EUROLYGA 2023

M. Drobiazko teismui apskundė G. Nausėdos sprendimą atimti jai išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę

Rusijoje gyvenanti ledo šokėja Margarita Drobiazko teismui apskundė prezidento Gitano Nausėdos sprendimą atimti jai išimties tvarka prieš 30 metų suteiktą Lietuvos pilietybę.

 Margarita Drobiazko<br> Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
 Margarita Drobiazko<br> Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 9:43 PM, atnaujinta Oct 22, 2023, 9:46 PM

„Noriu pasakyti, kad radau jėgų kovoti už tai, kas, mano nuomone, yra teisinga ir svarbu. Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteiktas mano skundas dėl Lietuvos Respublikos Prezidento dekreto, kuriuo man buvo panaikinta Lietuvos pilietybė“, – socialinime tinkle „Instagram“ rašo M. Drobiazko.

Šokėjos teigimu, teismas įpareigojo Prezidentūrą ne vėliau kaip iki 2023 m. spalio 30 d. pateikti duomenis, pagrindžiančius jai pareikštus kaltinimus.

„Tada byla teisme bus nagrinėjama vadovaujantis galiojančiais teisės aktais. Tikiu teisingumu ir sąžiningumu, manau, kad juos ginti yra mano pareiga ne tik dėl savęs, bet ir dėl tų Lietuvos piliečių, kurie, kaip ir aš, gali tapti politinių žaidimų aukomis“, – tikina ji.

M. Drobiazko taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) vertinimu, ji grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui nekelia.

„Gerbiamieji! 2023 m. rugsėjį Lietuvos Respublikos Prezidentas pasirašė dekretą dėl man prieš 30 metų suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybes panaikinimo. Dekretas pasirašytas remiantis Pilietybes komisijos rekomendacija, kurioje teigiama, jog keliu grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, nepaisant to, kad Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas pateikė išvadą, kad aš, Margarita Drobiazko, nekeliu jokios grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumu“, – teigia ledo šokėja.

„Jau anksčiau išsamiai paaiškinau savo poziciją ir priežastis, dėl kurių sprendimą, panaikinanti man suteiktą Lietuvos pilietybę, laikau neteisėtu ir neteisingu. Žinau, kad mane ir Povilą dabartinėje mūsų situacijoje palaiko daugelis Lietuvos žmonių, kurie per tuos dešimtmečius tapo man tokie pat artimi, kaip ir gyvenantys mano istorinėje tėvynėje Rusijoje“, – taip pat akcentuoja ji.

Prezidentas G. Nausėda rugsėjo mėnesį pasirašė dekretą, kuriuo panaikino išimties tvarka ledo šokėjai M. Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę.

Dar iki prezidentui priimant sprendimą, Lietuvos teisės ekspertai pilietybės M. Drobiazko atėmimo klausimu išsakė labai skirtingas pozicijas.

Buvęs Konstitucinio teismo (KT) teisėjas Dainius Žalimas teigė, kad toks sprendimas prieštarauja tarptautinei teisei, tačiau vienas iš Lietuvos Konstitucijos kūrėjų, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius dr. Vytautas Sinkevičius, pažymėjo, kad kiekviena šalis turi teisę pati nustatyti pilietybės įgijimo ir netekimo pagrindus.

Kaip skelbta anksčiau, iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, kreipęsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės.

Institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Kremliaus galią.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.