EUROLYGA 2023

Netektis Lietuvos sporte: užgeso kalnų slidinėjimo prezidento Pauliaus Augūno gyvybė

Balandžio 22 d. anapilin iškeliavo ilgametis Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos (LKSF) prezidentas, daugkartinis šalies čempionas ir prizininkas Paulius Augūnas. Jam buvo 57-eri.

 feisbuko nuotr.
 feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

sportas24.lt inf.

Apr 22, 2023, 7:45 PM

1965 m. gruodžio 9 d. Vilniuje gimęs P.Augūnas daug metų buvo vienas Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo asociacijos vadovų, aktyvus Lietuvos kalnų slidinėjimo meistrų bendruomenės narys, iki 2022 m. dalyvaudavo Tarptautinės slidinėjimo federacijos meistrų varžybose, šalies čempionatuose.

Kalnai buvo užkoduoti Pauliaus genuose: jo tėvas – garsus alpinistas ir fotomenininkas Romualdas Augūnas. Tad ant slidžių Paulius atsistojo dar vaikystėje. Kaip ir jo jaunesnysis brolis Tomas. O vėliau ir vaikai – Andrius ir Monika. Visi jie yra nuskynę ne vieną apdovanojimą įvairiose kalnų slidinėjimo varžybose.

„Tais laikais kalnų slidinėjimą propagavo beveik 90 procentų alpinistų. Tad ir tėvelis slidinėjo. Ir man dar mažam buvo nupirktos medinės „Šatrijos“ slidutės. Mes, Žvėryno vaikai, eidavome čiuožti nuo kalnų Karoliniškėse.

Vėliau tėvas pamatė, kad šiam sportui jaučiu aistrą, ir iš tuometės Rytų Vokietijos atvežė kitas slides, kadangi prieš tai turėtas sulaužiau. Vieną dieną mane slidinėjantį pamatė vėliau pirmuoju treneriu tapęs Jurijus Dementjevas – jis vaikštinėjo po Vilniaus kalveles ieškodamas perspektyvių vaikų savo būreliui. Taip ir buvo suburta grupė vaikų, norinčių slidinėti, po truputėlį jų ateidavo į grupę vis daugiau.

Dažniausiai čiuožinėdavome ant kalno prie Šeškinės Ozo. Vieną sezoną pačiuožinėjome ir pradėjome manyti, jog esame žiauriai „kieti“. Tada mus nuvežė į stovyklą Ukrainoje, į Karpatus. Pirmą kartą pamatėme tikrą keltuvą. Kyli, kyli į kalną, o pabaigos nėra, nes nematai, kur kyli, ir neįsivaizduoji, kur esi, dreba kojos.

Pirmas pakilimas – kaip siaubo filmas, nes tvyrojo tirštas rūkas. Per tą rūką dar reikėjo ir nusileisti, rasti kelią iki apačios. Šį įvykį atsiminsiu visą gyvenimą, kadangi tai buvo mano pirmasis ir pats siaubingiausias pakilimas“, – yra pasakojęs P.Augūnas, tapęs vienu geriausių šalies kalnų slidininkų.

Jis buvo ilgametis Lietuvos rinktinės narys, dalyvaudavo tuometės SSRS aukščiausio lygio varžybose.

„Startavome SSRS taurės varžybose, Tautų spartakiadoje. Pabuvojome daugelyje tuometės SSRS teritorijoje buvusių kalnų – Karpatuose, Kolos pusiasalyje, Altajuje, Urale. Tais laikais neteko nukeliauti tik į Tolimuosius Rytus“, – 2015 m. išleistoje Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynėms skirtoje knygoje „Kalnai. Slidės. Lietuviai“ pasakojo P.Augūnas.

2007 m. P.Augūnas išrinktas LKSF prezidentu, ne vienerius metus jis buvo Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos valdybos narys.

Už indėlį vystant Lietuvos kalnų slidinėjimą P.Augūnas buvo įvertintas Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir Kūno kultūros ir sporto departamento apdovanojimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.