EUROLYGA 2023

Seime bręsta iniciatyva kreiptis į prezidentą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo čiuožėjai A. Reed

Seime bręsta iniciatyva kreiptis į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašant suteikti ledo šokėjai ir Europos dailiojo čiuožimo čempionato prizininkei Allison Reed Lietuvos pilietybę.

Seime bręsta iniciatyva kreiptis į prezidentą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo čiuožėjai A. Reed.<br>R.Vilkelio nuotr.
Seime bręsta iniciatyva kreiptis į prezidentą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo čiuožėjai A. Reed.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-15 15:53

Tokį kreipimąsi rengia konservatorė Dalia Asanavičiūtė.

Rašte prezidentui teigiama, kad praėjusį savaitgalį Kaune vykęs Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame ledo šokėjų pora A. Reed ir Saulius Ambrulevičius pelnė bronzos medalius, iš esmės keičia pilietybės klausimo aplinkybių vertinimą.

„Dar 2021 m. į Lietuvos Respublikos Prezidentūrą kreipėsi Lietuvos čiuožimo federacija su prašymu suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę amerikietei daliojo čiuožimo sportininkei Allison Reed dėl galimybės atstovauti Lietuvos valstybę 2022 m. žiemos olimpinėse žaidynėse Pekine kartu su partneriu Lietuvos Respublikos piliečiu Sauliumi Ambrulevičiumi“, – teigiama rašte G. Nausėdai.

„Tuo metu amerikietei Allison Reed buvo atsisakyta suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka remiantis tuo, kad Allison Reed neįrodė ypatingų nuopelnų Lietuvos Respublikai“, – nurodoma dokumente.

Todėl vertinant naujausius poros pasiekimus, prezidentas raginamas atsižvelgti į A. Reed „ryžtą ir norą atstovauti Lietuvos valstybę, atsidavimą šalies kultūrai bei suteikti galimybę toliau garsinti Lietuvos vardą pasaulyje“. Todėl šalies vadovo prašoma išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę ir sudaryti galimybę čiuožėjų porai dalyvauti 2026 m. žiemos olimpinėse žaidynse.

„Allison Reed įrodė savo lojalumą Lietuvos valstybei per septynerius metus atstovavimo mūsų valstybei. Nepaisant du kartus gauto neigiamo atsakymo dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo, ji toliau tęsė savo sportinę karjerą su partneriu lietuviu Sauliumi Ambrulevičiumi atstovaudama Lietuvą tarptautiniuose konkursuose“, – sakoma rašte.

Kaip pranešta anksčiau, ELTA pasiteiravo Prezidentūros, ar čiuožėjams pelnius bronzos medalius šalies vadovas ketina iš naujo spręsti klausimą dėl pilietybės suteikimo A. Reed.

„Pilietybės suteikimas yra teisės aktų reguliuojama procedūra. Ši procedūra pradedama asmens prašymu ir tik tuomet sprendžiamas pilietybės suteikimo klausimas“, – teigiama prezidento komunikacijos grupės atsakyme Eltai.

Primename, kad šeštadienį Kaune vykusiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate A. Reed ir S. Ambrulevičius iškovojo bronzos medalius bei pagerino asmeninius rekordus. Paskutinį kartą šiame čempionate tokius pasiekimus rodė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, pelnę bronzos medalius 2006 m.

Po čiuožėjų poros pasiekimų, viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose atsirado raginimų suteikti A. Reed šalies pilietybę.

A. Reed jau du kartus prašė prezidentą G. Nausėdą išimties tvarka suteikti jai Lietuvos pilietybę. Pastarąjį kartą tai užkirto kelią porai dalyvauti 2022 m. Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.