EUROLYGA 2023

Po IOC sprendimo – Th. Bacho paaiškinimai, isteriški klyksmai Rusijoje ir nepatenkinti Ukrainos sąjungininkai

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) antradienį priėmė griežtus sprendimus dėl galimo Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose kaip neutraliems atletams, tačiau susilaukė dar vienos kritikos bangos iš abiejų pusių.

 Thomas Bachas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Thomas Bachas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
IOC posėdis Lozanoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC posėdis Lozanoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Thomas Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Thomas Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 8:12 PM, atnaujinta Mar 29, 2023, 3:03 PM

„Leisti negalima uždrausti“ – kur dėti kablelį? Tokią dilemą dėl agresorių šalių Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sprendžia IOC vykdomasis komitetas ir prezidentas Thomas Bachas.

Antradienį uždegta žalia šviesa tarptautinėms sporto šakų federacijoms apsispręsti, ar leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti tik neutraliu statusiu su balta uniforma be jokių nacionalinių ženklų, nesulaukė pritarimo Rusijoje – atvirkščiai, kilo pasipiktinimo banga su prakeiksmais.

Ypač rusams kliūva tai, kad nebus leidžiama startuoti karinėms struktūroms priklausantiems ir agresiją palaikantiems atletams.

IOC vadovas Thomas Bachas komentuodamas sprendimą pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų pašalinimas, siejamas su ginkluotomis pajėgomis, nėra diskriminacija.

„Atsižvelgdami į Olimpinės chartijos taikos misiją, aiškiai pasakėme, kad asmuo, turintis sutartį su kariuomene, yra įpareigotas remti karo veiksmus. Tai nėra diskriminacija, nes tokia parama yra Olimpinės chartijos pažeidimas“, – sakė Th.Bachas.

Spaudos konferencijoje IOC vadovas buvo paklaustas ir apie santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„V.Putinas buvo vienas pirmųjų, kuris jums paskambino po paskyrimo. Jūs palaikėte artimus darbinius santykius Sočyje. Kaip jie paveikė jūsų požiūrį į šią situaciją? Ar kalbėjote su juo per pastaruosius 12 mėnesių?“ – buvo paklausta Th.Bacho.

„V.Putinas taip pat buvo pirmasis žmogus, kurio olimpinis ordinas buvo atimtas“, – atsakė Th.Bachas.

„Vadinasi, jūs kalbėjotės?“

„Atsakymas yra aiškus: ne“.

Th.Bachas plačiau pakomentavo savo sprendimą įsileisti neutralius Rusijos ir Baltarusijos sportininkus.

„Paaiškinsiu, kad draudimo Rusijai dalyvauti tarptautinėse varžybose neatšaukiame. Mes paskelbėme griežtų Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimo reikalavimų sąrašą tarptautinėms federacijoms, kurios gali norėti grąžinti sportininkus iš šių šalių.

Taip pat patikslinsiu, kad metais anksčiau išleistas dekretas nebuvo draudimas Rusijai ir Baltarusijai, tai nebuvo sankcijų įvedimas.

Tai buvo saugumo priemonė, kurios turėjome imtis dėl dviejų pagrindinių priežasčių.

Pirma, nemažai šalių norėjo pačios spręsti, kuriems sportininkams ir kokiose varžybose dalyvauti neišduodant vizų, grasinant sportininkams finansavimo nutraukimu, jei jie varžysis su rusais ar baltarusiais.

Antra, negalėjome garantuoti, kad tarptautinių varžybų šeimininkai užtikrins rusų ar baltarusių saugumą dėl labai įtemptos atmosferos. Tai pakenkė tarptautinių sporto varžybų vientisumui. Todėl teko pateikti rekomendaciją nekviesti šių dviejų šalių sportininkų į tarptautines varžybas, kad būtų išsaugotas tarptautinio sporto vientisumas.

Kas pasikeitė per metus ir turėjo įtakos naujų rekomendacijų paskelbimui? Galiu pateikti daug pavyzdžių, bet įvardysiu du veiksnius.

Matome, kad daugelyje sporto šakų – tenise, dviračių sporte, ledo ritulyje – tai jau veikia. Matome, kad tarptautinėse varžybose dalyvauja sportininkai su Rusijos ir Baltarusijos pasais, jie net rungtyniauja su ukrainiečiais. Tai matome beveik kiekvieną dieną, ypač vyrų ir moterų tenise.

Sportininkai gauna vizas, jiems leidžiama startuoti JAV ir kitose šalyse. Didelių saugumo problemų nekilo. Ne kartą diskutavome, kodėl kai kuriose sporto šakose tai įmanoma, o kitose – ne? Koks skirtumas?

Antra, turime dviejų žmogaus teisių apsaugos ekspertų ataskaitas. Ypač jie pabrėžė, kad reikia vengti principo bausti žmogų tik už vienokio ar kitokio paso turėjimą. Vadovaujamės savo chartija ir atsižvelgiame į šias ekspertų ataskaitas“, – spaudos konferencijoje sakė T.Bachas.

Jis taip pat patikslino IOC poziciją dėl rusų įsileidimo į tarptautines varžybas.

„Sprendimą dėl priėmimo priims sporto šakų federacijos. Jos gali nuspręsti, kaip sportininkai turėtų varžytis, surasti reikiamus mechanizmus“, – sakė IOC vadovas.

Jis pridūrė, kad IOC sukurs specialią instituciją prie vasaros ir žiemos sporto federacijų asociacijos, kuri priims sprendimus dėl rusų ir baltarusių leidimų dalyvauti varžybose.

Rusijos olimpinio komiteto (ROK) vadovas Stanislavas Pozdniakovas IOC sprendimą apie galimą Rusijos sportininkų sugrįžimą į tarptautinę areną vertino kaip klaidos pripažinimą.

„Dabartiniai IOC kriterijai yra žmogaus teisių pažeidimas, diskriminacija. Mes griežtai nesutinkame su papildomų dopingo tyrimų atlikimu. Kalbant apie komandas, tai yra diskriminacija ne tik dėl paso, bet ir dėl sporto.

Vykdomojo komiteto sprendimai yra farsas, pažeidžiami IOC ir Jungtinių Tautų principai. Reikalaujame vienodų sąlygų visų šalių sportininkams“, – sakė jis „RIA Novosti Sport“.

IOC sprendimas netenkina ir tų šalių, kurios kategoriškai reikalavo neįsileisti rusų jokiu statusu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.