EUROLYGA 2023

Po „neutralių“ atletų sugrįžimo – naujas skandalas: pasaulio čempionate bronzą laimėjo karinėms tarnyboms priklausantis rusas

Pasaulio karatė čempionatas Budapešte neapsiėjo be skandalų. Jame po pertraukos ir vėl dalyvavo Rusijos bei Baltarusijos sportininkai, kurie varžėsi neva po neutralia vėliava.

Ernestas Šarafutdinovas.<br> WKF nuotr.
Ernestas Šarafutdinovas.<br> WKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 12:25 PM

Dėl karo kenčianti Ukrainos karatė federacija sukritikavo tokį Pasaulio karatė federacijos (WKF) sprendimą, tačiau dėl to pati gavo per nagus.

Olimpinis Ukrainos prizininkas Stanislavas Horuna WKF leidimą rusams grįžti į varžybas pavadinimo „teroristinės propagandos skatinimu“.

WKF atstovai teigia, kad šis žingsnis atitinka Tarptautinio olimpinio komiteto, kuris siekė, kad rusai ir baltarusiai galėtų varžytis kaip neutralūs asmenys, jei jie nepalaiko karo ir nėra susiję su kariuomene, reikalavimus.

Tačiau S.Horuna mano kitaip.

„Manau, kad tai veidmainystė, – „Inside The Games“ sakė 34-erių ukrainietis. – Visi žino, kas yra kas. Net jei suteikiate jiems neutralų statusą, visi žino, kad jie yra iš Rusijos ir Baltarusijos, todėl jei leidžiate jiems dalyvauti tarptautinėje arenoje, juos įteisinate. Jų prezidentas buvo oficialiai pripažintas teroristu, todėl leisdami jiems varžytis tarptautinėje arenoje skatinate terorizmo propagandą.“

Maža to, atskleista, kad net du čempionate dalyvavę „neutralūs“ atletai yra glaudžiai susiję su agresorių karinėmis institucijomis.

Iš viso dvylikai sportininkų iš Rusijos ir aštuoniems iš Baltarusijos buvo leista varžytis Budapešte kaip neutraliems atletams.

Tačiau Ukrainos karatė federacija teigia, kad rusas Ernestas Šarafutdinovas, laimėjęs bronzos medalį, ir baltarusis Aliaksejus Furikas turi ryšių su kariuomene.

„Yra nustatyta, kas yra neutralus sportininkas, t.y. žmonės, kurie nepalaiko karo ir nėra susiję su karinėmis tarnybomis. Atlikome tyrimą, kurio metu nustatėme, kad vienas vaikinas iš Rusijos tarnauja kariuomenėje, o vaikinas iš Baltarusijos dirba Nacionalinio saugumo agentūroje. Kaip tie žmonės gali būti neutralūs, jei jie dalyvauja karinėse struktūrose?“, – klausė S.Horuna.

Maža to, po čempionato, kuris baigėsi spalio 29-ąją ir kuriame Rusija iškovojo vieną bronzos medalį, paaiškėjo, kad WKF Ukrainai uždraudė viešai išsakyti savo nuomonę kongreso metu.

Apie tai Rusijos agentūrai TASS pranešė Rusijos karatė federacijos prezidentas Sergejus Cojus.

„Prieš prasidedant čempionatui WKF kongrese Ukrainos delegacija pareiškė norą daryti politinius antirusiškus pareiškimus. Rusijos karatė federacijos vardu mes oficialiai pareiškėme, kad laikome tai nepriimtinu motyvu, ir jei ukrainiečiai vis dėlto gaus pasisakyti, mes jiems aštriai atsakysime. WKF vykdomasis komitetas atmetė bet kokių politinių pareiškimų galimybę kongrese“, – rašoma TASS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.