EUROLYGA 2023

Ledo ritulio rinktinės ateitis saugiose rankose – jaunimas pasiruošęs džiuginti įvarčiais

Lietuvos ledo ritulio rinktinėje pastaraisiais metais itin stipriai jaučiama kartų kaita. Po auksinio pasirodymo 2018 metų pasaulio čempionate Kaune, ne vienas rinktinės veteranas nusprendė atsisveikinti su šalies rinktine, o dar jaunesnę rinktinę pamatėme po priverstinės dviejų metų pertraukos dėl COVID-19 viruso.

Ledo ritulio rinktinės ateitis saugiose rankose – jaunimas pasiruošęs džiuginti įvarčiais.<br> hockey.lt nuotr.
Ledo ritulio rinktinės ateitis saugiose rankose – jaunimas pasiruošęs džiuginti įvarčiais.<br> hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 1:55 PM

Visgi, Lietuvos jaunoji ledo ritulio karta jau užaugo ir yra pasiruošusi vesti į priekį mūsų šalies rinktinę.

2018 metais Kaune vykęs pasaulio čempionatas tapo ne tik auksą Lietuvai atnešusiu ir galimybę varžytis IA divizione suteikusiu turnyru, tačiau ir turnyru, po kurio rinktinę paliko ne vienas patyręs žaidėjas.

Jei Kaune rinktinės amžiaus vidurkis siekė 26,6 metus, tai kitąmet jis jau buvo vos 24,4 metai, o panašaus amžiaus buvo ir rinktinė praėjusį pavasarį Slovėnijoje (24,3 metų vidurkis).

Iš rinktinės pasitraukus ne vienerius metus ją į priekį vedusiems žaidėjams, nacionalinės rinktinės lyderių rolę perėmė naujoji karta. Praėjusiame pasaulio čempionate puolime suspindėjo Emilijus Krakauskas, o šiam patyrus traumą apie save Kaune vykusiame „Baltic Challenge Cup“ turnyre priminė dar trys jaunosios kartos atstovai – 24-erių metų Markas Kaleinikovas, 21-erių metų Martynas Grinius ir 20-metis Eimantas Noreika, kurių trijulė per tris rungtynes pelnė net šešis įvarčius.

„Matome, kad jaunimas puikiai įsilieja į rinktinę, o jiems padeda pavyzdį rodantys patyrę žaidėjai. Visuomet norisi, kad prie patyrusių žaidėjų prisidėtų ir jaunimas. Mūsų rinktinėje matome puikų balansą tarp jaunimo ir patyrusių žaidėjų, kas leidžia jaunimui parodyti ką jie sugeba ant ledo. Todėl labai smagu matyti sėkmingai rungtyniaujančius ir įvarčius mušančius jaunuosius žaidėjus“, – po tarptautinio turnyro apie jaunimo pasirodymą kalbėjo rinktinės treneris Ronas Pasco.

Jaunasis puolimo trejetas vis sėkmingiau rungtyniauja ir savo klubuose užsienyje, taip sufleruodami, jog jaunimas jau dabar yra pasiruošęs padėti vesti į priekį mūsų šalies rinktinę, kuri praėjusiame pasaulio čempionate pakartojo geriausią visų laikų pasiekimą likdama per vieną žingsnį nuo elitinio pasaulio čempionato diviziono.

Kaimyninės šalies pirmenybėse – savo potencialą rodantis lietuvis

Nepaisant jauno amžiaus, Lietuvos ledo ritulio pasaulyje M. Kaleinikovas jau seniai nebėra naujas vardas. Sėkmingai žaisdamas jaunimo rinktinėse bei mušdamas įvarčius Latvijoje, puolėjas dar 2017 metais buvo pirmą kartą pakviestas į vyrų rinktinę, o po metų būtent Markui buvo patikėta vieta pirmajame rinktinės penkete kartu ryškiausiais rinktinės puolėjais Dainiumi Zubrumi ir Arnoldu Bosu. Tuomet 19 metų puolėjas komandos draugų tikrai nenuvylė pats rinkęs taškus bei padėjęs nacionalinei ekipai triumfuoti IB diviziono kovose Kaune.

Po sėkmingo pasirodymo pasaulio čempionate buvo galima nuspėti būsimą puolėjo iš Lietuvos kilimą klubinėje karjeroje. Latvijos čempionate savo vertę įrodęs dar būdamas 17-kos metų, vėliau puolėjas išbandė savo jėgas Kinijos „KRS Junior“ klube, kol galiausiai jį į savo gretas pasikvietė Rygos „Dinamo“ atstovai. Nors jaunasis ledo ritulininkas buvo kviestas į antrąją komandą, puikiai pasiruošimo cikle atrodžiusiam žaidėjui nebuvo užvertos ir pagrindinės komandos durys, bet viską sugriovė vėliau patirta trauma, dėl kurios jis Rygą galiausiai paliko taip ir nerealizavęs savo potencialo garsiausio Latvijos klubo sistemoje.

Negana to, vėliau Markui dėl tos pačios priežasties teko anksčiau laiko užbaigti ir savo pasirodymą Alpių ledo ritulio lygoje, kol galiausiai žaidėjas vasarą sugrįžo į puikiai pažįstamą vietą – „Liepaja“ klubą, kuriame jis tapo rezultatyviausiu 2019–2020 metų Latvijos čempionato žaidėju.

Situacijos nepalengvino vėliau pasaulį užklupusi pandemija, o su dar vienu išbandymu lietuvis susidūrė jau praėjusiame sezone, kai pasirinkęs žaidimą Ukrainoje jis iš arti buvo priverstas stebėti Rusijos agresiją bei pradėtą karą. Sėkmingai taškus garsiausiame šios šalies „Donbass“ klube rinkusiam žaidėjui teko pamiršti su ledo rituliu susijusius planus ir rūpinantis savo saugumu skubiai paliekant šią šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.