EUROLYGA 2023

Vokietijos rankininkai gavo paskutinį kelialapį į Europos pirmenybių pusfinalį

Paskutinį kelialapį į Europos vyrų rankinio pirmenybių pusfinalį iškovojo turnyro šeimininkė Vokietijos rinktinė. Vokiečiai prisidėjo prie anksčiau vietas stipriausiųjų ketverte užsitikrinusių Prancūzijos, Danijos ir Švedijos komandų.

 Vokietijos ir Kroatijos rankinio rinktinių mačas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vokietijos ir Kroatijos rankinio rinktinių mačas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-24 23:19

Stipriausių ketvertas

Europos pirmenybių pusfinalyje žais šeimininkai ir trys čempionų komandos. Paskutinėmis turnyro dienomis dėl čempionės vardo kovos namie rungtyniaujanti Vokietija, Europos čempionės vardą ginanti Švedija, praėjusių metų pasaulio čempionė Danija ir Tokijo olimpinių žaidynių čempionė Prancūzija.

Penktadienį beveik 20 tūkstančių vietų turinčioje Kelno arenoje pusfinalyje kovos Prancūzija – Švedija ir Danija – Vokietija. Sekmadienį ten pat vyks finalo rungtynės ir rungtynės dėl bronzos medalių.

Penktadienį taip pat įvyks rungtynės dėl penktosios vietos. Jose susitiks Slovėnija ir Vengrija. Tiesa, slovėnai ir vengrai kovos tik dėl garbės.

Švedijos, Danijos ir Prancūzijos rankininkai Europos pirmenybių pusfinalyje žaidė ir prieš dvejus metus. Tuo tarpu Vokietijos komanda į stipriausiųjų ketvertą grįžo pirmą kartą nuo 2016 metų, kai tapo žemyno čempione.

Danai į žemyno stipriausiųjų ketvertą pateko dešimtąjį kartą, prancūzai ir švedai – aštuntąjį, vokiečiai – šeštąjį. Šios Europos pirmenybės yra 16-osios.

Paskutinis turas

Vokietijos rinktinei, kad iškovotų kelialapį į pusfinalį, trečiadienį nebereikėjo nieko daryti. Nors prieš paskutinįjį turą I grupėje į antrąją vietą pretendavo trys komandos, vokiečių likimas paaiškėjo dar prieš jiems žengiant į aikštę.

Dvejose pirmosiose rungtynėse Austrija pralaimėjo Islandijai 24:26 (8:14), Vengrija – Prancūzijai 32:35 (18:20). Taškų neiškovoję austrai ir vengrai prarado galimybę aplenkti prieš paskutinį turą antrojoje vietoje buvusią Vokietijos komandą.

Beje, austrų ir islandų rungtynės susiklostė labai dramatiškai. Islandai pirmojo kėlinio pabaigoje įmetė net šešis įvarčius paeiliui ir nutolo 14:8, tačiau po pertraukos septyniais įvarčiais paeiliui atsakė austrai, persvėrę rezultatą 16:15. Vis dėlto Austrijos rinktinė vydamasi varžovus išeikvojo per daug jėgų ir rungtynių pabaigoje pripažino Islandijos komandos pranašumą.

Žinodami šiuos rezultatus, Vokietijos rankininkai nesugebėjo nusiteikti paskutinėms rungtynėms ir pralaimėjo Kroatijos komandai 24:30 (14:13).

Įvarčiai

Po dviejų grupių etapų rezultatyviausių turnyro žaidėjų lentelėje pirmąją vietą užima portugalas Martimas Costa. Jis per 7 rungtynes įmetė 54 įvarčius.

45 įvarčius įmetė olandas Rutgeris ten Velde, po 42 – danas Mathiasas Gidselis ir vokietis Juri Knorras, po 41 – austras Mykola Bilykas ir prancūzas Dika Memas, 40 – slovėnas Aleksas Vlahas.

M.Gidselis, J.Knorras ir D.Memas, kurių komandos pateko į pusfinalį, yra pagrindiniai pretendentai namo išsivežti rezultatyviausio turnyro žaidėjo prizą. Žinoma, gali būti, kad nė vienam iš jų nepavyks pavyti dabartinio lyderio M.Costos.

Kelialapiai

Europos pirmenybėse komandos kovoja dėl vieno kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes ir dviejų kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą.

Dar prieš Europos pirmenybes teisę keliauti į olimpinį Paryžių gavo žaidynių šeimininkė Prancūzija ir praėjusių metų pasaulio čempionė Danija. Kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą anksčiau gavo Ispanijos, Švedijos, Vokietijos, Norvegijos ir Vengrijos rinktinės.

Kadangi prancūzams ir danams olimpinio kelialapio nebereikia, dėl jo paskutinėmis Europos pirmenybių dienomis kovos tik Švedijos ir Vokietijos komandos.

Tuo tarpu švedų arba danų kelialapis į olimpinės atrankos turnyrą bus perduotas Kroatijos rinktinei, kuri užėmė devintąją vietą praėjusių metų pasaulio pirmenybėse.

Europos pirmenybėse du kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą iškovojo Slovėnijos ir Portugalijos rinktinės.

Vis dėlto paskirstant kelialapius dar gali būti permainų. Jei Egipto rinktinė šeštadienį taps Afrikos čempione, egiptiečių kelialapis į olimpinės atrankos turnyrą pagal pasaulio pirmenybių rezultatus bus perduotas Slovėnijos komandai. Tuo tarpu pagal Europos pirmenybių rezultatus teisę žaisti olimpinės atrankos turnyre gaus Austrijos komanda.

Antrasis etapas. 4 turas

I grupė

Austrija – Islandija 24:26 (8:14). Wagneris 7, Weberis 5 / Gudjonssonas 8, Palmarssonas 7. Geriausias žaidėjas – vartininkas Constantinas Mostlis (Austrija).

Prancūzija – Vengrija 35:32 (20:18). Remili 7, Memas 6 / Banhidi 5, Rosta 5. Geriausias žaidėjas – Nedimas Remili (Prancūzija).

Vokietija – Kroatija 24:30 (14:13). Golla 4, Heymannas 4 / Karačičius 6. Geriausias žaidėjas – vartininkas Dominikas Kuzmanovičius (Kroatija).

Lentelė: Prancūzija – 10, Vokietija – 5, Vengrija – 4, Austrija – 4, Islandija – 4, Kroatija – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.