EUROLYGA 2023

Lietuvos ledo šokėjų bronza Kanadoje – didžiausias karjeros laimėjimas

Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus užimta trečioji vieta „Skate Canada“ dailiojo čiuožimo varžybose yra didžiausias šios poros karjeros laimėjimas ir vienas iš didžiausių Lietuvos dailiojo čiuožimo laimėjimų po to, kai karjerą baigė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

 Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius<br> USA Today/Reuters/Scanpix nuotr.
 Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius<br> USA Today/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 10:46 AM, atnaujinta Jan 5, 2024, 10:11 AM

Kokia yra varžybų sistema?

„Skate Canada“ turnyras priklauso Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) Didžiojo prizo serijai. ISU tvarkaraštyje Didžiojo prizo varžybos pagal rangą nusileidžia tik olimpinėms žaidynėms, pasaulio pirmenybėms ir žemynų pirmenybėms.

Didžiojo prizo seriją sudaro šeši baziniai etapai ir sezono finalo etapas. Kiekvieną sezoną rengiamos „Skate America“ (JAV), „Skate Canada“ (Kanadoje), „Grand Prix de France“ (Prancūzijoje), „Grand Prix Espoo“ (Suomijoje), „Cup of China“ (Kinijoje) ir „NHK Trophy“ (Japonijoje) varžybos. Geriausi čiuožėjai iškovoja teisę dalyvauti Didžiojo prizo finale, kuris kasmet rengiamas vis kitoje šalyje ir neretai aplanko šalis, kurios nepriima nė vieno iš šešių bazinių etapų.

Pernai sezono finalas buvo surengtas Turine, šiais metais geriausius iš geriausių priims Pekinas.

Beje, Suomijos etapas tvarkaraštyje atsirado neseniai. Iš pradžių, kinams atsisakius priimti beveik visas tarptautines varžybas dėl kovido pandemijos, Suomijos etapas laikinai keitė Kinijos etapą. Rusijai užpuolus Ukrainą ir tarptautinėms organizacijoms sustabdžius bendradarbiavimą su rusais, Suomijos etapas pakeitė iki tol keliolika metų rengtą Rusijos etapą.

Kas patenka į Didžiojo prizo turnyrus?

Nors kiekvienų metų pabaigoje rengiami šeši baziniai Didžiojo prizo serijos turnyrai, geriausi pasaulio čiuožėjai negali dalyvauti visuose šešiuose turnyruose. Čiuožėjams leidžiama startuoti tik dviejuose iš šešių turnyrų, neskaičiuojant sezono finalo.

A.Reed ir S.Ambrulevičius šį sezoną įregistruoti „Skate Canada“ turnyre, kuris praėjusį savaitgalį vyko Vankuveryje (Britų Kolumbija), ir „NHK Trophy“ turnyre, kuris vyks lapkričio 24–26 dienomis Osakoje.

Kiti Lietuvos čiuožėjai reitinge užima per žemas vietas, todėl nėra kviečiami į Didžiojo prizo turnyrus.

Praėjusį savaitgalį „Skate Canada“ vyrų ir moterų varžybose dalyvavo po dvylika čiuožėjų, porų varžybose – aštuonios poros, ledo šokių varžybose – dešimt porų.

Pergales ant Vankuverio ledo šventė japonai Sota Jamamoto (vyrai) ir Kaori Sakamoto (moterys), kanadiečiai Deanna Stellato-Dudek ir Maxime‘as Deschamps‘as (poros) bei Piper Gilles ir Paulis Poirier (ledo šokiai).

Tiek pat sportininkų įregistruoti ir kituose baziniuose Didžiojo prizo etapuose.

Mažiau dalyvių būna sezono finale. Į jį patenka po šešis geriausius vyrus, moteris, poras ir ledo šokių poras.

Kokie būdavo lietuvių rezultatai?

Per visą Didžiojo prizo turnyrų istoriją Lietuvos čiuožėjai iškovojo vieną aukso, penkis sidabro ir vienuolika bronzos medalių. Net 15 iš 17 medalių į mūsų šalies taupyklę įdėjo Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Geriausia visų laikų Lietuvos ledo šokių pora Didžiojo prizo turnyruose laimėjo vieną aukso, penkis sidabro ir devynis bronzos medalius. Didžiausią pergalę M.Drobiazko ir P.Vanagas iškovojo 1999 metais, kai tapo „Skate Canada“ turnyro nugalėtojais. Sidabro medalius šie ledo šokėjai laimėjo „Skate Canada“ (du), „NHK Trophy“ (du) ir „Skate America“ (vieną) turnyruose. M.Drobiazko ir P.Vanagas kelis kartus pateko į Didžiojo prizo sezono finalą ir jame triskart laimėjo bronzos medalius (1999–2000, 2000–2001 ir 2001–2002 m. sezonuose).

M.Drobiazko ir P.Vanagui baigus karjerą, Lietuvos dailiojo čiuožimo meistrai Didžiojo prizo turnyrų prizininkais tapo tik du kartus. 2011 metais „Skate America“ turnyro ledo šokių varžybose trečiąją vietą užėmė Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas. Šį sezoną jų pėdomis žengė A.Reed ir S.Ambrulevičius, kurie praėjusį savaitgalį lipo ant trečiojo garbės pakylos laiptelio „Skate Canada“ turnyre.

Iki praėjusio savaitgalio A.Reed ir S.Ambrulevičiaus karjeros rekordas buvo ketvirtoji vieta, užimta 2022 metais „NHK Trophy“ turnyre.

Kokios yra žemesnio rango varžybos?

Dailiojo čiuožimo varžybų hierarchijoje ant žemesnio laiptelio, iškart po Didžiojo prizo serijos, yra Iššūkio serijos turnyrai. Kiekvieną sezoną rengiami dešimt Iššūkio serijos turnyrų. Tiesa, šį sezoną vienas iš dešimties numatytų turnyrų buvo atšauktas.

A.Reed ir S.Ambrulevičius per karjerą iškovojo penkis Iššūkio serijos turnyrų medalius. Visus penkis – sidabro. 2021 metais Lietuvos ledo šokėjai buvo antri „Golden Spin of Zagreb“ turnyre, 2022 metais – taip pat antri „Lombardia Trophy“, „Nebelhorn Trophy“ ir „Golden Spin of Zagreb“, šių metų rudenį – vėl antri Oberstdorfe (Bavarija) rengiamame „Nebelhorn Trophy“ turnyre.

A.Reed ir S.Ambrulevičius šį sezoną dalyvavo kol kas tik viename Iššūkio serijos turnyre.

Kartelė šių turnyrų dalyviams gerokai žemesnė. Todėl į Iššūkio serijos varžybas kartais patenka ir silpnesni Lietuvos čiuožėjai. Šį rudenį Bratislavoje rengiamame O.Nepelos atminimo turnyre, turinčiame Iššūkio serijos rangą, dalyvavo ledo šokėjai Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala (užėmė 14 vietą) bei net trys Lietuvos moterys: Meda Variakojytė (9 vieta), Aleksandra Golovkina (11 vieta) ir Jogailė Aglinskytė (16 vieta).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.