EUROLYGA 2023

Kas laukia Lietuvos rankininkių ir kitų Europos komandų?

Lietuvos moterų rankinio rinktinei tikslas patekti į Europos pirmenybes bus lengviau pasiekiamas. Tiesa, visai ne dėl to, kad sustiprėjo mūsų šalies rinktinė – užduotį visoms komandoms palengvino Europos rankinio federacija (EHF), kuri vėl padidino žemyno čempionate dalyvausiančių komandų skaičių.

Kas laukia Lietuvos rankininkių ir kitų Europos komandų?<br>rankinis.lt nuotr.
Kas laukia Lietuvos rankininkių ir kitų Europos komandų?<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 2:10 PM

Tvarkaraštis

Lietuvos moterų rankinio rinktinė trečiadienį pradės 2024 metų Europos pirmenybių atrankos varžybas. Lietuvės šią savaitę žais dvejas atrankos rungtynes: trečiadienį (spalio 11 d.) išvykoje su Ispanijos komanda ir sekmadienį (spalio 15 d.) Vilniuje su Šiaurės Makedonijos ekipa.

Lietuvos, Ispanijos, Šiaurės Makedonijos ir Azerbaidžano rinktinės atrankos turnyro 5-ojoje grupėje kovos dėl dviejų arba trijų kelialapių į Europos pirmenybių baigiamąją dalį.

Kitos atrankos rungtynės vyks 2024 metais. Vasario 28-kovo 3 dienomis Lietuvos rinktinė dukart susitiks su Azerbaidžano rankininkėmis. Per paskutinį atrankos langą – balandžio 3–7 dienomis – lietuvės priims ispanes ir keliaus į Šiaurės Makedoniją.

Turnyras

16-osios Europos moterų rankinio pirmenybės vyks 2024 metų lapkričio 28 – gruodžio 15 dienomis trijose Vidurio Europos šalyse Austrijoje, Vengrijoje ir Šveicarijoje.

Baigiamojoje dalyje pirmą kartą varžysis net 24 komandos. Dalyvauti atrankos turnyre nereikia visoms trims šeimininkėms ir 2022 metų Europos čempionei Norvegijai.

Dėl likusių 20 kelialapių atrankos turnyre kovos 31 komanda.

Atrankos turnyre sudarytos aštuonios grupės (septyniose grupėse žais po keturias komandas, aštuntojoje – trys). Kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovos po dvi stipriausias grupių komandas ir keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios rinktinės. Rikiuojant trečiąsias grupių komandas bus išbraukti jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su autsaiderėmis.

Atrankos grupės

1 grupė: Kroatija, Rumunija, Graikija, Bosnija ir Hercegovina.

2 grupė: Vokietija, Slovakija, Ukraina, Izraelis.

3 grupė: Nyderlandai, Čekija, Portugalija, Suomija.

4 grupė: Prancūzija, Slovėnija, Italija, Latvija.

5 grupė: Ispanija, Šiaurės Makedonija, Lietuva, Azerbaidžanas.

6 grupė: Juodkalnija, Serbija, Turkija, Bulgarija.

7 grupė: Švedija, Islandija, Farerų Salos, Liuksemburgas.

8 grupė: Danija, Lenkija, Kosovas.

Komandos

Kai Europos rankinio federacija (EHF) 1994 metais pradėjo rengti Europos pirmenybes, jose dalyvaudavo tik dvylika komandų. 2002 metais skaičius buvo padidintas iki 16 komandų, o kitais metais Europos pirmenybėse pirmą kartą žais net 24 komandos.

Dėl to po atrankos varžybų nusivylusių bus nedaug. Skaičiuojant keturias komandas, kurioms nereikia varžytis atrankos turnyre, šiame Europos pirmenybių cikle dalyvauja 35 šalys. Tik 11 iš jų nepateks į baigiamąjį turnyrą.

Europos rankinio federacija turi 50 tikrųjų narių, tačiau dviejų nacionalinių federacijų (Rusijos ir Baltarusijos) teisės yra apribotos ir joms neleidžiama dalyvauti oficialiuose turnyruose.

Bilietai

Per praėjusį atrankos turnyrą į Lietuvos rankininkių rungtynes ateidavo vidutiniškai 250 žiūrovų. Nepaisant to, Lietuvos rankinio federacija nusprendė rinktinės rungtynes su makedonėmis rengti apie dešimt tūkstančių vietų turinčioje Vilniaus ASG arenoje. Pigiausi bilietai kainuoja 10 eurų (be nuolaidų).

Trečiadienį lietuvės su ispanėmis žais Benidromo sporto rūmuose. Benidromas – apie 70 tūkst. gyventojų turintis Valensijos krašto miestas, kurio vyrų komanda yra stipri Ispanijos rankinio lygos vidutiniokė.

Bilietai į šias rungtynes kainuoja 5 eurus (Valensijos krašto rankinio klubų nariams – 3 eurus).

Šiaurės Makedonijos rankinio federacija rungtynes su Azerbaidžano komanda trečiadienį rengs Skopjės J.Sandanskio arenos mažojoje salėje. Įėjimas į varžybas nemokamas.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė į oficialias varžybas grįžta po ilgokos pertraukos. Lietuvos rankinio federacija visai neregistravo komandos 2023 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, o rankininkės praėjusias oficialias rungtynes žaidė 2022 metų balandį.

Pastarąją pergalę lietuvės pasiekė 2021 metų kovą, kai pasaulio pirmenybių atrankos turnyre nugalėjo Graikijos rinktinę. Po to mūsų šalies rankininkės oficialiose varžybose patyrė septynis iš eilės pralaimėjimus.

Per pusantrų metų, kuriuos nežaidė jokiame turnyre, Lietuvos rinktinė smarkiai atjaunėjo. Net dešimt iš šešiolikos šią savaitę į rinktinę atvykusių rankininkių gimė 2001 metais ar vėliau.

„Rinktinėje yra patyrusių rankininkų – 32-ejų Rita Rakauskienė ir 28-erių Simona Kolosovė. Bet daugumai žaidėjų – 20–21 metai. Daugelis iš jų užsigrūdino žaisdamos pasaulio 20-mečių ir Europos 19-mečių pirmenybėse, – prieš atrankos kovas, duodamas interviu Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainei, drąsinosi rinktinės treneris Karolis Kaladinskas. – Buvusios jaunimo rinktinių lyderės 19-metės Gerda Kairytė ir Vakarė Damulevičiūtė bei 17-metė Agnė Gudlinkytė bus tarp pagrindinių žaidėjų ir moterų rinktinėje. Jos nesitenkins epizodiniais vaidmenimis“.

Dauguma rinktinės rankininkių žaidžia Lietuvos komandose. Iš užsienio klubų atvyko vos trys žaidėjos: 22-ejų Aušra Arciševskaja (Šponė), kuri antrą sezoną rungtyniauja stipriausiame Čekijos klube Mosto „Banik“, Gerda Kairytė ir Vakarė Damulevičiūtė, kurios prieš šį sezoną išvyko į Vokietijos trečiosios lygos „Frankfurt“ komandą.

„Tikimės, kad lyderių vaidmens imsis daugiausiai tarptautinių varžybų patirties turinčios S.Kolosovė, kuri praėjusį sezoną buvo rezultatyviausia Šveicarijos lygos rankininkė, ir Čempionių lygoje žaidusi A.Arciševskaja. Aplink jas turėtų suktis tiek puolimas, tiek vidurio gynyba. Bet tikimės visų žaidėjų lygiaverčio indėlio, – sakė K.Kaladinskas. – Treniruočių stovykloje viskas vyko labai sklandžiai.

Didelis privalumas, kad prieš kelias savaites surengėme treniruočių stovyklą Lietuvos klubuose žaidžiančioms rankininkėms ir žaidėme draugiškas rungtynes. Dabar mums buvo lengviau įsivažiuoti tiek rengiant taktiką, tiek gerinant tarpusavio ryšius aikštėje. Belieka tik į treniruočių procesą įsilieti iš užsienio grįžusioms žaidėjoms. Merginos dirba visu šimtu procentų. Tai džiugina. Tikimės, kad nusiteikimas padės ir per rungtynes“.

Varžovės

Ispanija

Aiški grupės favoritė yra Ispanijos rinktinė. Būtų didelė staigmena, jei ispanės atrankos turnyre bent vienerias rungtynes laimėtų ne dviženkliu skirtumu, net nekalbant apie pralaimėjimą ar lygiąsias.

Ispanijos moterų rinktinė prie Europos rankinio elito priartėjo gana neseniai – pirmą kartą ant garbės pakylos užlipo per 2008 metų Europos pirmenybes, kuriose iškovojo sidabro medalius. Praėjusį dešimtmetį ispanės dar sykį laimėjo Europos pirmenybių medalius (sidabrą 2014 m.), dukart – pasaulio pirmenybių medalius (2011 m. bronzą ir 2019 m. sidabrą) ir 2012 metų Londono olimpinių žaidynių bronzos medalius.

Per didžiuosius turnyrus ispanės paprastai neminimos tarp pagrindinių favoričių, bet nuolat laikomos komanda, kuri gali pateikti staigmeną. 2021 metų Europos pirmenybėse, kurios vyko Ispanijoje, šeimininkės užėmė ketvirtąją vietą, bet praėjusių metų pasaulio pirmenybėse tenkinosi tik devintąja pozicija, kuri šiuo metu labiau atitinka komandos pajėgumą.

Ispanijos rankinio federacijos pernai užimta devintoji vieta netenkino. Dėl to rankinio vadovai atsisakė trenerio Jose Ignacio Pradeso paslaugų ir rinktinės vairą perdavė Ambrosui Martinui – vienam iš labiausiai vertinamų Europos moterų rankinio specialistų. A.Martinas anksčiau treniravo Rumunijos ir Rusijos rinktines, Čempionių lygoje aukščiausius tikslus keliančius Djoro „Audi“ ir „Rostov-Don“ klubus. A.Martino darbo metais „Audi“ net keturis kartus tapo Čempionių lygos nugalėtoja.

Dauguma Ispanijos rinktinės rankininkių žaidžia savo šalies klubuose. Tačiau kelios geriausios žaidėjos atvyko iš Čempionių lygoje kovojančių užsienio komandų: Alexandrina Cabral iš „Brest-Bretagne“ (Prancūzija), Jennifer Gutierrez iš Bukarešto CSM (Rumunija), Alicia Fernandez iš Bukarešto „Rapid“ (Rumunija), Kaba Gassama iš „Bietigheim“ (Vokietija), Lysa Tchaptchet iš Kristiansando „Vipers“ (Norvegija).

Užpernai į pasaulio pirmenybių geriausių žaidėjų septynetą išrinkta Carmen Campos atstovauja Dortmundo „Borussia“ (Vokietija).

Per šį atrankos langą į rinktinę neatvyko viena iš labiausiai patyrusių žaidėjų Lara Gonzalez, kuri taip pat žaidžia Bukarešto „Rapid“ klube.

Šiaurės Makedonija

Šiaurės Makedonija garsėja tvirta rankinio mokykla, tačiau šios šalies rankinio vėliavą aukštai pakėlė vyrų rinktinė ir Skopjės vyrų rankinio klubai. Tuo tarpu Šiaurės Makedonijos moterų rezultatai – gerokai kuklesni.

Tiesa, praėjusio amžiaus pabaigoje ir šio amžiaus pradžioje makedonės kelis kartus pateko į Europos bei pasaulio pirmenybes, jose po kartą užėmė septintąją vietą (1997 m. pasaulio pirmenybėse ir 2008 m. Europos pirmenybėse, kurios vyko Makedonijoje), bet nuo 2012 metų Europos pirmenybių nė sykio neiškovojo kelialapio į kurį nors iš didžiųjų turnyrų.

Į Europos pirmenybes Šiaurės Makedonijos rankininkės neseniai pateko kitu keliu. Ši šalis pernai buvo viena iš Europos pirmenybių šeimininkių, tačiau namų sienos nepadėjo. Makedonės dideliu skirtumu pralaimėjo visas trejas rungtynes Prancūzijos, Nyderlandų ir Rumunijos rinktinėms.

Šiaurės Makedonijos rankinio federacija prieš naują atrankos ciklą taip pat pakeitė trenerį. Naujuoju strategu tapo Kristijanas Grčevskis. Jam žaidėjas į rinktinę reikėjo sukviesti vos ne iš visos Europos – geriausios Šiaurės Makedonijos rankininkės žaidžia Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Rumunijos, Kroatijos, Serbijos, Turkijos, Izraelio klubuose.

Ryškiausia šių dienų Šiaurės Makedonijos rankinio žvaigždė – Maskvos CSKA atstovaujanti Sara Ristovska. Jos pagrindinės talkininkės – Jovana Sazdovska iš „Slatina“ (Rumunija), Monika Janeska iš „Konyaatli“ (Turkija) ir Simona Mačovska iš Cvikau „Sachsen“ (Vokietija).

Verta pažymėti ir Ivą Mladenovską. Su šia 16-mete mergina sutartį sudarė „Brest-Bretagne“ klubas.

Azerbaidžanas

Azerbaidžano rankininkės yra aiškios atrankos grupės autsaiderės. Šios šalies rinktinė nė karto nepateko į Europos ar pasaulio pirmenybes, ir net atrankos turnyruose dalyvauja nereguliariai.

Azerbaidžanietės rungtynes atrankos varžybose pastarąjį kartą laimėjo 2015 metais, kai Europos pirmenybių atrankos turnyre įveikė Farerų Salų komandą 29:28. Po to Azerbaidžano rinktinė praleido kelis atrankos turnyrus, o pernai pasaulio pirmenybių atrankos turnyro pirmajame etape pralaimėjo dvejas rungtynes Portugalijos rankininkėms 19:32 ir 12:36.

Praeitis

Lietuvos moterų rinktinė iki šiol po vieną kartą dalyvavo pasaulio ir Europos pirmenybėse. 1993 metų pasaulio pirmenybėse lietuvės užėmė 13-ąją vietą tarp 16 komandų, 1996 metų Europos pirmenybėse pralaimėjo visas šešerias rungtynes ir užėmė paskutinę 12-ąją vietą.

Beje, 1993 metų pasaulio pirmenybėse, varžantis dėl 13–16 vietų, Lietuvos rankininkės susitiko ir su Ispanijos komanda. Lietuvės tas rungtynes laimėjo 28:19.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.