EUROLYGA 2023

Kur bėga Rusijos sportininkai nuo sankcijų ir Kremliaus vaduko V. Putino – labiausiai rusiškais pasais atsikrato Europoje

Karas Ukrainoje ir griežtos sankcijos Rusijai tarptautinio sporto fronte privertė nemažą dalį šalies agresorės sportininkų susimąstyti apie pilietybės keitimą. Tik tokiu būdu rusų atletai gali sau garantuoti startus tarptautinėse arenose bei karjeros galimybes.

 Rusijos sportininkai, atsisakę šios valstybės pilietybės.<br> lrytas.lt koliažas
 Rusijos sportininkai, atsisakę šios valstybės pilietybės.<br> lrytas.lt koliažas
 Ana Prakatsen<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ana Prakatsen<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sofija Prosvirnova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sofija Prosvirnova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Michailas Jakovlevas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Michailas Jakovlevas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Aleksandra Kosteniuk.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Aleksandra Kosteniuk.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Varvara Gračiova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Varvara Gračiova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Anastasija Kirpičnikova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Anastasija Kirpičnikova<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dvitatininkas pavelas Sivakovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dvitatininkas pavelas Sivakovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 4:35 PM

Tačiau nors rusams ir lengviau gauti pilietybes Nepriklausomų valstybių sandraugos šalyse, vis dėlto jie bėga daugiausiai į Kremliaus propagandistų nekenčiamą ir „žlungančią“ Europą.

Ukrainos portalas oboz.ua surinko bene garsiausius vienerių metų Rusijos sportininkų perbėgimus į kitas valstybes ir jų atsisakymus daugiau niekada neatstovauti agresoriaus rinktinėms.

Tarp lyderių, kur bėgo rusų atletai, yra Prancūzija, kuri rengs 2024 metų vasaros olimpiadą. Jei tektų vertinti pagal sporto šakas, tai pastebimas ryškus protų nutekėjimas – po praįjusių metų vasario 24-osios Rusijos invazijos į Ukrainą net keli garsūs šachmatininkai iškart persikėlė į kitas šalis arba visiškai nutraukė santykius su karą sukėlusia tėvyne.

PRANCŪZIJA. Dar 2022-ųjų kovą vienas pirmųjų Rusijos rinktinę paliko ir daugiau su ja nieko bendro nenori turėti dviratininkas Pavelas Sivakovas. Jis neslėpė savo minčių, jog sportinę pilietybę pakeitė dėl Rusijos sukelto karo prieš Ukrainą.

Tiesa, Pavelas niekada negyveno Rusijoje ir daugiau nei prieš penkerius metus gavo prancūzišką pasą, tačiau pastaruoju metu atstovavo tarptautinėje arenoje rusiškas dviračių komandas.

„Gimiau Italijoje ir būdama vienerių metų persikėliau į Prancūziją. Tai vieta, kurioje augau ir įgijau išsilavinimą, pamilau dviračių sportą, dėl kurio ir pradėjau dviratininko karjerą. Norėjau tapti Prancūzijos piliečiu ir kreipiausi į UCI su prašymu perregistruoti mano sportinę pilietybę. Nenoriu nieko turėti su karą pradėjusia Rusija“, – sakė P.Sivakovas.

Prancūzijos pilietybė suteikta ir triskart Europos čempionei trumpajame baseine plaukikei Anastasijai Kirpičnikovai, kuri buvo laikoma viena perspektyviausių Rusijos šios sporto šakos atstovių.

A.Kirpičnikova taip pat pasižymėjo pasaulio čempionate, kur trumpajame baseine iškovojo sidabro medalį bei tapo pirmąja Rusijos sportininke, laimėjusia apdovanojimus tiek baseine, tiek atvirame vandenyje.

Daugiau nei ketverius metus Anastasija gyvena ir treniruojasi Prancūzijoje bei susitikinėja su vietiniu plaukiku, o sankcijos rusams plaukimo srityje ją tik pastūmėjo žengti paskutinį žingsnį.

O jau liepą buvusi rusė turėtų atstovauti savo naujajai tėvynei pasaulio plaukimo atvirame vandenyje čempionate ir siekti medalių 5 ir 10 km distancijose.

22 metų tenisininkė Varvara Gračiova, kurią neseniai Strasbūre vykusiame turnyre įveikė ukrainietė Elina Svitolina, jau kreipėsi dėl Prancūzijos pilietybės į migracijos tarnybą.

41-oji pasaulio raketė kaip pagrindinį argumentą pateikia faktą, kad Prancūzijoje treniruojasi nuo 2016-ųjų ir jau išlaikė kalbos testą. V.Gračiova nežaidė Rusijos rinktinėje, todėl gali laisvai žaisti ir olimpinėse žaidynėse.

VENGRIJA. Po sankcijų Rusijos dailiojo čiuožimo meistrai taip pat po truputį skirstosi po pasaulį. Nemaža dalis rusų nusprendė pasirinkti Vengrijos rinktinę.

Polina Džumanijazova iš Maskvos, olimpinio čempiono Jevgenijaus Pliuščenkos akademijoje studijavę Aleksejus ir Aleksandras Vlasenkos iš Tiumenės, dailiojo čiuožimo pora Markas Šapiro ir Maja Benkevič.

Tai nemenkas desantas į Vengrijos nacionalinę dailiojo čiuožimo rinktinę – tad nenuostabu, jog „vietiniai“ vengrų sportininkai jau pradėjo maištauti prieš tokius „atėjūnus“.

ŠVEICARIJA. Rusijos šachmatų žvaigždė Aleksandra Kosteniuk oficialiai atstovauja Šveicarijai nuo 2023 metų kovo 3 dienos. 12-oji pasaulio moterų čempionė pilietybę gavo daugiau nei prieš 10 metų, susituokusi su šveicaru, tačiau žaidė Rusijos rinktinėje, o po paskelbtų sankcijų – po FIDE vėliava kaip neutrali šachmatininkė.

2023 metų gegužę A.Kosteniuk prisipažino, kad ją šokiravo Rusijos karas prieš Ukrainą. Kaip aiškino 38 metų didmeistrė, ji netikėjo, kad įmanoma Rusijos invazija ir dabar supranta, kokia svarbi yra laisvė.

VOKIETIJA. 2022-ųjų pabaigoje dukart pasaulio jaunimo čempionė ritminėje gimnastikoje Anastasija Simakova atsisakė atstovauti Rusijai.

Iš Omsko miesto kilusi 18-metė pagal repatriacijos programą su tėvais persikėlė į Niurnbergą, o dabar tituluota sportininkė bandys įsitvirtinti Vokietijos rinktinėje.

LENKIJA. Buvusios Rusijos šachmatininkės Alina Kašlinskaja ir Aleksandra Malcevskaja dabar gina Lenkijos vėliavos spalvas. Su 2498 taškų reitingu A.Kašlinskaja iškart tapo geriausia Lenkijos šachmatininke. Rusijoje Alina buvo trečia, atsilikusi nuo Aleksandros Goriačkinos ir buvusios ukrainietės, į agresoriaus šalį persikėlusios Katerynos Lahno.

Atstovaudama rusų komandai A.Kašlinskaja tapo Europos čempione ir pasaulio komandinio čempionato nugalėtoja. 2015 metais rusė ištekėjo už didmeistrio iš Lenkijos Radoslavo Wojtaszeko ir jau kelerius metus gyvena Varšuvoje.

Tačiau keisti pilietybę maskvietė nusprendė tik dabar ir savo socialinius tinklus pildo tik lenkų kalba.

AUSTRALIJA. Australijos rinktinei atstovausiantis 25-erių plaukikas Markas Nikolajevas jau pradėjo sportinės pilietybės keitimo procedūrą. Sportininkas pastaruoju metu gyvena ir treniruojasi Australijoje ir jau laimėjo šalies čempionato auksą 25 metrų baseine.

IZRAELIS. Dviratininkas Michailas Jakovlevas Rusijos rinktinei daugiau neatstovaus. 21 metų atletas, 2021 metų rudenį iškovojęs pirmąjį Rusijos medalį vyrų keirino rungtyje, tapo Izraelio piliečiu. Ir jau sėkmingai mina pedalus varžydamasis už naują savo tėvynę.

„Praradome labai talentingą lenktynininką ir galime tik apgailestauti, kad nesugebėjome jo sustabdyti“, – sakė Rusijos dviračių sporto federacijos prezidentas Viačeslavas Jekimovas. Dar 2022 metų gegužę Maskvos „Grand Prix“ varžybose M.Jakovlevas pasiekė pasaulio rekordą 200 m hito rungtyje.

Taip pat Izraelio rinktinė pasipildė Rusijos dailiojo čiuožimo atstovais. Būdama 14 metų Marija Dmitrijeva ramiai jau atliko trigubą akselį, o 13-metė Sofija Šifrina buvo J.Pliuščenkos akademijos nare. Dabar merginos atstovauja Izraelio komandai.

DANIJA. Keturiskart pasaulio greitojo čiuožimo trumpajame treke čempionatų medalininkė ir penkis kartus Europos čempionė Sofija Prosvirnova nusprendė, kad reikia nutraukti visus ryšius su Rusija ir atstovauti Danijai.

Sportininkė tikino, kad tokį sprendimą ji priėmė dėl noro būti šalia savo vyro Danijos čiuožėjo Viktoro Thorupo. Būdama 25 metų ji jau spėjo sudalyvauti trijose olimpiadose.

GRAIKIJA. Graikijos rinktinės spalvas nuo šiol gins laisvųjų imtynių Rusijos čempionas svorio kategorijoje iki 86 kg Daurenas Kuruglijevas. 30-metis Dagestano Respublikos pilietis 2017 metais buvo laimėjęs Europos čempionatą, o 2019 metais – Europos žaidynes.

Imtynininko treneris Gaidaras Gaidarovas sakė, kad jo globotinio svajonė yra patekti į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje, todėl jis nusprendė nutraukti santykius su Rusija. Mat esamos sankcijos neleis jam prasimušti į žaidynes.

KIPRAS. Rusijos ritminės gimnastikos čempionė Vera Tugolukova pakeitė pilietybę, kad nereikėtų atstovauti buvusiai savo šaliai. 14-metė Maskvos srities sportininkė dabar tapo Kipro sportininke. V.Tugolukova 2022 metų vasarį laimėjo Rusijos jaunių čempionatą daugiakovės rungtyje ir buvo laikoma labai perspektyvia gimnaste.

SERBIJA. 2023 metų Europos šachmatų čempionas Aleksejus Sarana balandžio mėnesį pagaliau sugebėjo pasikeisti pilietybę ir dabar atstovauja Serbijos rinktinei tarptautiniuose turnyruose. Nuo 2022 metų vasario talentingas šachmatininkas Rusijoje negyvena. Didmeistris pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir išvyko į Serbiją.

ŠIAURĖS MAKEDONIJA. Dukart pasaulio jaunimo ir jaunių biatlono čempionatų prizininkas Viktoras Plicevas vilkės Šiaurės Makedonijos rinktinės aprangą. 27 metų Udmurtijos regiono gyventojas naują savo tėvynę tarptautinėje arenoje garsins nuo artėjančio sezono.

Rusijos sporto funkcionieriai iš karto pasišaipė, kad tai „ne rinktinės lygio žmogus“, todėl Viktoras jiems nerūpi ir jo rinktinė nepasiges.

UZBEKISTANAS. 2021 metų Europos čempionė ir 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalio savininkė irklavimo rungtyje Ana Prakatsen prisijungė prie Uzbekistano rinktinės. 31 metų Ana jau pasikeitė pasą. Europos čempionė ir olimpiados vicečempionė gimė Minske, kur užaugo kaip sportininkė ir iki 2016-ųjų atstovavo Baltarusijos rinktinei.

Dabar irkluotoja išvyksta iš Rusijos. Tituluotai sportininkei grįžti į tėvynę nėra prasmės – Baltarusijai taip pat taikomos sankcijos dėl karo, tad ji pasirinko Uzbekistaną.

Rusijoje Anos pasitraukimas iš ekipos buvo pavadintas dideliu nuostoliu ir agresoriaus sporto funkcionieriai atsisakė derėtis dėl atletės perėjimo – nedavė leidimo startuoti varžybose. Tad tikėtina, kad šis klausimas bus sprendžiamas tiesiogiai su Tarptautine irklavimo federacija.

ARMĖNIJA. Buvęs Rusijos bokso sunkaus svorio kategorijos čempionas Muratas Gasijevas gavo Armėnijos pilietybę. 2018 metais pasaulio superserijos bokso finale 29-erių vladikaukazietis nusileido ukrainiečiui Oleksandrui Usykui.

Kai jau buvo kalbama apie Rusijos pilietybės atsisakymą, rusų propagandistai aiškino, kad jų tautietis neketina atsisakyti Rusijos paso, o tiesiog nori apeiti bokso organizacijų sankcijas.

KIRGIZIJA. Liepą geriausia Rusijos maratonininkė Sardana Trofimova paskelbė apie persikėlimą į Kirgiziją.

Tokio sprendimo priežastimi ji pavadino negalėjimą startuoti tarptautiniuose turnyruose, dviejų iš eilės olimpiadų praleidimą ir itin miglotas perspektyvas gimtojoje šalyje. O sportininkei jau 35 metai ir ji labai nori pasirodyti 2024 metų žaidynėse Paryžiuje.

2023 metų balandį kaip Kirgizijos maratonininkė S.Trofimova, gimusi Jakutijoje, užėmė antrąją vietą 36-ajame Belgrado maratone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.