EUROLYGA 2023

Britai imasi iniciatyvos: Europa tarsis, kaip reaguoti į rusams daromas landas dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje

Didžioji Britanija surengs Europos sporto viršūnių susitikimą, kuriame aptars galimą Rusijos sportininkų sugrįžimą į olimpines žaidynes. 

 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
 Vadymas Gutcaitas.<br> UNOK nuotr.
Ukrainos olimpinis komitetas..<br> UNOK nuotr.
Ukrainos olimpinis komitetas..<br> UNOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 2:20 PM

Ukrainos nacionalinis olimpinis komitetas (UNOK) paskelbė, kad Didžioji Britanija surengs Europos sporto ministrų viršūnių susitikimą, kuriame aptars ginčytiną žingsnį dėl kitų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse vėl įsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus.

UNOK prezidentas ir Ukrainos sporto ministras Vadymas Gutcaitas atskleidė planus, kai surengė spaudos konferenciją kartu su kitais pagrindiniais šalies sporto pareigūnais, siekdami išdėstyti savo poziciją prieš žingsnį vėl įtraukti atletus iš Rusijos ir Baltarusijos po neutralia vėliava.

Penktadienį Ukrainoje vyko Nacionalinio olimpinio komiteto neeilinė Generalinė asamblėja.

„Didžioji Britanija vasario 10 d. renka Europos sporto ministrų ir valdžios institucijų, atsakingų už sportą šalyje, viršūnių susitikimą, kad aptartų Rusijos ir Baltarusijos sporto žmonių neįsileidimo klausimą, – sakė V.Gutcaitas. – Lietuvos, Latvijos, Lenkijos olimpiniai komitetai palaiko Ukrainą, šios trys šalys jau padarė pareiškimą.“

V.Gutcaitas sakė, kad UNOK išsiuntė laiškus Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentui Thomui Bachui, tarptautinių federacijų ir nacionalinių olimpinių komitetų vadovams prašydami užtikrinti, kad Rusijai ir Baltarusijai liktų taikomos sankcijos, kol Ukraina tebėra atakuojama.

„Mes tikrai prieš, kad varžybose dalyvautų sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos“, – sakė V.Gutcaitas. – Šiandien viskas priklauso nuo mūsų ir nuo to, kaip dirbsime, nes nėra oficialaus sprendimo dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tam tikromis sąlygomis.

Į šį procesą turime įsikišti visi nacionaliniai olimpiniai komitetai ir visų federacijų prezidentai.

Turime dirbti šiuo klausimu, nes tai priklauso ne tik nuo Tarptautinio olimpinio komiteto, bet ir nuo kiekvienos sporto šakos tarptautinių federacijų.

Labai svarbu, kad kiekvienas mūsų olimpinės šeimos narys dirbtų pagal savo pareigas ir pabrėžtų, kad negalime įsileisti į tarptautines sporto varžybas Rusijos ir Baltarusijos sportininkų.

Mano nuomone, ukrainiečių gyvybės kaina yra didžiausia vertybė ir mes neturime teisės į kompromisą, kai mūsų ukrainiečiai miršta.“

V.Gutcaitas anksčiau perspėjo, kad Ukraina svarstys galimybę boikotuoti 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes, jei Rusijos ir Baltarusijos sportininkams būtų leista dalyvauti.

Jis tvirtino, kad toks sprendimas būtų priimtas tik po derybų su sportininkais.

„Mūsų kelias yra sunkus ir mūsų sprendimai yra sunkūs, – pridūrė V.Gutcaitas. – Žinote, kad kiekvienam sportuojančiam žmogui olimpinės žaidynės yra labai svarbios varžybos, bet ne svarbesnės už ukrainiečių gyvybes, todėl dabar vienijamės.

Jei mums pavyks, kai susitarsime su visais tautiniais olimpiniais komitetais ir federacijomis, viskas bus puiku. Jei ne, surengsime diskusijas ir priimsime sprendimą.“

Neseniai Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos sporto ministrai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame ragina IOC ir tarptautines federacijas užtikrinti, kad Rusijai ir Baltarusijai ir toliau būtų taikomos sankcijos.

Pasak Lenkijos sporto ministro Kamilo Bortniczuko, iki 40 šalių prieštarauja Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimui, todėl kyla galimo Paryžiaus žaidynių boikoto grėmė.

IOC perspėjo, kad Ukraina pažeis Olimpinę chartiją, jei boikotuotų 2024 m. Paryžiaus olimpiadą.

„O kaip su taikos pažeidimu? – sakė V.Gutcaitas, reaguodamas į IOC įspėjimą. – Ar tai nėra Olimpinės chartijos pažeidimas? Žmonės miršta, o mes kovojame už savo nepriklausomybę. Aš nesuprantu, kaip mes pažeidžiame chartiją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.