EUROLYGA 2023

Danijos rankininkai lemiamoje dvikovoje nenuvylė į Švediją plūstelėjusių sirgalių

Malmės areną raudonai nudažiusių sirgalių palaikomi Danijos rankininkai pirmadienį ne tik iškovojo paskutinį kelialapį į pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas, bet ir išvengė ketvirtfinalio dvikovos su turnyro šeimininke Švedijos rinktine.

 Danijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Danijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Danijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Danijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 11:56 PM

Finišas

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse baigėsi antrasis grupių etapas ir buvo užpildytas ketvirtfinalio dalyvių sąrašas. Paskutinėje eilutėje buvo įrašyta pasaulio čempionės vardą ginanti Danijos rinktinė, kuri pirmadienį paskutinėse IV grupės rungtynėse įtikinamai nugalėjo iki tol taškų nepraradusią Afrikos čempionę Egipto komandą 30:25 (17:12).

Danai įvykdė maksimalią užduotį. Pergalė lėmė, kad Danijos rinktinė IV grupėje užėmė pirmąją vietą ir išvengė ketvirtfinalio akistatos su Europos čempione Švedijos komanda.

Ketvirtfinalyje su švedais turės žaisti Egipto rankininkai. Kitose ketvirtfinalio rungtynėse susitiks Danija – Vengrija, Prancūzija – Vokietija ir Norvegija – Ispanija.

Ketvirtfinalio rungtynės vyks trečiadienį Stokholme ir Gdanske, pusfinalio – penktadienį, finalo – sekmadienį.

Dėsningai

Nors Danijos rinktinė prieš paskutinįjį turą dar nebuvo užsitikrinusi kelialapio į ketvirtfinalį, išstumti danus iš antrosios vietos IV grupėje galėjo nebent nedidelis rankinio stebuklas: triuškinama kroatų pergalė prieš Bahreiną ir triuškinamas pačių danų pralaimėjimas Egiptui.

Kai Kroatijos rankininkai nugalėjo Bahreino rinktinę 11 įvarčių skirtumu 43:32 (17:16), paaiškėjo, kad Danijos komanda į trečiąją vietą nukristų nebent tuo atveju, jei egiptiečiams pralaimėtų 12 įvarčių skirtumu.

Suprantama, kroatai jokių iliuzijų nebeturėjo, tačiau paskutinės grupės rungtynės vis tiek buvo labai svarbios, nes Danijos ir Egipto rankininkai siekė išvengti ketvirtfinalio dvikovos su Švedijos rinktine.

Daugiau nei dešimties tūkstančių sirgalių, pirmadienio vakarą persikėlusių per Eresundo sąsiaurį ir užpildžiusių Švedijos miesto Malmės areną (nuo Kopenhagos centro iki arenos – vos pusvalandis kelio), palaikoma Danijos rinktinė užduotį įvykdė labiau nei užtikrintai. Danai jau pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 9:3 ir po to neleido nė akimirką suabejoti, kad pasieks pergalę.

Beje, per praėjusias pasaulio pirmenybes, kurios užpernai vyko Egipte, Danijos ir Egipto rinktinės susitiko ketvirtfinalyje. Tuomet irgi laimėjo danai, bet tik po baudinių serijos.

Pasidalino

III grupės lyderių rungtynėse ketvirtfinalio varžovus „dalinosi“ Norvegijos ir Vokietijos rinktinės. Tiesa, didelio skirtumo tarp galimų varžovų nebuvo, nes I grupėje, su kurios komandomis susikirs abiejų III grupės lyderių keliai, dvi pirmąsias vietas užėmė panašaus pajėgumo Prancūzijos ir Ispanijos rinktinės.

Nors Katovicų arenoje pirmadienį vakare lemiamų rungtynių įtampos nebuvo, norvegai ir vokiečiai lygiai kovojo visas 60 minučių. Ilgiau pirmavo Norvegijos rinktinė, kuri ir pasiekė pergalę 28:26 (18:16).

Lyderiai

Per du grupių etapus visos komandos žaidė po šešerias rungtynes. Visas šešias pergales iškovojo Prancūzijos, Švedijos ir Norvegijos rinktinės.

Nė karto nepralaimėjo ir Danijos rankininkai. Jie pasiekė penkias pergales ir vienerias rungtynes baigė lygiosiomis. Ispanijos, Vokietijos ir Egipto rinktinės iškovojo po penkias pergales ir patyrė po vieną pralaimėjimą.

Paguoda

Pirmojo etapo grupių autsaideriai pasaulio pirmenybėse kovoja dėl 25–32 vietų ir Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) prezidento taurės.

Lenkijos mieste Plocke vykstančiame paguodos miniturnyre paaiškėjo, kad rungtynes dėl Prezidento taurės (25–26 vietų) trečiadienį žais Tuniso ir Čilės rinktinės.

Išvengti paskutinės vietos bandys Alžyro ir Urugvajaus rankininkai. Jie žais dėl 31–32 vietų.

Įvarčiai

Po grupių varžybų rezultatyviausias pasaulio pirmenybių žaidėjas yra čilietis Erwinas Feuchtmannas. Jis įmetė 46 įvarčius.

45 įvarčius pelnė islandas Bjarki Maras Elissonas, 44 – olandas Kay Smitsas, 42 – danas Mathiasas Gidselis, 40 – katarietis Ahmadas Madadi, 37 – vokietis Juri Knorras.

E.Feuchtmannas dar žais vienerias rungtynes paguodos turnyre, tad gali papildyti asmeninę sąskaitą ir pretenduoja iškovoti rezultatyviausio rankininko prizą.

Namo išvykę B.M.Elissonas, K.Smitsas ir A.Madadi čiliečiui nepavojingi. Tačiau lyderį gali pavyti rankininkai, kurių komandos tęsia kovą dėl medalių. Pirmiausiai – danas M.Gidselis ir vokietis J.Knorras.

Aukštuomenė

Dauguma į ketvirtfinalį patekusių komandų rankinio aukštuomenėje sukiojasi nuolat. Palyginti su praėjusiu turnyru, kuris 2021 metais vyko Egipte, ketvirtfinalyje pasikeitė tik viena komanda. Užpernai į aštuonetą prasibrovusią, bet šiais metais silpniau žaidusią Kataro rinktinę pakeitė Vokietijos ekipa.

Elite labiausiai apsiprato Prancūzijos rinktinė. Ji tarp aštuonių stipriausių pasaulio komandų pateko jau 16-ąjį kartą iš eilės (visuose turnyruose nuo 1993 m.).

Kitos komandos praėjusiuose turnyruose kartais kluptelėdavo ankstyvesniuose etapuose. Ispanijos rinktinė ketvirtfinalyje žais septintą kartą iš eilės, Norvegijos ir Švedijos – ketvirtą kartą iš eilės, Danijos ir Egipto – trečią kartą iš eilės, Vengrijos – antrą kartą iš eilės.

Vokietijos komanda į didįjį aštuonetą grįžta po vieno turnyro pertraukos (užpernai vokiečiai užėmė 12-ąją vietą

Septynios iš aštuonių į ketvirtfinalį patekusių komandų jau yra laimėjusios pasaulio pirmenybių medalius. Vienintelė išimtis – Egipto rinktinė, kurios geriausias rezultatas – ketvirtoji vieta.

Palyginti su Tokijo olimpinių žaidynių ketvirtfinaliu, taip pat pasikeitė tik viena komanda. Olimpiniame turnyre nustebinusius ir aštuntąją vietą užėmusius Bahreino rankininkus šiais metais didžiajame aštuonete pakeitė Vengrijos rinktinė.

Treneriai

Net tris į ketvirtfinalį patekusias komandas treniruoja Ispanijos rankinio specialistai. Jordi Ribera vadovauja savo šalies rinktinei, Chema Rodriguezas – Vengrijos, Roberto Parondo – Egipto.

Užsieniečiai stovi prie dar dviejų komandų vairo. Švedijos rinktinės treneris yra norvegas Glennas Solbergas, Vokietijos – islandas Alfredas Gislasonas.

Prancūzijos rinktinės treneris yra Guillaume‘as Gille‘is, Norvegijos – Jonasas Wille, Danijos – Nikolajus Jacobsenas.

Beje, Ispanijos rankinio specialistai šiame turnyre treniravo net šešias komandas. Ispanijos trenerių nurodymų taip pat klausėsi Serbijos, Kataro ir Čilės rankininkai.

Antrasis etapas. 3 turas

III grupė (Katovicai)

Kataras – Argentina 22:26 (9:12). Madadi 8 / Pizarro 9. 1850 žr.

Serbija – Nyderlandai 32:30 (15:17). Milosavljevičius 9 / Baijensas 7. 3100 žr.

Vokietija – Norvegija 26:28 (16:18). Knorras 8 / Johannessenas 5. 4100 žr.

Lentelė: Norvegija – 10, Vokietija – 8, Serbija – 6, Nyderlandai – 4, Argentina – 2, Kataras – 0.

IV grupė (Malmė)

JAV – Belgija 24:22 (14:12). Hoddersenas 4 / Oomsas 4, Kottersas 4. 4745 žr.

Kroatija – Bahreinas 43:32 (17:16). Glavašas 11, Martinovičius 11 / Qambaras 7. 11542 žr.

Egiptas – Danija 25:30 (12:17). Abdelhakas 6 / Pytlickas 8, Gidselis 8. 12353 žr.

Lentelė: Danija – 9, Egiptas – 8, Kroatija – 7, Bahreinas – 4, JAV – 2, Belgija – 0.

Kitų grupių galutinės lentelės

I grupė (Krokuva): Prancūzija – 10, Ispanija – 8, Slovėnija – 6, Lenkija – 4, Juodkalnija – 2, Iranas – 0.

II grupė (Geteborgas): Švedija – 10, Vengrija – 6, Islandija – 6, Portugalija – 5, Brazilija – 3, Žaliasis Kyšulys – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.