EUROLYGA 2023

Po griežto Latvijos valdžios sprendimai – dvejonės Lietuvoje: ar reikėtų uždrausti nacionalinėms komandoms varžytis su rusais ir baltarusiais?

Parlamentarai nesutaria dėl to, ar Lietuva turėtų sekti Latvijos pavyzdžiu ir uždrausti nacionalinėms komandoms varžytis sporto renginiuose, kuriuose dalyvauja Rusijos bei Baltarusijos atletai. Pasak Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narės Jurgitos Šiugždinienės, dėl tokio sprendimo Lietuvai dar reikia padiskutuoti.

Seimas, Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

2024-02-06 09:38

„Uždrausti visada yra lengviausia, bet ar tai yra teisingiausias kelias kai kuriais atvejais, turbūt nebūtinai“, – LRT radijui antradienį teigė J. Šiugždinienė.

Visgi Seimo Jaunimo ir sporto komisijos narys Kęstutis Mažeika pripažįsta, jog Lietuvai šiuo klausimu taip pat reikalingi sprendimai.

„Latvijos pavyzdys rodo, kad reikia sprendimų“, – teigė K. Mažeika.

Vis dėlto, kur kas aiškiau šie parlamentarai sutaria dėl to, jog sprendimą nesivaržyti su priešiškų valstybių sportininkais priėmę Lietuvos atletai turėtų dėl to sulaukti kompensacijų.

„Sortininkams reikia pagalbos, nes (...) yra išankstiniai įsipareigojimai – metų pradžioje jie rašo paraiškas, apeliuoja į finansines priemones, už kurias po to turi atsiskaityti pasiekimais ir dalyvavimu varžybose. Tai jei atsitiktų taip, kad būtų priimtas sprendimas jiems patiems pasirinkti (ar varžytis su rusais ir baltarusiais – ELTA), galime atsidurti situacijoje, kai Olimpinėse žaidynėse ar kituose pasaulio čempionatuose atsisakę dalyvauti sportininkai turėtų grąžinti gautą finansinę paramą“, – sakė K. Mažeika.

Tokią idėją apsvarstyti siūlo ir J. Šiugždinienė.

„Labai svarbu kalbėti apie kompensaciją tuo atveju, jeigu sportininkas nedalyvauja ten, kur dalyvauja rusai ar baltarusiai. Tai turėtume stipriai padiskutuoti, kokia turėtų būti kompensacija, kad sportininkas tikrai nenukentėtų“, – kalbėjo buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Praėjusią savaitę Latvijos parlamentas nacionalinėms sporto komandoms uždraudė rungtyniauti su sportininkais iš Rusijos ir Baltarusijos, tokiu būdu parodant solidarumą su Rusijos puolama Ukraina.

Sporto įstatymo pataisa nacionalinėms ledo ritulio, futbolo, krepšinio ir kitų sporto rūšių komandoms draus rungtyniauti su komandomis iš Rusijos ir Baltarusijos, nepriklausomai nuo to, ar jos rungtyniauja po savo šalies, ar po neutralia vėliava.

ELTA primena, kad praėjusių metų pabaigoje Tarptautinis olimpinis komitetas leido pavieniams Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti šiemet vyksiančiose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams.

Visgi, keliama sąlyga, kad rusai ir baltarusiai Paryžiuje gali dalyvauti tik po neutralia vėliava. Komandoms dalyvauti neleidžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.