EUROLYGA 2023

Sustokime ir prisiminkime: skaudžiausios 2023-iųjų sporto bendruomenės netektys

Pralėkę 2023-ieji šalies ir pasaulio sporte padovanojo ne tik įsimintinų pergalių. Mirtis – neatsiejama gyvenimo dalis, kuri yra neišvengiama ir sportininkams bei jų treneriams. Šiais, besibaigiančiais Juodojo vandens triušio metais, Anapilin iškeliavo ne viena ryškiausia Lietuvos ir pasaulio įvairių sporto šakų asmenybė.

M.Zibolis, K.Chvedukas ir R.Valiulis.<br>LPAK, LFF ir A.Pliadžio nuotr. koliažas.
M.Zibolis, K.Chvedukas ir R.Valiulis.<br>LPAK, LFF ir A.Pliadžio nuotr. koliažas.
Spalį mirė Seras Bobby Charltonas.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Spalį mirė Seras Bobby Charltonas.<br>ZP/Scanpix nuotr.
K.Chvedukas.<br>LFF nuotr.
K.Chvedukas.<br>LFF nuotr.
Jurijus Fiodorovas.<br>V.Mačiulio nuotr.
Jurijus Fiodorovas.<br>V.Mačiulio nuotr.
W.Reedas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
W.Reedas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Remigijus Valiulis.<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Remigijus Valiulis.<br>Alfredo Pliadžio nuotr.
Marius Zibolis.<br>LPAK nuotr.
Marius Zibolis.<br>LPAK nuotr.
D.Butkus.<br>ZP/Scanpix nuotr.
D.Butkus.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 24, 2023, 5:19 PM, atnaujinta Dec 24, 2023, 6:20 PM

Portalas lrytas.lt kviečia sustoti šiame skubančiame pasaulyje ir prisiminti skaudžiausias 2023-ųjų sporto pasaulio netektis.

Seras Bobby Charltonas (1937–2023)

Spalį niūri naujiena supurtė Anglijos ir visos planetos futbolo bendruomenę. Būdamas 86-erių mirė Anglijos futbolo legenda Bobby Charltonas.

B.Charltonas buvo ypač svarbi Anglijos rinktinės ir „Manchester United“ ekipos dalis.

Legendinis futbolininkas „Manchester United“ gretose sužaidė net 758 mačus, o Anglijos rinktinės gretose – 106.

Žaisdamas Anglijos rinktinėje B.Charltonas įmušė 49 įvarčius, kas tuo metu buvo Anglijos rekordas. „Manchester United“ gretose B.Charltonas per savo karjerą įmušė net 249 įvarčius. Per 17 metų karjerą „Manchester United“ ekipoje B.Charltonas iškovojo tris Anglijos titulus, Europos taurę ir FA taurę.

Karolis Chvedukas (1991–2023)

Birželį Lietuvos futbolo padangę pasiekė tragiška žinia – Anapilin netikėtai iškeliavo Lietuvos futbolininkas, buvęs nacionalinės rinktinės narys Karolis Chvedukas. Jam buvo vos 32-eji.

Marijampolietis rungtyniavo savo gimtojo miesto „Marijampolė City“ komandoje ir buvo jos kapitonas.

K.Chvedukas ilgą karjeros dalį rungtyniavo „Sūduvos“ ekipoje, su ja 2017-aisiais triumfavo Lietuvos čempionate, o 2009-aisiais iškovojo ir LFF taurės bei LFF Supertautę.

Per savo karjerą jis taip pat žaidė Lenkijos, Kroatijos klubuose, taip pat – Maltoje ir Suomijoje, o savo trofėjų lentyną papildė ir žaisdamas Airijoje – ten jis su „Dundalk“ ekipa 2018-aisiais tapo šalies čempionu bei taurės laimėtoju. Lietuvos rinktinėje nuo 2012-ųjų iki 2019-ųjų jis sužaidė 20 rungtynių.

Reggie Moore'as (1981–2023)

Birželio mėnesį Afrikos krepšinio bendruomenė išgyveno skaudžią netektį – būdamas 42-ejų mirė garsus Angolos krepšininkas Reggie Moore'as.

Per savo karjerą R.Moore'as 2013 metais tapo Afrikos čempionu ir tais pačiais metais iškovojo Angolos krepšinio pirmenybių titulą. 203 cm ūgio krepšininkas taip pat rungtyniavo Norvegijoje, Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje bei Portugalijoje.

Jurijus Fiodorovas (1948–2023)

Dar šių metų balandžio 1 dieną Kaune surengtoje šventėje Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis sveikino savo buvusį trenerį Jurijų Fiodorovą su 75 metų jubiliejumi, o birželį paaiškėjo, jog žinomas krepšinio specialistas iškeliavo Anapilin.

J.Fiodorovas krepšinio treneriu dirbo nuo 1973 iki 2011 metų.

„Tai skaudi netektis ir visiems trenerio auklėtiniams. Ypač Arvydui Saboniui, Robertui Ragauskui, Giedriui Gustui, Kęstučiui Marčiulioniui, kolegoms Arūnui Juknevičiui ir Romualdui Bruneckui.

Krepšinio trenerio auklėtiniai, kolegos bendradarbiai ilgai prisimins tvirto charakterio, bet jautrios sielos Jurijų Fiodorovą, Kaune gimusį ir čia amžiams pasiliekantį“ , – prisiminimais apie garsųjį trenerį dalinosi žurnalistas Vidas Mačiulis.

Willis Reedas (1942–2023)

Kovą krepšinio bendruomenę sukrėtė itin skaudi netektis. Būdamas 81-erių mirė dukart NBA čempionu tapęs aukštaūgis Willis Reedas.

Visą savo profesionalo karjerą jis praleido vilkėdamas „New York Knicks“ komandos marškinėlius ir per šį laikotarpį (1964–1974) tapo sirgalių numylėtiniu.

W.Reedas itin svariai prisidėjo prie abiejų „Knicks“ komandos iškovotų NBA čempionų žiedų (1970, 1973 metais). 1970 metais krepšininkas buvo išrinktas naudingiausiu NBA reguliariojo sezono bei finalo serijos žaidėju.

Tų metų finalinėje kovoje „Knicks“ įnirtingai kovojo su potencialiai kur kas galingesne „Los Angeles Lakers“ ekipa. Finalo serijos kulminacijai kylant į viršų W.Reedas buvo patyręs kojos traumą, tačiau nepaisydamas skausmų jis žengė į aikštę paskutinėse, septintose finalo rungtynėse.

Šlubuodamas krepšininkas pakėlė ant kojų visą „Madison Square Garden“ areną ir pelnė pirmuosius keturis „Knicks“ taškus. Atmindamas W.Reedą „Knicks“ į legendinės arenos palubės yra iškėlusi 19 numeriu pažymėtus marškinėlius.

Per savo karjerą Niujorko ekipoje jis vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 18,7 taško, atkovojo po 12,9 kamuolio ir atliko po 1,8 rezultatyvaus pedavimo.

Remigijus Valiulis (1958–2023)

Liepą mus paliko 64-erių olimpinis čempionas, bėgikas Remigijus Valiulis.

R.Valiulis 1980 metais olimpinėse žaidynėse Maskvoje iškovojo aukso medalį bėgdamas estafetę 4x400.

Sportininkui iki šiol priklauso du rekordai. 400 m manieže bėgikas įveikė per 46,75 s, o lauke šią distanciją nubėgo per 45,73 s.

„Gyvenimas nuostabus: kaip galvoju, taip ir gyvenu“, – prieš penkerius metus sakė legendinis bėgikas, 1999-ųjų gruodį Lietuvos lengvosios atletikos specialistų balsavime geriausių 20-ojo amžiaus mūsų šalies lengvaatlečių rinkimuose užėmęs 4-ąją vietą – aukščiau už jį išsirikiavo tik Romas Ubartas (disko metimas), Antanas Mikėnas (sportinis ėjimas) ir Virgilijus Alekna (disko metimas) – vėliau daug metų dirbo krepšininkų fizinio rengimo treneriu.

Romanas Čechmanekas (1971–2023)

Lapkritį Tarptautinę ledo ritulio bendruomenę sukrėtė skaudi netektis. Būdamas 52-ejų mirė garsus Čekijos vartininkas Romanas Čechmanekas.

R.Čechmanekas atstovaudamas Čekijos rinktinei 1998 Nagano olimpinėse žaidynėse pasidabino aukso medaliu. Sportininkas savo kraityje taip pat turėjo ir tris pasaulio ledo ritulio čempionato auksus (1996, 1999, 2000 metų).

2000 metais vartininkas pakėlė savo sparnus už Atlanto ir debiutavo NHL. Čekas atstovavo „Philadelphia Flyers“ ir „Los Angeles Kings“ komandoms. Rungtyniaudamas NHL (2000–2004 metais) čekas pagal statistiką buvo vienas iš mažiausiai įvarčių praleidžiančiu vartininku lygoje. Jis taip pat nuolat buvo kviečiamas į nacionalinę šalies rinktinę.

Marius Zibolis (1974–2023)

Sausį Lietuvos paralimpinis judėjimas neteko vieno garsiausių savo sportininkų, o šalies golbolo rinktinė – kapitono. Netikėtai mirė golbolo meistras ir rinktinės kapitonas 48-erių Marius Zibolis.

Marius golbolui atidavė daugiau nei tris dešimtmečius savo gyvenimo, per kurį tapo ne tik mūsų šalies, bet ir viso pasaulio paralimpinio sporto legenda. Už golbolo aikštelės ribų Marių visi pažinojo kaip nuostabų geros širdies žmogų, tikrą bičiulį, nuoširdų draugą.

Golbolininkas 2001 metais buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio, 2008-aisiais ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi, 2017 metais LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

Lietuvai atstovavo 4 paralimpinėse žaidynėse, 5 pasaulio čempionatuose ir 10 Europos čempionatuose. Ilgametis Lietuvos golbolo rinktinės kapitonas.

Dickas Butkus (1942–2023)

Spalį Kalifornijoje mirė lietuvių kilmės 80-metis, legendinis amerikietiško futbolo žaidėjas Dickas Butkus.

Lietuvių kilmės sportininkas laikomas Nacionalinės futbolo lygos (NFL) ir Čikagos legenda. Jo marškinėliai yra iškelti „Chicago Bears“ stadione. Tai, kad D.Butkus yra vienas geriausių visų laikų futbolininkas patvirtina ir tai, jog jo vardo taurė iki šiol įteikiama geriausiam NFL gynėjui.

Lietuvių kilmės sportininkas du kartus buvo išrinktas geriausiu NFL sezono gynėju ir 8 kartus pateko į „Pro Bowl“ komandą.

Futbolininkas buvo įtrauktas į simbolines 75 ir 100 metų jubiliejines rinktines. D.Butkus taip pat yra įtrauktas į amerikietiško futbolo šlovės muziejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.