EUROLYGA 2023

Kirčių dėl pataikavimo rusams sulaukęs IOC susigūžė: Paryžiaus olimpiados boikoto šalininkų daugėja Lenkija buria koaliciją

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) dėl savo rekomendacijos įtraukti į tarptautines varžybas Rusijos ir Baltarusijos sportininkus kaip neutralius atletus sulaukė galingos kritikos bangos, kurią pareiškė, ne tik Ukrainos, bet ir Estijos, Lenkijos, Latvijos, Norvegijos politikai ir sporto vadovai.

 Paryžiaus olimpinėms žaidynėms gresia boikotas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus olimpinėms žaidynėms gresia boikotas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 11:59 AM, atnaujinta Jan 31, 2023, 12:49 PM

Vis daugiau Europos šalių politinių ir sporto lyderių reiškia nepritarimą žingsniui sugrąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, nes didėja grėsmė dėl galimo kitų metų Paryžiaus olimpinių žaidynių boikoto.

Reaguodamas į tai IOC pareiškė: „IOC griežčiausiai atmeta šį ir kitus šmeižikiškus pareiškimus. Jie negali būti jokios konstruktyvios diskusijos pagrindu. Todėl IOC daugiau jų nekomentuos“.

IOC teigia, kad toliau ieško būdų, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose „griežtomis neutralumo sąlygomis“. IOC teigė, kad „didžiulė dauguma“ olimpinio judėjimo, įskaitant Nacionalinių olimpinių komitetų asociaciją, pasisakė už šį žingsnį po neseniai paskelbtų konsultacijų.

IOC sprendimą svarstyti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą, kol Ukraina tebėra atakuojama, kritikavo Lenkijos, Estijos, Lietuvos, Latvijos ir Norvegijos vadovai.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas pavadino šį sprendimą politiškai ir morališkai neteisingu ir tvirtino, kad atėjo laikas stiprinti izoliaciją, nepasiduoti Rusijai.

„Sportas yra įrankis Rusijos propagandos mašinoje, to ignoravimas reiškia palaikyti agresijos pusę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė K.Kallas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas tviteryje itin griežtai įvertino IOC.

„IOC yra karo, žudynių ir naikinimo propaguotoja, – rašė jis. – IOC su malonumu stebi, kaip Rusija naikina Ukrainą, o paskui siūlo Rusijai platformą genocidui propaguoti ir skatina tolesnius žudymus. Akivaizdu, kad Rusijos pinigai perka olimpinę veidmainystę ir neturi ukrainietiško kraujo kvapo. Taip, pone Bachai?“, – parašė ukrainietis.

Lenkijos sporto ministras Kamilas Bortniczukas tvirtino neįsivaizduojantis tokio scenarijaus, kai Rusijos ir Baltarusijos sportininkai startuotų pasaulinėje arenoje.

Jiems neleista dalyvauti šių metų Europos žaidynėse Krokuvoje.

K.Bortniczukas taip pat sakė, kad Lenkija ir Didžioji Britanija yra priešakyje siekiant sukurti koaliciją prieš Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą Paryžiuje 2024 metais.

Jei abiejų šalių sportininkams būtų leista dalyvauti varžybose, K.Bortniczukas sakė, kad Lenkija ir kitos šalys gali paskelbti ultimatumą: „Tai priklausys nuo to, ar pavyks suburti veiksmingas koalicijos šalis, be kurių olimpinės žaidynės negalėtų vykti“.

Lenkijos olimpinis komitetas (PKOL) yra tarp kelių Europos nacionalinių olimpinių komitetų, kurie griežtai išreiškė nepritarimą Rusijos ir Baltarusijos galimybei dalyvauti Paryžiuje 2024 m.

„Kol nesibaigs barbariškas karas Ukrainoje, joks Rusijos ir Baltarusijos sportininkas neturėtų dalyvauti tarptautiniuose renginiuose, įskaitant olimpines žaidynes“, – sakė PKOL prezidentas Andrzejus Krasnickis.

Norvegijos sporto konfederacija (NIF) pabrėžė, kad jos pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų pašailinimo išlieka nekeičiama ir tvirta.

„IOC nepriėmė galutinių sprendimų šiuo klausimu, – rašoma NIF pranešime. – Todėl NIF svarbu nuolat sekti situaciją ir šiuo klausimu palaikyti glaudų dialogą. Esant dabartinei situacijai, mes ir toliau aiškiai reikšime savo poziciją ir šiuo klausimu palaikysime glaudžius ryšius su Šiaurės šalių organizacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.