EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinio lyderiai iškeliavo žaisti Europos taurės rungtynių į Austriją ir Belgiją

Lietuvos vyrų rankinio lygoje pirmaujančios Vilniaus „Šviesos“ ir Klaipėdos „Dragūno“ komandos savaitgalį žais pirmąsias Europos taurės rungtynes. Čempionės vardą ginanti „Šviesa“ iškeliavo į Austriją, šiuo metu Lietuvos lygoje pirmąją vietą užimantis „Dragūnas“ – į Belgiją.

Klaipėdiečiai sieks pergalės.<br>dragunas.lt nuotr.
Klaipėdiečiai sieks pergalės.<br>dragunas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 8:42 AM

„Šviesos“ rankininkai svečiuose užtruks ilgiau. Jie abejas Europos taurės antrojo etapo rungtynes su „Bregenz“ klubu šeštadienį ir sekmadienį žais varžovų arenoje. „Dragūnas“ išvykoje su Bocholto „Achilles“ komanda žais tik kartą – šeštadienį. Atsakomosios rungtynės, kaip ir turėtų būti, po savaitės (spalio 21 d.) vyks Klaipėdoje.

„Bregenz“

Lietuvos čempionus savaitgalį priims Austrijos vakariniame pakraštyje, Forarlbergo krašte esantis Brėgenco miestas. Nuo likusios Austrijos dalies Arlbergo kalnų grandinės atskirto Forarlbergo sostinėje Brėgence gyvena apie 30 tūkstančių žmonių.

Rankinio klubas Brėgence buvo įkurtas iškart po Antrojo pasaulinio karo – 1946 metais. Tačiau dėl prasto susisiekimo tarp Forarlbergo ir likusios Austrijos dalies, „Bregenz“ ilgai žaidė ne Austrijos pirmenybėse, bet Vokietijos žemesnėse lygose. Tuo metu dar nebuvo iškastas Tirolį ir Forarlbergą sujungęs tunelis, o kanų kelius žiemą dažnai užversdavo sniego lavinos, todėl Brėgenco rankininkams būdavo daug paprasčiau susisiekti su šiaurėje esančio Badeno-Viurtenbergo miestais.

Į Austrijos lygą „Bregenz“ persikėlė tik 1995 metais ir beveik iškart tapo vienu iš Austrijos lygos lyderių. Brėgenco komandos aukso laikotarpis buvo XXI amžiaus pirmasis dešimtmetis, kuriame Forarlbergo sostinės rankininkai net devynis kartus tapo Austrijos čempionais (2001, 2002 ir kasmet nuo 2004 iki 2010 metų). Prie kelių pergalių nemažai prisidėjo Arūnas Vaškevičius, gynęs „Bregenz“ vartus nuo 2001 iki 2005 metų.

Vėliau Brėgenco komandoje net septynis sezonus žaidė Povilas Babarskas (2012–2015 ir 2017–2021 m.). Tačiau šiuo laikotarpiu konkurencija Austrijos lygoje jau buvo sustiprėjusi ir „Bregenz“ čempionu daugiau nebetapo nė karto. Titulų badą „Bregenz“ iš dalies numalšino tik 2022 metais, kai penktąjį kartą, po ilgos pertraukos, iškovojo Austrijos taurę.

Praėjusį sezoną „Bregenz“ smarkiai atsiliko nuo Austrijos rankinio lyderių. Šalies pirmenybių reguliariajame sezone Brėgenco komanda užėmė tik šeštąją vietą (23 tšk. per 22 rungt.), o atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje pralaimėjo vėliau čempionu tapusiam Vienos „Insignis“ klubui 0:2.

Europos turnyruose „Bregenz“ geriausius rezultatus taip pat pasiekė XXI amžiaus pradžioje. Klubo rekordas – 2005 metais pasiektas EHF taurės ketvirtfinalis. Tąkart nukeliauti dar toliau sutrukdė Brėgenco komandą įveikęs „Magdeburg“ klubas.

Po to „Bregenz“ keturis sezonus iš eilės žaidė Čempionų lygos grupių varžybose, bet jose savo sirgalių pergalėmis nedžiugindavo. „Bregenz“ per 24 rungtynes pasiekė vos dvi pergales ir visus keturis sezonus grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą.

Praėjusį sezoną „Bregenz“ žaidė Europos taurės turnyre, tačiau iš jo iškrito jau po pirmosios dvikovos. Burtai lėmė, kad „Bregenz“ antrajame etape turėjo susiremti su labai grėsminga varžove Velenės „Gorenje“ iš Slovėnijos. Brėgenco ekipa pralaimėjo abejas rungtynes: iš pradžių išvykoje 30:33, po to namie 25:26.

Šį sezoną „Bregenz“ rankininkai Europos taurės varžybas, skirtingai nei „Šviesa“, pradėjo jau pirmajame etape. Rugsėjo viduryje Brėgencas sulaukė svečių iš kitos Baltijos šalies – Rasiku „Mistra“ klubo. Abejos rungtynės vyko Brėgence, kur šeimininkai pasiekė dvi pergales 30:25 ir 33:24.

Per šias dvejas rungtynes Brėgenco komandoje rezultatyviausiai žaidė Tobiasas Wagneris (11 įvarčių), Sebastianas Burgeris (10), Luca Munzingeris ir Markusas Mahras (po 7).

Šiais metais iš užsienio grįžęs Wagneris yra neabejotinai ryškiausia „Bregenz“ žvaigždė. 28 metų linijos žaidėjas nuolat kviečiamas į Austrijos rinktinę, o kelis praėjusius sezonus rungtyniavo Vokietijos ir Prancūzijos lygose.

Į Austrijos rinktinę kartais taip pat kviečiamas „Bregenz“ vartininkas 28-erių Ralfas Patrickas Hausle, o tarp aikštės žaidėjų pagrindiniai Wagnerio talkininkai yra 29-erių Sebastianas Burgeris, 22-ejų Markusas Mahras ir 21-erių Robinas Kritzingeris.

Apie pusė komandos žaidėjų yra kilę arba iš Brėgenco (tarp jų – Burgeris), arba iš mažesnių Forarlbergo miestelių (Kritzingeris).

Šį sezoną Austrijos lygoje „Bregenz“ per šešerias rungtynes iškovojo 8 taškus ir užima ketvirtąją vietą. Brėgenco rankininkai nesėkmes patyrė žaisdami su „Krems“ ir Bruko „Füchse“ komandomis. Būtent „Füchse“ yra lygos lyderė – iškovojo 10 taškų. 9 taškus turi „Linz“, 8 taškus – Švaco „Tirol“.

Kita Forarlbergo krašto komanda Hardo „Alpla“, kuriai atstovauja Karolis Antanavičius, turi 7 taškus ir užima penktąją vietą.

„Achilles“

„Dragūnas“ šeštadienį žais prie pat Nyderlandų sienos esančiame, 13 tūkstančių gyventojų turinčiame Bocholto mieste. Varžovas – šių metų Belgijos ir Belgijos-Nyderlandų lygos čempionas Bocholto „Achilles“.

Šis klubas buvo įkurtas 1986 metais, o Belgijos rankinio žemėlapyje nedidelis Bocholto miestas stambiu tašku tapo prieš keliolika metų. Tiesa, „Achilles“ rankininkai į šalies pirmąją lygą pirmą kartą pateko dar XX amžiaus pabaigoje, bet keli pirmieji blynai prisvilo ir Bocholto komanda kelis sezonus klaidžiojo tarp pirmosios ir antrosios lygų.

Įsitvirtinti pavyko tik 2007–2008 metų sezone, bet nuo tada „Achilles“ nacionalinėse ir regioninėse varžybose kovoja tik dėl aukščiausių vietų. Ne tik kovoja, bet ir jas iškovoja. Šių metų pavasarį „Achilles“ susižėrė visus prizus: penktąjį kartą tapo Belgijos čempionu, šeštąjį kartą – Belgijos-Nyderlandų (BeNe) lygos čempionu (skaičiuojant anksčiau veikusią BeNeLiukso lygą) ir septintąjį kartą iškovojo šalies taurę.

„Achilles“ buvo neginčytinas praėjusio sezono lyderis. BeNe lygos reguliariajame sezone pirmąją vietą užėmusi Bocholto komanda (40 taškų per 22 rungt.) artimiausius persekiotojus aplenkė 7 taškais, o finalo rungtynėse nugalėjo Sitardo „Limburg Lions“ ekipą 29:22, Belgijos lygos finalo serijoje įveikė Haselto-Tongereno „Hubo“ klubą 2:0.

Beje, pavasarį labai įdomiai susiklostė Belgijos lygos finalo grupės turnyras. Jame „Achilles“ visas trejas rungtynes savo aikštėje baigė lygiosiomis, bet išvykose pasiekė tris pergales.

Europiniais laimėjimais „Achilles“, kaip ir kitos Belgijos komandos, pasigirti negali. Bocholto ekipa šį sezoną Europos turnyruose varžosi tik septintąjį kartą. Pirmuosius tris kartus „Achilles“ pralaimėjo pirmiesiems varžovams, kitus du kartus pasitraukė po antrosios dvikovos ir tik 2019–2020 metų sezone pirmą kartą laimėjo du mačus ir pateko į EHF taurės trečiąjį etapą.

Tačiau po sėkmingiausio europinio žygio „Achilles“ tris sezonus paeiliui nemėgino jėgų Europos turnyruose ir šį rudenį grįžta po trumpos pertraukos.

„Achilles“ branduolį sudaro vietiniai rankininkai. Tiesa, tik keli žaidėjai užaugo pačiame Bocholte, bet daugumai kitų žaidėjų iki gimtųjų namų – vos keliolika ar keliasdešimt kilometrų. Jie į Bocholtą persikėlė iš kitų Limburgo krašto miestų Brė, Pelto arba Haselto.

Garsių vardų „Achilles“ sudėtyje nėra, tačiau komandoje žaidžia trys rankininkai, atstovavę Belgijai šių metų pasaulio pirmenybėse (beje, metų pradžioje Belgijos rinktinė pasaulio pirmenybėse rungtyniavo pirmą kartą). Tai – 27-erių Ilyasas D‘hanis, 32-ejų Jeroenas De Beule ir 29-erių Serge‘as Spoorenas.

Anksčiau Belgijos rinktinėje žaidė 33-ejų Rubenas Roelantsas, o 24-erių Timas Claessensas prieš kelis mėnesius debiutavo Nyderlandų rinktinėje. Be šių žaidėjų, Bocholto komandoje verta pažymėti vienintelį užsienietį iš tolimesnių kraštų serbą Aleksą Kljajičių (T.Claessenso net nebūtų teisinga vadinti legionieriumi, nes nuo jo gimtojo Sitardo iki Bocholto – vos 40 kilometrų).

Šį sezoną Bocholto rankininkai BeNe lygoje žygiuoja ne taip tvirtai, kaip praėjusį. Jei per visą praėjusį sezoną „Achilles“ prarado tik 4 taškus, tai šį sezoną tiek pat taškų prarado per pirmuosius penkis turus. „Achilles“ jau pralaimėjo „Limburg Lions“ ekipai 28:32 ir sužaidė lygiosiomis su Zvartemėrio „Hurry Up“ 30:30 bei Pelto „Sporting“ 23:23.

Bocholto rankininkai savo nuotaiką pataisė ketvirtadienį, kai išvykoje įveikė „Eupen“ komandą 31:27.

„Achilles“ per 7 rungtynes surinko 10 taškų ir užima trečiąją vietą. Pirmąją vietą dalijasi po 11 taškų turintys „Limburg Lions“ ir Volendamo „Kras“ (abu iš Nyderlandų). „Aalsmeer“, kuriame žaidžia Vaidas Trainavičius, iškovojo 7 taškus ir užima penktąją vietą.

Kiti Lietuvos klubai

Kiti Lietuvos rankinio klubai iš Europos turnyrų jau iškrito.

Vyrų Europos taurės pirmajame etape Kauno „Granitas“ pralaimėjo Reikjaviko „Valur“ 24:27 ir 28:33 (abejos rungtynės vyko Garliavoje), Vilniaus „Amber“ – „Brixen“ 23:34 ir 29:28 (abejos rungtynės vyko Italijoje).

Moterų Europos taurės pirmajame etape „Garliava“ pralaimėjo Torshauno „Neistin“ 28:25 ir 21:25 (po baudinių, abejos rungtynės vyko Garliavoje), Kauno „Žalgiris“ – „Eupen“ 27:36 (svečiuose) ir 29:27 (namie).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.