Bjornsenas 6, Johannessenas 6. 5100 žr.

Nyderlandai – Vokietija 26:33 (12:15). Smitsas 6 / Knorras 9. 6250 žr.

Lentelė: Vokietija – 8, Norvegija – 8, Serbija – 4, Nyderlandai – 4, Kataras – 0, Argentina – 0.

IV grupė (Malmė)

Bahreinas – Egiptas 22:26 (9:13). Merza Ali 6 / El Deraa 5. 7002 žr.

Kroatija – Belgija 34:26 (21:13). Jeliničius 6 / Kottersas 4, Robynsas 4, Qerimi 4. 11008 žr.

JAV – Danija 24:33 (10:18). Hoddersenas 5 / Jorgensenas 8. 12482 žr.

Lentelė: Egiptas – 8, Danija – 7, Kroatija – 5, Bahreinas – 4, Belgija – 0, JAV – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.