EUROLYGA 2023

IOC vadovas Th. Bachas ir vėl ragina atskirti sportą nuo politikos: „Tai yra dilema“

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas trečiadienį dar kartą paragino politikus atskirti sportą ir politiką ryšium su galimu Rusijos ir Baltarusijos sportininkų grįžimu į Olimpines žaidynes ir kitus svarbius renginius.

Th. Bachas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Th. Bachas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 11:24 AM, atnaujinta Mar 23, 2023, 11:25 AM

Kalbėdamas Esene vykusiame politiniame forume T. Bachas paragino politikus gerbti sporto vertybes.

Jei politikai priima sprendimus dėl to, kas gali ar negali dalyvauti sporto varžybose dėl politinių priežasčių, tuomet sportas ir sportininkai „tampa tik politikos instrumentu, o sportas tada negali perteikti savo bendrųjų vertybių“, sakė T. Bachas.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo uždrausta dalyvauti daugumoje svarbiausių sporto renginių. Tačiau dabar IOC svarsto galimybę juos sugrąžinti kaip neutralius sportininkus, taip pat ir į kitais metais vyksiančias Paryžiaus olimpines žaidynes.

Jei jie dalyvautų tarptautiniuose sporto renginiuose kaip neutralūs sportininkai, jų nacionaliniai simboliai, tokie kaip spalvos, vėliavos ir himnai, liktų uždrausti.

Ukraina tokiu atveju pagrasino boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes.

T. Bachas, 1976 metų fechtavimo olimpinis čempionas, teigia, kad niekas neturėtų būti diskriminuojamas dėl savo paso ar gimimo šalies.

„Mums tai dilema ir visiškai nauja situacija, – sakė jis. – Jei [sportininkus] pašalinsime dėl politinių priežasčių, susidursime su tarptautinės sporto sistemos nuosmukiu“.

Tai savo ruožtu galiausiai reikštų pasaulio čempionatų ir universalių žaidynių pabaigą, sakė jis. O vietoj to „mes matysime įvairių politinių blokų organizuojamas žaidynes, kurios visiškai neatspindės vienijančios tarptautinio sporto prigimties“.

„Tik istorija nuspręs, kas labiau prisidėjo prie taikos. Ar tie, kurie stengiasi išlaikyti atviras bendravimo linijas, skatinti dialogą, ar tie, kurie izoliuoja ir skaldo“, – kalbėjo IOC prezidentas.

Laukdamas kitą savaitę vyksiančio IOC vykdomojo komiteto posėdžio, jis paprašė: „Palinkėkite mums sėkmės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.