EUROLYGA 2023

Rankinio milžinų ketveriukė varžovų į pasaulio pirmenybių pusfinalį neįleido

Pasaulio rankinio viršūnėje – nieko naujo. Planetos pirmenybių ketvirtfinalio rungtynes laimėjo tos pačios keturios komandos, kurios žaidė 2021 metų pasaulio pirmenybių ir 2022 metų Europos pirmenybių pusfinalyje. Savo vertę trečiadienį patvirtino Prancūzijos, Danijos, Švedijos ir Ispanijos rankininkai.

Rankinio milžinų ketveriukė varžovų į pasaulio pirmenybių pusfinalį neįleido.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Rankinio milžinų ketveriukė varžovų į pasaulio pirmenybių pusfinalį neįleido.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 7:52 AM

Ketvirtfinalis

Danijos, Prancūzijos, Švedijos ir Ispanijos rinktinės prieš pasaulio pirmenybes dažniausiai buvo minimos kaip pagrindinės favoritės. Visos keturios komandos patvirtino prognozes – jos trečiadienį laimėjo ketvirtfinalio rungtynes ir pateko į pusfinalį.

Pasaulio čempionės vardą ginanti Danija sutriuškino Vengriją 40:23 (21:12), Europos čempionė Švedija įtikinamai nugalėjo Afrikos čempioną Egiptą 26:22 (14:9), olimpinė čempionė Prancūzija įveikė Vokietiją 35:28 (16:16), Ispanija po dviejų pratęsimų palaužė Norvegiją 35:34 (12:13, 25:25, 29:29).

Penktadienį Stokholme pusfinalyje susitiks Danija – Ispanija ir Švedija – Prancūzija. Finalo rungtynės vyks sekmadienį.

Santykiai

Tos pačios keturios komandos žaidė 2021 metų pasaulio pirmenybių ir 2022 metų Europos pirmenybių pusfinalyje. Trys iš jų (išskyrus Švediją) užpernai pateko į Tokijo olimpinių žaidynių pusfinalį.

Danai ir ispanai susitiks jau ketvirtojo iš eilės didžiojo turnyro pusfinalyje. 2021 metų pasaulio pirmenybių ir tais pačiais metais vykusių Tokijo olimpinių žaidynių pusfinalyje danai nugalėjo ispanus. Tačiau 2022 metų Europos pirmenybių pusfinalyje ispanai pranoko danus.

Tuo tarpu švedai nugalėjo prancūzus ir 2021 metų pasaulio pirmenybių, ir 2022 metų Europos pirmenybių pusfinalyje.

Užpernai pasaulio pirmenybių pusfinalyje Danija nugalėjo Ispaniją 35:33, Švedija – Prancūziją 32:26. Finale Danija įveikė Švediją 26:24, rungtynėse dėl trečiosios vietos Ispanija – Prancūziją 35:29.

Tokijo olimpinių žaidynių pusfinalyje Danija nugalėjo Ispaniją 27:23, Prancūzija – Egiptą 27:23. Finale Prancūzija įveikė Daniją 25:23, rungtynėse dėl trečiosios vietos Ispanija – Egiptą 33:31.

Pernai Europos pirmenybių pusfinalyje Ispanija nugalėjo Daniją 29:25, Švedija – Prancūziją 34:33. Finale Švedija įveikė Ispaniją 27:26, rungtynėse dėl trečiosios vietos Danija – Prancūziją 35:32 (po pratęsimo).

Tarp keturių stipriausių pasaulio pirmenybių komandų Švedija pateko 15-ąjį kartą, Prancūzija – 14-ąjį, Danija – 13-ąjį, Ispanija – 8-ąjį. Šių metų pirmenybės yra 28-osios.

Klaida

Norvegijos rankininkai nuaidėjus paskutinei sirenai dėl išsprūdusio kelialapio į pusfinalį galėjo kaltinti tik savo žioplumą. Antrojo kėlinio pabaigoje pergalė jau buvo norvegų kišenėje, bet vaikiškai suklydę skandinavai suteikė varžovams mažytę galimybę. Ispanams to užteko.

Antrojo kėlinio pabaigoje Ispanijos rinktinė žaidė be vieno pašalinto rankininko ir atsiliko vieno įvarčio skirtumu 24:25. Ispanai nesugebėjo surengti rezultatyvios atakos ir likus apie 20 sek. kamuolys atiteko norvegams. Reikėjo tik neskubėti ir neprarasti šaltos galvos, bet vienas iš Norvegijos rinktinės lyderių Sebastianas Bartholdas, atsidūręs prie varžovų vartų nežinia kodėl apsisuko ir atliko perdavimą atgal.

Nors Ispanijos komandai kamuolys nukrito lyg iš dangaus, ispanai nė akimirkos nedelsė ir Danielis Duišebajevas prieš pat sireną išlygino rezultatą.

Kirgizų kilmės rankinio legendos Talanto Duišebajevo jaunesnysis sūnus Danielis, kuris paprastai būna vyresniojo brolio Alekso šešėlyje, šįkart tapo pagrindiniu rungtynių didvyriu. Jis įmetė ir pergalingą įvartį antrojo pratęsimo paskutinę minutę. Tiesa, po D.Duišebajevo metimo norvegams liko daugiau nei pusė minutės, bet jų ataka buvo gana padrika, o paskutinį metimą atrėmė Ispanijos rinktinės vartininkas Gonzalo Perezas de Vargasas.

Įtikinamai

Lengviausiai ketvirtfinalio užduotį išsprendė Danijos rankininkai. Jie sutriuškino sunkiausiai į ketvirtfinalį patekusią Vengrijos rinktinę. Danai įmetė tris pirmuosius rungtynių įvarčius, o paskui vengrų padėtis tik blogėjo.

Nors nedideliu skirtumu, gana įtikinamai laimėjo turnyro šeimininkė Švedijos rinktinė, kuri egiptiečius parbloškė prieš pertrauką. Pirmojo kėlinio pabaigoje švedai įmetė net šešis įvarčius be atsako ir nutolo 14:9, o antrajame kėlinyje skirtumas beveik nesikeitė.

Prancūzijos rankininkams teko sunkiau paplušėti. Jie ilgai vijosi varžovus, bet antrojo kėlinio viduryje į vokiečių vartus įmetė penkis įvarčius iš eilės ir išsiveržė į priekį 23:20. Nepavykus keliems bandymams surengti atsakomąjį spurtą, Vokietijos komanda nuleido rankas ir paskutinėmis minutėmis nesutrukdė varžovams padidinti skirtumą.

Kelialapiai

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos kovos dėl 5–8 vietų. Šios varžybos numatytos dėl to, kad į jų rezultatus bus atsižvelgiama skirstant kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą.

Pagal Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) patvirtintą sistemą, šeši kelialapiai į Paryžiaus olimpines žaidynes bus atiduoti jų šeimininkams (Prancūzijai), šių metų pasaulio čempionams ir keturiems žemynų čempionams arba žemynų atrankos turnyrų nugalėtojams.

Dėl likusių šešių olimpinių kelialapių rankininkai 2024 metų pavasarį kovos tarpžemyniniame atrankos turnyre. Šio turnyro atrankos sistema gana paini, nes atsižvelgiama ir į šių metų pasaulio pirmenybių, ir į būsimųjų žemyno pirmenybių rezultatus.

Prancūzams patekus į šių metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį, tapo aišku, kad net ir aštuntąją vietą užimsianti komanda tikrai užsitikrins teisę žaisti olimpinės atrankos turnyre. Palankiai susiklosčius aplinkybėms, į olimpinę atranką gali patekti ir pasaulio pirmenybėse žemesnes vietas užėmusios komandos.

Sprendžiant pagal praėjusių metų patirtį, į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį nepatekusi ir devintąją vietą užėmusi Kroatijos rinktinė gali būti gana rami dėl to, kad gaus teisę žaisti olimpinėje atrankoje (kroatai į olimpinės atrankos turnyrą nepatektų nebent tuo atveju, jei kitais metais Europos čempione taptų komanda, kuri šių metų pirmenybėse užėmė dar žemesnę vietą, pavyzdžiui, Slovėnija, Islandija, Portugalija arba Lenkija).

Paguoda

Trečiadienį Lenkijos mieste Plocke baigėsi turnyras dėl 25–32 vietų. Aštuonios komandos, kurios užėmė paskutines vietas pirmojo etapo grupėse, šiame turnyre kovojo dėl Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) prezidento taurės.

Paguodos prizą išsivežė Tuniso rankininkai. Jie rungtynėse dėl 25-osios vietos sutriuškino Čilės komandą 38:26 (24:10).

Šiaurės Makedonijos rinktinė, kuri buvo vienintelė į antrąjį etapą nepatekusi Europos komanda, galutinėje lentelėje užėmė 27-ąją vietą.

Rungtynėse dėl priešpaskutinės 31-osios vietos Alžyro ekipa nugalėjo Urugvajaus komandą 34:33. Urugvajiečiai vieninteliai šių metų pasaulio pirmenybėse neiškovojo nė vienos pergalės.

Ketvirtfinalis

Stokholmas

Danija – Vengrija 40:23 (21:12). Gidselis 9, Pytlickas 8, E.Jakobsenas 5, Kirkelokke 5 / Bodo 6, Lėkai 6. 11338 žr.

Švedija – Egiptas 26:22 (14:9). Ekbergas 6, Sandellis 4, E.Johanssonas 4 / Kaddahas 5, Mahmoudas 5, Mesilhy 4, Šebibas 4. 16215 žr.

Gdanskas

Norvegija – Ispanija 34:35 (13:12, 25:25, 29:29). Bjornsenas 9, Bartholdas 8, O‘Sullivanas 4 / Fernandezas 8, A.Duišebajevas 7, D.Duišebajevas 5, Figuerasas 5, Canellasas 5. 5489 žr.

Prancūzija – Vokietija 35:28 (16:16). Fabregas 5, Tournat 4, Remili 4, Richardsonas 4, Mahe 4 / Golla 6, Knorras 5, Mertensas 4, Steinertas 4.

Kitas vietas užėmė: 9. Kroatija, 10. Slovėnija, 11. Serbija, 12. Islandija, 13. Portugalija, 14. Nyderlandai, 15. Lenkija, 16. Bahreinas, 17. Brazilija, 18. Juodkalnija, 19. Argentina, 20. JAV, 21. Belgija, 22. Kataras, 23. Žaliasis Kyšulys, 24. Iranas, 25. Tunisas, 26. Čilė, 27. Šiaurės Makedonija, 28. Korėja, 29. Saudo Arabija, 30. Marokas, 31. Alžyras, 32. Urugvajus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.