EUROLYGA 2023

Tarptautinė ledo ritulio federacija ne tik rusams vėl parodė špygą – iš varžybų išspyrė ir baltarusius

Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) Kongrese sulaukta rimtų sankcijų karą prieš Ukrainą sukėlusiai Rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai. Pateiktas pirmadienį priimtas sprendimas, pagal kurį visų amžiaus grupių ir lyčių Rusijos ir Baltarusijos ledo ritulininkai toliau nedalyvaus jokiuose tarptautiniuose ledo ritulio turnyruose dar metus.

A.Lukašenka ir V.Putinas<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka ir V.Putinas<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka žaidžia ledo ritulį.<br>RIA Novosti nuotr.
 A.Lukašenka žaidžia ledo ritulį.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-13 17:14

IIHF šį sprendimą priėmė 2024–2025 metams – kitąmet vyksiančiame Kongrese bus galvojama, ar toliau pratęsti šias sankcijas.

Iki šiol tik Rusijai buvo draudžiama siųsti savo rinktines ir komandas į tarptautinius turnyrus, o baltarusiai galėjo svajoti žaisti bent rinktinių lygyje.

Šįkart Baltarusija gavo rimtą niuksą – pagal šį sprendimą gudai negalės dalyvauti atrankoje į 2026 metų žiemos olimpines žaidynes, kurios numatytos 2024 metų rugpjūtį.

Baltarusiai buvo patekę į vieną grupę su ukrainiečiais ir pastarieji spaudė IIHF organizacija suspenduoti Rusijos rėmėją kare.

Tad tiek Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tiek ir Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka, kurie mėgsta žaisti ledo ritulį, liko it musę kandę.

Įdomu, kad iki šio IIHF oficialiai turi nuostatą, kad 2026 metų žiemos olimpiadoje turi teisę žaisti Rusija – jos rinktinė lieka dalyvių sąraše, nors yra suspenduota.

Mat pagal IIHF tvarką, rusų ledo ritulio rinktinė turi pakankamai įskaitinių taškų, kad žaistų olimpiadoje be atrankos. Tad kitąmet IIHF turės išmesti rusus iš olimpiados arba leisti karą sukėlusios valstybės komandai pasirodyti žiemos žaidynėse.

Rusijos ledo ritulio federacija (RHF) jau paskelbė oficialų pareiškimą dėl vakarykščio IIHF sprendimo.

„Rusijos ledo ritulio federacija nusivylusi Tarptautinės ledo ritulio federacijos sprendimu pratęsti Rusijos komandų diskvalifikaciją iš tarptautinių IIHF turnyrų 2024/2025 metų sezonui.

Rusijos federacija pažymi, kad IIHF tarybos posėdis vyko nedalyvaujant Rusijos atstovams, ir mano, kad sprendimas yra diskriminacinis.

IIHF argumentai dėl „saugumo“ taip pat nesutinka realios situacijos – suspendavus ginkluotame konflikte dalyvaujančių šalių Rusijos ir Baltarusijos federacijas, tarptautiniuose turnyruose ir toliau dalyvauja ginkluotuose konfliktuose dalyvaujančios komandos ir rinktinės.

Rusija mano, kad sprendimą suspenduoti Rusijos rinktinių dalyvavimą turnyruose ir čempionatuose siekė kelių šalių ledo ritulio federacijų atstovai, kurie baiminasi papildomos konkurencijos tarptautinėje arenoje“, – rašoma oficialiame Rusijos ledo ritulio organizacijos tinklalapyje.

Tuo tarpu Švedijos ledo ritulio federacijos vadovas jau pasidžiaugė dėl Rusijos tolesnio suspendavimo – jis tikino, kad dabar viskas kur kas aiškiau ir jis tikrai nenori matyti 2025 metų pasaulio čempionate Rusijos ledo ritulininkų.

„Mes, Švedijos ledo ritulio atstovai, palaikome šį sprendimą, kuris dabartinėje situacijoje yra būtinas.

Smagu, kad dabar žinome sąlygas kitam sezonui, kai sulauksime fantastiško pavasario su ledo ritulio žaidynėmis, NHL keturių nacijų turnyru ir didžiąja 2025 m. pasaulio čempionato kulminacija Stokholme“, – sakė Švedijos ledo ritulio federacijos vedlys ir IIHF valdybos narys Andersas Larssonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.